Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Politológ: Za Kočnerom mohol stáť Matovič aj 99%

Tlačová beseda Mariana Kočnera o kauze Sasanka
Tlačová beseda Mariana Kočnera o kauze Sasanka

BRATISLAVA - Ak by sa dnešné tvrdenia podnikateľa Mariána Kočnera na adresu SaS potvrdili, pre parlamentnú stranu by to znamenalo vážnu diskreditáciu. Informácie, ktoré dnes zverejnil, následne môžu sklamať voličov strany liberálov, ktorí budú v parlamentných voľbách hľadať alternatívu.

Tou sú v súčasnosti najmä hnutie Igora Matoviča OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a mimoparlamentné hnutie 99 percent. Jeden z týchto subjektov mohol byť podľa politológa Rastislava Tótha aj tým, kto motivoval Kočnera k dnešnému verejnému vyhláseniu ku kauze Sasanka.

"Ak je to tak, tak to je asi dohoda pár týždňov stará a ide o načasovanie - najprv vyšli nahrávky rozhovorov a potom reakcie, keď aj Richard Sulík (predseda SaS) veľmi neohrabane reagoval," skonštatoval politológ, podľa ktorého je možné, že Kočner s niekým "paktuje so zámerom potopiť stranu". Podčiarkol však pritom, že Kočner nie je príkladom dôveryhodného zdroja.

Politológ Juraj Marušiak poukazuje na to, že okrem SaS kauza kompromituje aj bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Vyhlásenia Kočnera sú však podľa neho v prvom rade útokom na liberálov, hoci motív si celkom nevie vysvetliť. "Neviem, aké záujmy on sleduje - či sú to nejaké podnikateľské záujmy, či je za tým to, že Sulík niektoré jeho očakávania nesplnil, a teda je motivovaný snahou pomstiť sa, alebo tak," povedal.

Napriek tomu Marušiak verí, že kým sa vyhlásenia Kočnera nepotvrdia, SaS táto kauza nemusí vo voľbách zásadne ublížiť. Pripomenul, že strana má dosť oddaných voličov, ktorí liberálov podporovali aj po vyslovení nedôvery vláde či kauze odpočúvania na Vojenskom obrannom spravodajstve. "Ak sa však potvrdia obvinenia, ktoré vzniesol Kočner, bude to aj pre oddaných voličov SaS znamenať veľmi vážnu dilemu," dodal.

Politológ pripúšťa, že motiváciou stretnutí Kočnera so Sulíkom mohol byť aj zámer odradiť liberálov od stredopravej koalície po voľbách v roku 2010. Vtedajšie rozloženie síl by totiž neumožnilo vytvoriť vládu bez Smeru-SD. Sociálni demokrati pritom podporovali znovuzvolenie Trnku za generálneho prokurátora, ktorý je podľa Kočnera jeho dlhoročným známym. "Napokon Trnku podporovala aj časť terajšej stredopravej koalície," pripomenul Marušiak.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu