Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nekultúra vo vysielaní sa netýka len televízií, tvrdí Mistrík

Miloš Mistrík
Miloš Mistrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nekultúra vo vysielaní sa netýka len televízií, ale často aj rádií, ktoré napríklad púšťajú pesničky s vulgarizmami. Konštatoval to predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloš Mistrík počas dnešnej diskusie s odborníkmi a zástupcami médií na pôde Ministerstva kultúry SR s názvom "Kde sú hranice tolerancie nekultúrnych programov celoplošných komerčných médií".

Problém je však podľa Mistríka širší. V televíziách nejde len o reality šou, ale aj o výber filmov, ktoré často zobrazujú násilie, rôzne úchylky. Znižuje sa tiež jazyková kultúra.

Licenčná rada podľa Mistríka dostáva veľa sťažností aj na množstvo reklám a ďalších reklamných programov. "Ľudia majú pocit, že sa málo originálneho dostáva do vysielania. Napriek tomu, že pribudli nové kanály komerčných médií, sa tie isté programy opakujú," povedal Mistrík. Myslí si, že to súvisí s tým, že je "historicky najoslabenejšia verejnoprávna televízia - Slovenská televízia sa od roku 1990 krúti jedným smerom a ten smer je nadol". Riešenia tejto situácie sú podľa Mistríka dve - Zaviesť časovú oponu pre programy nad 15 rokov a podporiť verejnoprávne vysielanie, a to aj zvýšením koncesionárskych poplatkov. "Je to nepopulárna myšlienka, ale ja za ňou stojím," zdôraznil v diskusii šéf RVR.

Väčšina sťažností smerovaných licenčnej rade na program sa týka programov prístupných nad 15 rokov vysielaných počas dňa. Zákon sa tým neporušuje, dostačujúce je označenie o vekovej prístupnosti. Rada však je na základe sťažností a ďalších skúseností za opätovné zavedenie druhej časovej opony platnej pre programy prístupne nad 15 rokov, ktorá by zaviedla presné hodiny, kedy sa tieto programy môžu vysielať. Prvá existuje a platí pre programy od 18 rokov, ktoré sa môžu vysielať od 22:00 do 6:00 ráno. Prax z množstva európskych krajín podľa Mistríka ukazuje, že by to bolo progresívnejšie riešenie.

Slovensko nie je v snahe zaviesť prísnejšiu ochranu maloletých vo vysielaní médií podľa šéfa licenčnej rady vôbec konzervatívne. Napríklad v Maďarsku je časová opona pre programy prístupné mládeži a dospelým od 16 rokov od 21:00 do rána. Podobne prísne pravidlá platia napríklad aj v Poľsku a Rumunsku. Naopak, o zavedení tzv. časových opôn sa v susednej Českej republike ešte len uvažuje. Vo väčšine krajín Európy sú dve časové opony, niekde až tri - aj pre programy nad 12 rokov.

Minister kultúry Marek Maďarič 11. septembra vyzval odbornú verejnosť k otvorenej diskusii na tému vulgárnosti a dehonestácie ľudskej dôstojnosti v elektronických médiách. Viedli ho k tomu reality šou súkromných televízií. Takéto formáty podľa Maďariča prispievajú k "barbarizácii národa". Rezort preto pripraví novú vyhlášku, tzv. časovú oponu. Vyhláška ešte nemá jasnú podobu, mohla by napríklad zabezpečiť posun vysielania programov nevhodných pre vekovú skupinu do 15 rokov na neskorší čas, možno po 20:00. Jej presná podoba je ešte predmetom diskusie. Nové nariadenie by mohlo platiť už od 1. januára budúceho roku. Maďarič vyzval vysielateľov, aby neprekračovali hranice ešte prijateľného bulváru. S výzvou sa obrátil aj na cirkvi. RVR by podľa

Maďariča mala začať striktne konať. Svoje stanovisko tiež sformuloval v listoch, ktoré poslal zainteresovaným a taktiež v dnešnej diskusii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu