Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrat v kauze Kočner: Kontroverzný podnikateľ údajne vytiahol nový tromf, expertíza zo zahraničia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA/BRATISLAVA - Dnes dopoludnia sa začalo na Špecializovanom trestom súde v Banskej Bystrici pojednávanie o prepustení kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera z väzby, kde je už vyše mesiaca. Kočner totiž prostredníctvom svojich advokátov požiadal o prepustenie.

Pojednávanie začalo dnes o pol desiatej dopoludia. Na mieste boli Kočnerovi advokáti Martin Pohovej a Michal Mandzák, ako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Marian Kočner sa na súd nedostavil, odmietol opustiť celu. 

VIDEO Prokurátor a advokáti po priebehu pojednávania.  

Šanta, Pohovej - rozhodnutie

Sudca pre prípravné konanie si na neverejnom zasadnutí v rozpätí dvoch hodín vypočul návrhy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a obhajcov. Sudca informoval, že svoje rozhodnutie oznámi stranám písomne, ale v tomto prípade nemá na to lehotu. Prokurátor Ján Šanta, ktorý navrhol žiadosti Mariana Kočnera nevyhovieť, predpokladá, že verdikt by mu súd mohol doručiť na budúci týždeň.

Obhajoba navrhovala prepustenie z väzby, alebo jej nahradenie napríklad technickým prostriedkom, tzv. náramkom, probačným dohľadom súdu a inými kontrolnými prostriedkami. Kauciu obhajoba neponúkala. Prípad rieši ten istý sudca, ktorý 23. júna nezobral do väzby tak Mariána K. ako ani exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Po proteste prokurátora Najvyšší súd 28. júna väzbu uvalil na podnikateľa a Pavla R. ponechal na slobode. Aj v tomto prípade vec opäť skončí na Najvyššom súde SR , pretože strana, ktorej súd nevyhovie, podá voči verdiktu sťažnosť.

Súd má posudok zahraničného experta

Rozhodnutie, či podnikateľ Marian Kočner zostáva vo väzbe, oznámi sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v najbližších dňoch. "Dnes rozhodoval sudca pre prípravné konanie. Výsluch prebehol bez prítomnosti klienta. Je to jeho právo. Rozhodnutie bude doručené v písomnom vyhotovení," povedal Kočnerov advokát Martin Pohovej. 

Dnes sa objavila nová informácia, že Kočner iba pred pár hodinami doručil súdu posudok, ktorý hovorí o pravosti zmeniek. Došlo tak k spochybneniu posudku znalkyne, na základe ktorého Kočnera zatkli. Pohovej uviedol, že znalkyňa dávnejšie kandidovala za koalíciu SDKÚ - SaS. Kočner v minulosti figuroval v kauze Sasanka, práve so šéfon SaS Richardom Sulíkom. "Sudcovi sme predložili posudok zahraničného experta, ktorý jednoznačne dokazuje, že ide o zmenky z toho obdobia, teda z roku 2000. Včera bol vyhotovený preklad, dnes sme to predložili súdu," dodal Kočnerov advokát Michal Mandzák. 

VIDEO Prokurátor Ján Šanta pred Špecializovným trestným súdom v Banskej Bystrici. 

prokurátor Ján Šanta na ŠTS v BB

Na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici ráno dorazil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Podľa neho v prospech Kočnera nerozhodnú a na slobode stíhaný nebude. „Osobne si to nemyslím,“ povedal prokurátor. „Myslím si, že sú dané dôvody na väzbu a myslí si to aj Najvyšší súd, a to je podstatné,“ povedal Šanta s tým, že ostatné možné rozhodnutia komentovať zatiaľ nebude. „Je to ešte živý proces,“ podotkol. Či je v spise aj originál zmeniek, zatiaľ známe nie je. „Budeme to riešiť na tomto pojednávaní. Vyjadrím sa aj k tomu následne, aby sme nezmarili nejaký úkon,“ povedal s úsmevom Šanta.

Zvrat v kauze Kočner:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Marián Kočner je spolu s Pavlom Ruskom obvinený z trestného činu falšovania tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Kočner svoju vinu popiera.

Najvyšší súd poslal Kočnera 28. júna do väzby a v druhej polovici júna požiadal o prepustenie. Rozhodovať o tom bude Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Ak Kočnera z väzby pustí, prokurátor môže podať odvolanie a prípad tak opäť skončí na Najvyššom súde.

Viac o téme: ZmenkySúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu