Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Policajný hazard so životmi: Nepriestrelné vesty po záruke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajti zasahujú v nepriestrelných vestách, ktoré sú po záruke, uviedla vo večernom spravodajstve TV Markíza. Zistila, že so životnosťou má problém viac ako polovica všetkých viest v policajnom zbore. Nadriadení ale odmietajú, že by hazardovali so životmi svojich mužov. Napriek tomu Markíze po otázkach oznámili, že do konca roka kúpia nové.

Markíza zistila, že naši kukláči používajú aj vesty, ktorým sa končí alebo skončila 10-ročná životnosť. To znamená, že kevlarové vlákna nemusia už plniť svoj účel na 100 percent. „Používaním, skladovaním a podobne môže dôjsť k rôznym mechanickým zvláštnostiam na tom vlákne a nemusí si plniť tú funkciu tak ako má,“ povedal pyrotechnik Ján Appel.

Zo 7 tisíc nepriestrelných viest v polícii je tesne pred alebo po životnosti mnoho. „Je pravda, že u približne 70 percent týchto viest končí záručná životnosť,“ uviedla hovorkyňa MV SR Silvia Kerátová. To znamená, že približne 5000 viest. Ministerstvo tvrdí, že problém vyriešili inak.

„Vesty na vonkajšie nosenie sa však naďalej používajú. Ich funkčnosť je zabezpečená balistickými platňami, ktoré sa do nich vkladajú,“ vysvetlila hovorkyňa pre TV Markíza. Vesta s platňou je však ťažšia a podľa informácií Markízy idú niekedy policajti do akcií aj bez nej.

Jedna vesta stojí do 1000 eur. MV pre Markízu napokon potvrdilo, že plánuje kupovať aj nové vesty. „Ministerstvo vnútra plánuje tento rok obstarať a obmeniť približne 15 percent týchto balistických viest,“ povedala Kerátová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu