Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď pijete, auto nechajte doma! FOTO Hrôzostrašných nehôd, kosila aj smrť

Dopravné nehody počas Veľkej noci. Zobraziť galériu (7)
Dopravné nehody počas Veľkej noci. (Zdroj: polícia)

TREBIŠOV – Aj napriek tomu, že vodiči boli prostredníctvom médií informovaní o posilnení hliadok, sadali opití za volant. Podľa polície každý piaty vodič, ktorý spôsobí nehodu cez veľkonočné sviatky, má vypité.

Šofér zrazil dvoch chodcov na priechode

Na Veľký piatok okolo desiatej dopoludnia došlo v Trebišove na priechode pre chodcov k takmer tragickej nehode. Vodič, ktorému hliadka zistila požitie alkoholických nápojov, zrazil na Námestí mieru smerom na Ulicu Milana Rastislava Štefánika dvoch chodcov.

Podľa krajskej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej zachytil dve osoby vo veku 59 a 62 rokov. „Podľa predbežnej lekárskej správy chodkyňa pri dopravnej nehode utrpela ťažké zranenia, chodec ľahké,“ uviedla s tým, že vodič nafúkal 0,38 mg/l, čo je v prepočte 0,79 promile. Išlo o 44-ročného Trebišovčana na VW Golf.

Vodič zachytil dvoch chodcov.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví. Mésarová dodala, bližšie okolnosti dopravnej nehody, presná príčina a miera zavinenia jednotlivých účastníkov sú predmetom vyšetrovania.

Opitý vodič zranil tri osoby, potom sa dal na únik

Ďalšia nehoda, pri ktorej asistoval alkohol, sa stala v piatok dopoludnia v okrese Spišská Nová Ves. Zranili sa pri nej tri osoby. Podľa doterajších zistení vodič (48) zo Spišskej novej Vsi, ktorý viedol Renault v obci Teplička, pri prechádzaní ľavotočivou zákrutou zišiel z cesty, narazil do dreveného trámu oplotenia záhrady rodinného domu a s vozidlom zišiel dole prudkým svahom, kde sa auto prevrátilo na strechu.

Nehoda Teplička
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: KR PZ Košice)

Vodič po dopravnej nehode odišiel smerom do chatovej oblasti, kde ho zadržala hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky. Vodiča policajti podrobili dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 1,23 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,56 promile. Následne ho zatkli. 

Dopravná nehoda v Tepličke.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Podľa predbežnej lekárskej správy sa pri dopravnej nehode jedna spolujazdkyňa zranila ťažko, ďalší dvaja spolujazdci utrpeli ľahké zranenia. Vodič sa pri nehode nezranil. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví a trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Presná príčina dopravnej nehody a bližšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Smrteľná nehoda v Dunajskostredskom okrese

Dosiaľ nezistený vodič viedol vo štvrtok o desiatej večer na ceste II/503 osobné vozidlo Audi Q7 v smere od obce Zlaté Klasy na Hrubý Šúr. Pri prechádzaní ľavotočivou zákrutou, z doposiaľ presne nezistených príčin, vyšiel autom mimo cestu vpravo, do priekopy, kde narazil do brehu. Auto bolo odhodené do stromu, a po pretočení zostalo stáť na ľavom boku.

Pri dopravnej nehode pri
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: KR PZ Trnava)

Bohužiaľ, 40-ročný muž z Hurbanovej Vsi (okres Senec), utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. V aute sa nachádzala aj 25-ročná žena z okresu Dunajská Streda, ktorá utrpela ťažké zranenia. Vec na mieste prevzal vyšetrovateľ a bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a ublíženia na zdraví.

Hromadná nehoda v Banskobystrickom kraji

Vo štvrtok večer došlo na rýchlostnej ceste R1 v smere od Žiaru nad Hronom na Zvolen k hromadnej nehode, zrazili sa tri vozidlá. Podľa polície bolo príčinou nedodržanie bezpečnej vzdialenosti počas zhustenej premávky.

Hromadná nehoda v Banskobystrickom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

V jednom z vozidiel sa zranili tri osoby. Vodič a jedna spolujazdkyňa sa zranili ľahko, spolujazdec, ktorý sedel na zadnom sedadle a nebol pripútaný, utrpel ťažké zranenia. Škody na vozidlách sú odhadnuté na 20-tisíc eur.

Hromadná nehoda v Banskobystrickom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Počas veľkonočných sviatkov je dvakrát viac nehôd spôsobených alkoholom ako po zvyšok roka

„Počas týchto sviatkov, keď niekto spôsobí nehodu a robíme následne skúšku na prítomnosť alkoholu, zisťujeme alkohol pri každom piatom vodičovi,“ skonštatoval zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták s tým, že počas bežného roka je to v priemere u každého desiateho vodiča.

Podľa jeho slov sú z tohto pohľadu najhoršie počas sviatkov piatky a pondelky, ale problémom býva aj zostatkový alkohol. Podotkol, že z analýz vyplýva aj to, že najviac pijú mladí vodiči s vodičským oprávnením do piatich rokov.

Ignaták avizoval, že hliadky budú na cestách cez Veľkú noc vo všetkých okresoch Slovenska. Zodpovedných vodičov odmenia informačnými materiálmi, osviežovačmi vzduchu a na veľkonočný pondelok aj vajíčkom.

Veľkonočná preventívna akcia Deň zodpovednosti sa počas tohtoročných veľkonočných sviatkov začala už vo štvrtok a potrvá do utorka dopoludnia. Polícia ju organizuje spolu so združením pivovarníkov a oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Viac o téme: NehodaAlkoholHliadky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu