Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Neodradilo ich ani zlé počasie: Masívne protesty v Bruseli, mesto prepísalo štatistiky

Protesty v Bruseli Zobraziť galériu (2)
Protesty v Bruseli (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Najmenej 65.000 ľudí sa v nedeľu zúčastnilo na pochode ulicami Bruselu, aby vyjadrili podporu opatreniam na boj proti globálnej klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra AP. Pochod sa konal v deň, keď v poľskom meste Katovice začala 24. konferencia OSN o klimatickej zmene (COP 24), ktorá je zameraná na dopracovanie súboru pravidiel pre realizáciu parížskej dohody z roku 2015.

Desaťtisíce ľudí sa napriek dažďu a vetru zišli pri budovách európskych inštitúcií v centre Bruselu. Podľa polície sa tento najväčší protest v dejinách Belgicka venovaný otázke klímy zaobišiel bez výtržností. Na demonštráciu prišlo množstvo aktivistov i rodičov s deťmi, ktorí vyzývali svetových politikov, aby zintenzívnili boj proti zmenám podnebia.  

"Politici, kde ste? Máte byť s nami, s ľuďmi. Nijaká planéta B neexistuje!" povedal do megafónu Evert Nicolai z organizácie Oxfam, ktorého citovala agentúra AFP. Pochod zavŕšili prejavy a vystúpenia v historickom parku Cinquantenaire v blízkosti inštitúcií EÚ. V súvislosti s touto protestnou akciou bola v nedeľu bruselská verejná doprava zadarmo a belgické železnice ponúkali cestujúcim zľavnené lístky. 

Protesty v Bruseli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Organizátori konferencie COP 24 v poľských Katoviciach dúfajú, že sa podarí prijať balík opatrení na realizáciu záverov parížskej klimatickej dohody a schváliť plán financovania opatrení na ochranu životného prostredia. Schôdzka, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia zhruba 200 krajín sveta, potrvá do 14. decembra.

Viac o téme: ProtestKlimatické zmenyBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu