Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za nelegálnu výrobu liehu colný úrad uloží pokutu viac ako tritisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – V Banskobystrickom kraji ponúka svoje služby 29 pestovateľských páleníc ovocia, v ktorých môžu pestovatelia pre využitie vlastnej domácnosti spracovať svoj kvas. Zákon však neumožňuje legálnu výrobu destilátov bez potrebných povolení na prevádzkovanie pestovateľskej pálenice ovocia. Informovala o tom dnes hovorkyňa Colného úradu v Banskej Bystrici Miriam Miklošová.

Ako upozornila, osoba, ktorá chce prevádzkovať liehovarnícky závod na pestovateľské pálenie ovocia, musí požiadať colný úrad o registráciu a vydanie osvedčenia o registrácii v zmysle zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Súčasťou tejto žiadosti je zároveň i povolenie na výrobu liehu v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia vydané ministerstvom pôdohospodárstva. Dôležité je tiež splnenie podmienok pre technologické zariadenie na výrobu liehu, ktoré sú ustanovené osobitným predpisom.

"Zákonom stanovený limit pre pestovateľa a jeho domácnosť v jednom výrobnom období je 43 litrov čistého 100-percentného alkoholu, pričom jedno výrobné obdobie v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia trvá od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka. V prípade, ak si pestovateľ nechá vyrobiť lieh v zákonom stanovenom limite, zaplatí za toto množstvo zníženú sadzbu spotrebnej dane z liehu vo výške 50 percent zo základnej sadzby dane, ktorá je 1080 eur za hektoliter 100-percentného alkoholu," uviedla Miklošová.

Prevádzkovateľ pestovateľskej pálenice môže vyrobiť lieh pre pestovateľa len na základe jeho žiadosti. Z takto vyrobeného liehu zároveň prevádzkovateľ pálenice zaplatí spotrebnú daň, ktorú následne vyberie od pestovateľa pri preberaní liehu. Lieh vyrobený v takej pálenici nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani uvádzania na trh.

"V prípade zistenia nelegálnej výroby liehu ho takej osobe colný úrad zabezpečí a uloží jej pokutu vo výške najmenej 3319 eur. Nelegálne pálenie a držba výrobného zariadenia sú trestným činom a osobe, ktorá poruší zákon, hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," dodala Miklošová.

Finančná správa bojuje proti nelegálnemu páleniu liehu nielen pravidelnými kontrolami, ale aj informačnou činnosťou zameranou predovšetkým na ochranu zdravia spotrebiteľa. Konzumácia nelegálne vyrobeného liehu totiž môže mať závažné dôsledky, ako napríklad trvalé poškodenie zdravia alebo smrť. "Nelegálne výrobné zariadenie nie je hlavne z hľadiska použitého materiálu na požadovanej kvalitatívnej úrovni a podomácky vyrobené destiláty obsahujú zvýšené hodnoty aldehydov, acetónov či karcinogénnych látok," uzavrela Miklošová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu