Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V prípade Sasanka neeviduje GP žiadne podanie

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra SR ani Úrad špeciálnej prokuratúry do dnešného dňa neevidujú žiadne podanie v prípade Sasanka, teda na internete zverejnených údajných prepisov SMS-iek, ktoré si podľa spomínaného dokumentu vzájomne posielali predseda strany SaS Richard Sulík s podnikateľom Mariánom Kočnerom.

Dnes to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. Úrad špeciálnej prokuratúry sa touto vecou už ani nezaoberá. "Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry vyhodnotili skutočnosti uvedené v médiách v tejto veci a dospeli k záveru, že nejde o podozrenie z protiprávneho konania, na ktoré by bol príslušný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," uviedla Gedrová.

Rozhodnutie generálnej prokuratúry je podľa SaS dôkazom, že išlo len o pamflet, ktorého jedinou snahou bolo prekryť kauzu Gorila. "SaS je totiž jedinou parlamentnou stranou, ktorá do nej nie je namočená," uvádza sa v stanovisku SaS na jej webovej stránke.

Z prepisov krátkych správ prípadu Sasanka, ktoré sa objavili na internete, vyplýva, že Sulík sa s Kočnerom pravidelne stretával a zhovárali sa o politickom vývoji. Začiatkom septembra podľa dokumentu Kočner Sulíkovi ponúkol rady ako "zúspešniť" referendum.

Sulík v októbri zasa Kočnerovi údajne napísal, že SaS do komisie na výber generálneho prokurátora nominovala ministra hospodárstva Juraja Miškova, KDH vtedajšieho podpredsedu parlamentu Pavla Hrušovského a SDKÚ-DS ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú.

V novembri Sulík Kočnerovi oznámil, že do volieb sa s ním nemôže stretnúť, lebo by mal problémy, ak by to zistili novinári a niekto ho odfotil. "Droba nevie, kde bývam... Takže Ťa nemá kto odfotiť," cituje dokument Kočnerovu reakciu. Sulík priznáva, že na utajení kontaktov s Kočnerom mal záujem, nepovedal však prečo. „Nechcel som byť s ním videný a hotovo,“ vyhlásil.

Štvrtého decembra, dva dni po tom, čo Dobroslavovi Trnkovi chýbal na znovuzvolenie za generálneho prokurátora jediný hlas, Sulík Kočnerovi napísal, že mu pošle na "recenziu" článok o voľbe generálneho prokurátora, na Sulíkovom blogu sa takýto text objavil 7. decembra.

Autor priloženej analýzy sa domnieva, že práve poslanci NR SR za SaS mohli mať záujem na Trnkovom znovuzvolení, jeho zaviazaní si a odstúpení Radičovej. V analytickom texte sa tvrdí, že Sulík mohol mať záujem na zahladení prípadu rozkrádania Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, pretože za ním stoja osoby napojené na sponzora SaS, podnikateľa Jána Sabola.

Svoju teóriu podporuje autor analýzy skutočnosťou, že SaS prišla po neúspešnej tajnej voľbe generálneho prokurátora s nezvyčajným kontrolným mechanizmom, fotením hlasovacích lístkov. "Poslanec Droba tento inovatívny prvok propagoval tak ostentatívne a nápadne, že z toho možno vyvodiť hypotézu, že išlo o takzvanú kryciu legendu na zamaskovanie hlasovania poslancov strany SaS za Dobroslava Trnku," píše a dodáva, že Sulík mal ako predseda parlamentu prístup k náhradným hlasovacím lístkom.

"Stačilo, aby si dal vyhotoviť jeden navyše, ktorý si mohli niektorí najvernejší poslanci fotiť ako falošný dôkaz o svojom hlasovaní za koaličného kandidáta na generálneho prokurátora SR, čím by sa vyššie popísaná krycia legenda stala dokonalou." Kočner bol na Generálnej prokuratúre SR práve v deň, keď Trnkovi chýbal na znovuzvolenie jediný hlas. Odôvodňoval to tým, že sa stretol s prokurátorom, ktorý má na starosti starší prípad vydierania. Trnka vtedy pre denník Sme dodal, že budova prokuratúry je verejne prístupná a navyše tam pracuje Kočnerov švagor.

Neskôr bola na webe publikovaná aj tzv. Sasanka 2. Tá obsahuje prepis údajných SMS-iek z októbra a novembra 2010, v niektorých sa údajne Kočner zaujímal o hlasovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu