Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spoveď podnikateľa Kočnera: Skupina Penta poprela sponzoring SaS!

Marián Kočner Zobraziť galériu (3)
Marián Kočner

BRATISLAVA – Richard Sulík v kauze Sasanka podľa podnikateľa Mariána Kočnera v mnohých veciach klamal. Podnikateľ poukázal na to, že Sulík niekoľkokrát povedal, že ho žiadal o zverejnenie vzájomnej e-mailovej komunikácie a on mu ju nedal.

„Pán Sulík klame,“ vyhlásil Kočner na tlačovej besede. Sulík o súhlas zverejniť e-mailovú komunikáciu žiadal Kočnera podľa jeho tvrdenia 30. januára, keď bol podnikateľ v nemocnici. Kočner zavolal do právnickej kancelárie a poradil sa, či je dostatočné dať súhlas na zverejnenie komunikácie cez SMS - právnička mu poradila, aby to bolo v písomnej forme.

Napokon podľa vlastných slov pripravený súhlas od právničky odovzdal v obálke asistentke Sulíka. „Čo je teda prekvapivé, do dnešného dňa som tento súhlas podpísaný od Richarda Sulíka nedostal,“ dodal Kočner s tým, že súhlas by nadobudol platnosť až po podpise Sulíka.

Kočner si pamätá inú situáciu, ako sa zoznámil so Sulíkom, ktorý hovorí, že ho zoznámil s Kočnerom exminister financií Ján Počiatek. Kočner tvrdí, že čísla na ľudí, ktorí ho zaujímajú, si vie zohnať aj sám. So Sulíkom sa skontaktoval pre jeho plán o mestskej hromadnej doprave v Bratislave, ktorý sa Kočnerovi páčil.

Stretávať so Sulíkom sa údajne začali už pred voľbami, tvrdí Kočner. „Bolo to predtým, ako SaS začala pripravovať kandidátku poslancov do národnej rady,“ povedal Kočner. Ani si nespomína, prečo sa vlastne začali stretávať, ale jeho myšlienky mu boli sympatické. „Začali sme sa stretávať častejšie, možno pravidelne – najprv to bolo v aute potajomky, potom v dome na Chraščovej,“ dodal a potvrdil, že sa bavili o politike. Vraj mu radil, kto je kto a na koho si má dávať pozor, kto mu bude šliapať na otlaky. Celkovo malo byť stretnutí viac ako desať.

Sulík ho vraj požiadal o preverenie niektorých ľudí, ktorých chce dať na kandidátku, o ktorých veľa nevie a nie je si istý. „Vážení členovia SaS, asi by ste sa divili, čo všetko o vás viem,“ konštatoval Kočner s tým, že všetko povedal Sulíkovi. Kočnerovi bolo sympatické, že Sulík chcel mať na kandidátke len čistých ľudí. Podľa Kočnera zostal na kandidátke človek, na ktorého by mohlo niečo v budúcnosti prasknúť.

Marián Kočner
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA,)

Bavili sa aj o financovaní strán, podľa Kočnera Sulík povedal, že oni nechcú od žiadneho „tútora“ ani cent. Kočner tvrdí, že to sa neskôr ukázalo ako nepravdivé..

Po voľbách, keď sa Sulík stal šéfom parlamentu, stretávali sa už len v Kočnerovom dome „Je zaujímavé, že vtedy mu vôbec nevadilo, že som závadová osoba,“ povedal.

Potom údajne prišla Kočnerovi informácia od novinárov, ktorí sa pýtali, či bol so Sulíkom súkromným lietadlom na večeri v Salzburgu. „Bol tam pán podnikateľ Ján Sabol,“ vyhlásil Kočner, ktorý tvrdí, že on tam nebol. Sulíka sa vraj pýtal, prečo tam Sabol bol, či stojí za SaS. Podľa Kočnera sa tomu Sulík bránil.

Kočner tvrdí, že Sulík mu v minulosti priniesol ukázať aj spis Gorila. Kočner o spise už vedel. Sulík mu vraj vyhlásil, že s ľuďmi spomínanými v Gorile si do vlády nesadne.

Kočner tvrdí, že „cieľom niektorých poslancov za SaS na čele s bývalým štátnym tajomníkom Martinom Chrenom bola privatizácia SPP,“ čo je podľa podnikateľa jediný cieľ, s ktorým niektorí ľudia, ktorí sú v parlamente za SaS, išli do politiky. Kočner hovorí, nech viacerí ľudia idú na detektor lži, aj Sulík. Z neho je dnes Kočner sklamaný. Bral ho ako priateľa. „Ma zaprel, urobil zo mňa mafiána, zločinca,“ povedal Kočner.

Kauza Sasanka sa začala po tom, keď niekto v januári na web umiestnil prepisy SMS, ktoré si Sulík vymieňa s Kočnerom. Neskôr sa na rovnakej stránke objavili aj videozáznamy, na ktorých sa Sulík v Kočnerovom dome zhovára o voľbe generálneho prokurátora a zákulisí slovenskej politiky.

Zo záznamu vyplýva, že SaS bola v roku 2010 pripravená podporiť výmenu Radičovej na premiérskom poste za Ivana Mikloša. Sulík sa tiež Kočnerovi sťažuje, že s Radičovou sa zle spolupracuje, pretože často mení názory. Podnikateľa z tzv. mafiánskych zoznamov tiež informuje o tom, že najmenej jednému z poslancov za SaS niekto ponúkol 300-tisíc eur, ak pri voľbe generálneho prokurátora podporí Dobroslava Trnku. Podľa Radičovej také stretnutia politikov diskvalifikujú.

Myslím si, že mi dali videoplošticu do ovládania kúrenia

Podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že v jeho dome bola a už nie je videoploštica, cez ktorú nahrali jeho rozhovor s bývalým predsedom parlamentu Richardom Sulíkom. V dome pred časom robil veľkú rekonštrukciu, z pôvodného zariadenia tam zostala len jedna vec - termostat a ovládanie domového kúrenia a kotla.

„Som presvedčený, že v tom ovládači tá videoštenica bola,“ povedal Kočner na tlačovej besede. Ovládanie už nemá, vyhodil ho. Mal totiž problém s ovládaním kúrenia, nevedel ho "naladiť". Zavolal teda servisného technika a ten ovládač vymenil. Teraz Kočner núka 300-tisíc eur za to, keď mu niekto povie, kto tam odpočúvanie dal. Potom by sa dalo podľa neho ľahko zistiť, kto nahrávky rozhovoru so Sulíkom, ktoré sú súčasťou kauzy Sasanka, zavesil na internet.

Kočner požičal peniaze na snem SDKÚ-DS

Podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že požičal 80- alebo 90-tisíc cez jeho spoločného priateľa, ktorého má s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom na snem tejto strany. Bol to snem, na ktorom Dzurindu znova zvolili za predsedu strany. Kočner na tlačovej besede povedal, že sponzoroval zjazd SDKÚ-DS, ale nebol to vlastne sponzoring, lebo tie peniaze sa mu vrátili. Priateľ, ktorý toto sprostredkoval, mu vraj aj veľa vecí povedal. Podrobnosti pôžičky si nepamätá, musel by si pozrieť, koľko peňazí vtedy z banky vybral.

Janiš navrhol Trnku na príkaz Dzurindu

Poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš navrhol pred vyše rokom za generálneho prokurátora Dobroslava Trnku na príkaz straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podnikateľ Marián Kočner. Svoje vyjadrenie opiera o to, že má s Dzurindom spoločného veľmi dobrého priateľa, preto si je istý, že to bolo takto.

Dzurinda pred časom povedal, že Janiš ho o svojom zámere informoval a Dzurinda mu to nezakázal ani neprikázal, pretože "SDKÚ-DS je normálna strana".

Kočner priznal návštevy Trnku

Podnikateľ tvrdí, že Sulík bol jediným politikom, ktorý bol uňho doma. Zároveň priznal, že tam bol asi trikrát aj vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka, no naposledy pred asi štyrmi rokmi. "Poznáme sa 28 rokov," podotkol na margo Trnku. Prečo ho označujú ako sivú eminenciu Trnku, nevie. Kočner rovnako poprel, že by prišiel s prepravkou šampanského na generálnu prokuratúru v deň, keď sa čakalo, že Trnka bude do funkcie opätovne zvolený. Je ochotný ísť v tejto veci aj na detektor lži. S Trnkom vraj boli spolu na základnej vojenskej službe.
      Kočner sa domnieva, že na Slovensku je minimálne 15 ľudí, ktorí svojím bohatstvom dokážu ovplyvňovať a smerovať krajinu. "Ktosi mi niekedy povedal, že slovenský parlament sa dá kúpiť za 300 miliónov korún na akýkoľvek zákon. Dosť lacno," dodal.

Penta poprela sponzoring strany SaS

Spoločnosť Penta podľa jej hovorcu Martina Danka vylučuje akýkoľvek finančný sponzoring politickej strany SaS. Penta sa podľa jeho slov v uvedenej strane neangažovala. Jediný kontakt s predsedom strany Richardom Sulíkom mal Jozef Špirko, a to ako viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov. Danko tak reagoval na tvrdenie podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý dnes na tlačovej besede povedal, že SaS dostala v minulosti v igelitovej taške asi päť miliónov korún od skupiny Penta. Danko pripomenul, že Jozef Špirko nie je už rok v aktívnom vedení skupiny Penta a nepodieľa sa na jej projektoch. Dodal, že prípadné vzťahy medzi Špirkom a Sulíkom sú jeho súkromnými aktivitami a nijako nesúvisia s Pentou. Akékoľvek otázky na túto tému podľa Danka treba klásť preto priamo Jozefovi Špirkovi.

SDKÚ-DS: Vyjadrenia Kočnera sú lživé

Výroky Mariána Kočnera na adresu SDKÚ-DS sú lživé. „Mikuláš Dzurinda poslancovi Stanislavovi Janišovi príkaz, aby navrhol Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora, nedal. Zároveň vyhlasujeme, že SDKÚ-DS od pána Kočnera nikdy nijaké peniaze neprijala,“ uvádza sa vo vyhlásení SDKÚ-DS, ktoré dnes  poskytol hovorca strany Michal Lukáč.

 

Tlačovka - Kočner 1

 

Tlačovka - Kočner 2

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu