Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bývalého šéfa tajných vypočúvajú: V aute mu našli utajované materiály!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Čo hľadali? V hlavnom meste sa dnes okolo obeda odohrávala policajná akcia, pri ktorej bývalému šéfovi Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romanovi Mikulcovi prehľadali auto. Policajti zaistili viacero dôkazov a odviedli ho na výsluch.

Po tom, čo Mikulcovi auto prehľadali, ho odviedli na výsluch. Mikulec podľa svojich slov nevedel, prečo sa akcia udiala. "Myslím, že všetci vedia, prečo to je...beriem to ako pokračovanie toho, čo bolo," skonštatoval pre televíziu Markíza.

Jeho priateľka a bývalá dôstojníčka tajnej služby Katarína Svrčeková pre portál sme.sk vyjadrila obavy, že im do auta mohol niekto niečo nastrčiť. "Vyťahujú z auta veci, ktoré mi nie sú známe, a pritom sme balili veci spolu, išli sme na výlet," povedala pre portál. Ako informovala v dnešnom spravodajstve televízia Markíza, policajti zaistili asi vrece vecí a listinné dôkazy.

Špeciálna prokuratúra potvrdila, že akcia súvisí s podozrením z úniku tajných materiálov do médií. Únik materiálov už Špeciálna prokuratúra preveruje, vyšetrovateľ dostal pokyn na zaisťovanie dôkazov a namieril si to priamo na bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca. "Nakoľko zaistené materiály sú pod stupňom utajenia dôverné a vyhradené, sú v súčasnej dobe vyhodnocované, preto bližšie informácie na základe pokynov dozorujúceho prokurátora nemôžeme poskytnúť," uviedla pre televíziu TA3 hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Čo polícia u Mikulca konkrétne našla, komentovať nechce. Zatiaľ nepadlo ani obvinenie.

"Dnešnú policajnú prehliadku osobného auta môjho priateľa Romana Mikulca a jeho následné zadržanie považujem za súčasť zastrašovania osoby, ktorá na čele VSS stála za odhaľovaním machinácií jej bývalého vedenia," tvrdí Svrčeková. Tú podľa jej slov tiež predvolali na výsluch, dôvodom má byť, že jej v taške boli "nejaké veci". Polícia uviedla, že bližšie informácie poskytne až vtedy, keď to procesná situácia dovolí. Ako informovala v dnešnom spravodajstve televízia Markíza, policajti zaistili asi vrece vecí a listinné dôkazy.

Na celý prípad údajného tunelovania VSS poukázala uniknutá tajná správa, o ktorej autenticite sa politici sporia. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a Vojenského obranného spravodajstva (VOS), postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu