Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Aktivistov väzobne stíhajú za nenásilný protest v Novákoch: Podobná akcia v Poľsku mala odlišný záver

Aktivisti Greenpeace vyliezli na vežu v Novákoch, dole ich čakala polícia. Zobraziť galériu (6)
Aktivisti Greenpeace vyliezli na vežu v Novákoch, dole ich čakala polícia. (Zdroj: Facebook/Greenpeace Slovensko, tip čitateľa)

BRATISLAVA - Aktivistky a aktivisti organizácie Greenpeace, ktorí v stredu protestovali v Novákoch za ukončenie ťažby uhlia, budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe. Rozhodol tak dnes Okresný súd SR v Prievidzi. Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými. K prípadu sa v priebehu nedele vyjadrilo viacero politikov.

Obdobná akcia pod záštitou Greenpeace sa pritom ešte minulý týždeň konala v Poľsku. Bola veľmi podobná v tom, že bola zameraná na protest voči bezohľadnosti elektrárne, spaľujúcej veľké množstvá uhlia. Zatiaľ čo na Slovensku strávili aktivisti na ťažnej veži niekoľko hodín, v Poľsku pobudli na komíne chladiacej veže až dva dni. Aktivistov v Poľsku síce obvinili, no z väzby ich prepustili na slobodu. 

VIDEO Neodradilo ich ani zlé počasie: Masívne protesty v Bruseli, mesto prepísalo štatistiky

V poľských Katoviciach v nedeľu za účasti 30-tisíc delegátov z takmer 200 krajín odštartovala 24. konferencia OSN o klimatickej zmene (COP 24), ktorá je zameraná na dopracovanie súboru pravidiel pre realizáciu parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Schôdzka potrvá do 14 decembra, informovali svetové agentúry. Tento rok konferencii predsedá Poľsko. Jeho vláda chce upozorniť účastníkov konferencie na tri kľúčové otázky. Prvou sú nové technológie šetrné k životnému prostrediu, ktoré by sa dali využiť na rozvoj miest a zabránenie znečisteniu ovzdušia.

Greenpeace: Aktivisti nie sú zločinci

Rozhodnutie súdu organizáciu Greenpeace Slovensko pobúrilo, a to aj napriek tomu, že sa aktivisti neplánovali vyhýbať zodpovednosti sa svoje činy. “Považujeme rozhodnutie súdu za bezprecedentné. Aktivisti nie sú zločinci, ktorí majú byť väzobne stíhaní! Pokojne a nenásilne sa postavili proti ťažobnej firme, ktorá desaťročia predstavuje záťaž pre región a Slovensko. Budeme pri nich naďalej stáť a nevzdáme sa,” hovorí Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Keďže vznikli pochybnosti o nestrannosti konania orgánov činných v trestnom konaní, právni zástupcovia obvinených vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daný región. Zároveň sa proti rozhodnutiu súdu okamžite odvolali. Informovala samotná organizácia Greenpeace.

Polícia ešte v stredu zadržala päťnásť aktivistov zo štyroch krajín po tom, ako vyvesili 15-metrový transparent na ťažobnú vežu v objekte Hornonitrianskych baní. Troch aktivistov prepustili ešte v stredu neskoro večer. Sedem žien a päť mužov zostalo vo väzbe a vzniesli voči nim obvinenie.

Greenpeace od začiatku odmieta tvrdenia Hornonitrianskych baní, že aktivisti ohrozili svojím konaním baníkov. Organizácia požaduje čo najskoršie zastavenie ťažby uhlia a jeho používanie na výrobu elektrickej energie. Tvrdia, že ťažba a spaľovanie uhlia vážne poškodzuje životné prostredie a zdravie ľudí.

Aktivisti Greenpeace vyliezli na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Greenpeace Slovensko: Tomáš Halász)

"Sudca pre prípravné konanie vzal do takzvanej preventívnej väzby 12 obvinených osôb. Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe všetci obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude po predložení spisu rozhodovať Krajský súd v Trenčíne," uviedol za Okresný súd v Prievidzi hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Podľa sudcu, ktorý dnes vo veci rozhodol, totiž pre prípravné konanie existuje dôvodná obava, že obvinení v prípade ich prepustenia na slobodu môžu znova obsadiť a odstaviť prevádzku iného subjektu pôsobiaceho v oblasti tepelnej energetiky.

"V doterajšom konaní nebolo dostatočne zohľadnené, že konaním obvinených aktivistov došlo k nenásilnému výkonu ich ústavného práva na slobodu prejavu, ktorým neohrozili život a zdravie iných ľudí. Vedenie trestného konania a súvisiace štvordňové zadržiavanie obvinených, ktoré vyústilo do podania návrhu na väzby, možno chápať aj ako uprednostnenie ochrany majetku súkromnej ťažobnej spoločnosti pred právom na vyslovenie názoru,” zhodnotil Lukáš Opett z právnickej kancelárie, ktorá zastupuje aktivistov.

Rozhodnutie súdu okomentovali aj politici

K prípadu sa v priebehu nedele vyjadrilo viacero politikov. Medzi nimi aj minister životného prostredia SR László Sólymos, ktorý reagoval na sociálnej sieti. 

Väzobné stíhanie aktivistov odsúdila opozícia. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré poskytli SaS, OĽaNO, Progresívne Slovensko, Spolu - občianska demokracia a KDH.  "SaS žiada vyšetrovateľa a najmä dozorového prokurátora, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a zadržaných aktivistov z hnutia Greenpeace okamžite prepustili z väzby na slobodu. Toto zatknutie považujeme za neprimerané, nezákonné a absurdné," uviedli v stanovisku liberáli. 

Aktivisti Greenpeace vyliezli na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Greenpeace Slovensko:Vlado Benko jr)

Rozhodnutie Okresného súdu v Prievidzi označila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová za bezprecedentné. Poslať do väzby 12 ľudí, ktorí protestovali proti znečisťovaniu životného prostredia podľa nej nemá obdobu. "Štátne orgány roky nechali na slobode a priam popierali vinu Ladislava Bašternáka, ktorý sa nakoniec sám priznal, že okradol štát o milióny eur. Dnes dávajú do väzenia aktivistov, ktorí sa snažia chrániť životné prostredie a nikoho neokradli," tvrdí. 

"Obvinenie, ktorému čelia, teda ohrozenie objektu všeobecného hospodárskeho záujmu, je absurdné. Ak je nenásilný protest ohrozením, tak na Slovensku je ohrozená sloboda slova," povedal za PS Martin Hojsík, podľa ktorého by generálny prokurátor a minister spravodlivosti mali preveriť konanie v tejto kauze. 

Aktivisti Greenpeace skončili v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Podpredsedníčka Spolu a primátorka Prievidze Katarína Macháčková nepovažuje väzbu za adekvátnu. "Rešpektujem nezávislosť súdov, avšak ako advokátke sa mi nezdá, že ide o primerané kroky. Títo mladí ľudia nechceli nikoho ohroziť, len chceli vyjadriť svoj názor formou protestu. Do väzby patria zločinci, u ktorých je obava z pokračovania trestnej činnosti alebo úteku, preto som nemilo prekvapená uvalením väzby," uviedla.

"Vniesť strach aj medzi tých pár ľudí, ktorí sú ešte ochotní urobiť viac, ako len trieskať krígľom piva po stole, je zrejme sekundárnym zámerom drakonického trestu v prípade aktivistov Greenpeace. Takto, presne takto začína totalita a vláda strachu," uviedlo v stanovisku KDH. Jeho predseda Alojz Hlina označil väzbu za nespravodlivú.

Poslanec NR SR za OĽaNO Ján Budaj tiež pripomenul, že obdobnú protestnú akciu vo štvrtok  podnikli aktivisti Greenpeace v Poľsku, kde "tiež protestovali voči bezohľadnosti elektrárne, spaľujúcej veľké množstvá uhlia". Budaj poukázal na to, že aktivisti boli obvinení z priestupku a sú na slobode. "Postup slovenských orgánov považujem za šikanovanie a zastrašovanie občanov, upozorňujúcich na neriešenie závažných problémov, ohrozujúcich zdravie obyvateľov hornej Nitry. Na prebiehajúcej schôdzi NR SR budem v tejto veci interpelovať ministra spravodlivosti a ministerku vnútra," dodal.

To, že aktivisti sú stíhaní väzobne, však pobúrilo aj verejnosť. Na 3. decembra je preto na pláne podujatie Solidarita s aktivistami a aktivistkami Greenpeace. Účasť predbežne potvrdili takmer tri stovky ľudí. Usporiadateľom je samotná organizácia, protest sa bude konať na Námestí SNP v Bratislave. Pridať sa plánujú aj v Košiciach.

Viac o téme: StíhaniePrievidzaGreenpeaceŤažba uhlia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu