Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podozrenie z tunelovania vojenských tajných má riešiť polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vyšetrenie z podozrenia z nezákonného nakladania s majetkom a financiami Vojenskej spravodajskej služby (VSS) patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v závere mimoriadnej schôdze parlamentu o podozreniach z tunelovania VSS schválili poslanci.

Schválené uznesenie navrhol prijať poslanec za Smer-SD Anton Martvoň. Národná rada SR podľa neho zároveň berie na vedomie informáciu ministra obrany Martina Glváča o kauze vojenských tajných služieb.

O zvolanie schôdze požiadali opoziční poslanci, pod návrh sa podpísalo 42 zákonodarcov za SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO. Opozícia chcela presadiť uznesenie, na základe ktorého mal minister obrany predložiť do národnej rady správu o vyšetrovaní kauzy, ktorou je znepokojená. Návrh uznesenia obsahoval aj záver, že v krátkom čase ide už o druhú veľkú kauzu vo Vojenskom spravodajstve, čo vážnym spôsobom znižuje dôveryhodnosť jeho fungovania. S týmto textom ale v pléne neuspela. 

Tajná správa, ktorá v máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru, hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb údajne postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie Vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. 

Opoziční poslanci argumentovali, že minister obrany absolútne nevysvetlil podozrenia z tunelovania, Vojenské spravodajstvo prechádza deštrukciou a kauza má podľa nich pre vojenskú službu nezmerateľný devastačný dosah. Glváč podľa opozície doteraz neobjasnil ani fotky terajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru a bývalého riaditeľa VSS Juraja Šeba v Benine s Georgeom Gansém, "s osobou, ktorá bola podozrivá z prania špinavých peňazí." Glváč sa podľa poslanca za SaS Ľubomíra Galka skompromitoval a mal by odstúpiť z funkcie. Minister obrany sa podľa jeho slov od samotného začiatku kauzy údajného tunelovania VSS zaplietal do lží a protichodných vyhlásení. 

Glváč po svojom vystúpení v úvode schôdze odišiel zo sály a väčšina rokovania sa konala bez jeho účasti. Minister vnútra Robert Kaliňák vysvetlil, že vymieňanie áut medzi tajnými službami je bežná prax. Rovnako upozornil, že tajné služby na seba píšu minimálny počet budov, nehnuteľnosti takmer vždy evidujú na fyzické alebo iné právnické osoby. Podobne môže na prvý pohľad nevysvetliteľne rásť napríklad cena automobilov, keď sa po nákupe vybavia ďalšími zariadeniami, ktoré môžu byť drahšie ako samotné auto. 

Prípadom sa zaoberá špeciálna prokuratúra, ktorá dala pokyn policajnej Národnej kriminálnej agentúre, aby požiadala ministra Glváča o zbavenie mlčanlivosti niektorých aktérov kauzy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu