Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší nepochopiteľný zásah NAKA pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka! Hororový výsluch novinárky

Pavla Holcová Zobraziť galériu (2)
Pavla Holcová (Zdroj: repro foto ČT24)

BRATISLAVA - Investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Výsluch trval osem hodín a vzali jej aj mobilný telefón s citlivými údajmi. Úrad špeciálnej prokuratúry v stanovisku uviedol, že im mobil dala dobrovoľne, Holcová však tvrdí, že to nebolo celkom tak.

Holcová je riaditeľkou Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá v minulosti úzko spolupracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. Spoločne pracovali okrem iného aj na článku o prepojení talianskej mafie na slovenskú politiku, ktorý Kuciak nestihol dokončiť. Novinárka bola poslednou osobou, ktorá s Kuciakom pred smrťou komunikovala.

NAKA počas výsluchu odobrala Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty. Informoval o tom portál ekonomika.sme.sk. Podľa vyšetrovateľov by mohla jej elektronická komunikácia pomôcť odhaliť vraha Kuciaka, no vysvetlenie je nejasné. „Bol to osemhodinový vyčerpávajúci výsluch. Poriadne mi nevysvetlili, prečo ten telefón potrebujú," povedala Holcová.

Ján Kuciak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

Prokuratúra sa bráni

Mobil odobrali novinárke na základe príkazu prokurátora špeciálnej prokuratúry. Dnes Úrad špeciálnej prokuratúry vydal vyhlásenie, podľa ktorého Holcová odovzdala mobil dobrovoľne. Novinárka však v utorok tvrdila, že jej mobil vzali proti jej vôli.

„Po tom, ako bol príkaz doručený dotknutej osobe, ktorá s takýmto úkonom súhlasila, počas úkonov smerujúcich k realizácii vyhotovenia požadovanej kópie časti údajov, dotknutá osoba výslovne prehlásila, že dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre potreby trestného konania," uviedla v stredu hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Podľa vyjadrenia prokuratúry s odobratím mobilu však novinárka súhlasila. Má to byť zrejmé zo zápisnice, ktorá bola podpísaná všetkými prítomnými osobami. „Zdôrazňujeme, že cieľom získania časti komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy," uviedla na záver hovorkyňa ÚŠP.

Holcová v rozsiahlom vyjadrení, ktoré zverejnila na stránke Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, tvrdí, že dokument síce podpísala, ale len preto, lebo inak jej hrozili pokutou a tým, že jej mobil zoberú aj tak.

Vyjadrenie Pavly Holcovej

„Včera som odišla na Slovensko ako svedkyňa v prípade vraždy Jána Kuciaka. Išla som z vlastného presvedčenia a ochotná oznámiť slovenskej NAKA čokoľvek, čo by im pomohlo s vyšetrovaním. Dopredu mi nepovedali ani ako bude pohovor prebiehať, ani ako dlho by asi mohol trvať.

Keď som dorazila, čakali ma traja vyšetrovatelia, ktorí sa nasledujúcich osem hodín nepretržite pýtali, a to nesystematicky a opakovane, na rovnaké otázky. Vysvetľovala som im, že som s Jánom spolupracovala iba na kauzách, ktoré mali medzinárodný rozmer, a že detaily o slovenských podvodoch na DPH a väzbách vplyvných slovenských podnikateľov na politické špičky nemám. Vyšetrovateľ mi to odmietol veriť a otázky stále dookola opakoval.

Keď som im odpovedala na otázky ohľadom mojej predchádzajúcej práce, keď som jazdila na Kubu školiť novinárov, jeden z vyšetrovateľov to okomentoval tak, že som celý profesijný život proti systému.

Zhruba po 4 hodinách výsluchu si vyšetrovatelia vyžiadali môj telefón. Odmietla som ho vydať, tak mi ukázali vopred pripravený „Príkaz na uchovane a vydanie počítačových údajov". Ten podpísal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Tiež ma vyšetrovatelia upozornili, že ak nebudem spolupracovať, môžu mi dať pokutu až do výšky 1650 eur a telefón mi rovnako odobrať.

Ponúkla som im kópiu konverzácie s Jánom. To im ale nestačilo, chceli mať kópiu všetkých mojich konverzácií, ktoré sa odohrali po vražde. Doteraz mi nie je jasné, ako by citlivé údaje z iných káuz, ktoré v rámci medzinárodnej siete investigatívnych novinárov OCCRP riešime, mohli napomôcť k riešeniu vraždy. Na týchto dátach ale vyšetrovatelia trvali.

Dorazili ďalší traja policajti, tentoraz z forenzného tímu. Chceli po mne prístupový kód, aby mohli aktivovať vývojárske nastavenie na mojom mobile. To som opäť odmietla. Telefón mi bol následne odňatý s tým, že ho pošlú do forenzného laboratória Europolu, aby tam má heslá prelomili. Fakt, že som nedávno musela kvôli závade telefón resetovať do továrenského nastavenia a veľa informácií zmazala, im vraj nebráni v tom, aby z neho dostali všetky dáta.

Keď som situáciu opísala kolegom z OCCRP, tí mi odpovedali, že majú informácie, že slovenská polícia nespolupracuje tak, ako býva štandardné a s medzinárodným tímom zdieľa len minimum informácií.

Drew Sullivan, šéfredaktor OCCRP k tomu poznamenal: „Vyzerá to, ako by na vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy mali vplyv politické záujmy. Zobrať telefón novinárke v pozícii svedkyne tri mesiace po vražde považujeme za neprijateľné."

Ján Kuciak bol nielen náš kolega, ale aj veľmi blízky človek. Preto sme maximálne motivovaní akokoľvek napomôcť skutočnému vyšetrenie vraždy. Útokom na novinárov sa však dôvera k vyšetrovateľom nedá vybudovať.“

Zahraniční investigatívni novinári vyzývajú slovenskú políciu, aby vrátila mobilný telefón českej novinárke. „Takéto správanie polície už sme videli v unesených štátoch a autokratických režimoch. Toto nepatrí do Európy,“ píšu novinári Projektu pre sledovanie organizovaného zločinu a korupcie. Do siete patrí aj České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, ktorému šéfuje Holcová.

Nedostala ani jesť

Holcová mala v mobile okrem iného aj citlivé informácie týkajúce sa tém, ktoré nesúviseli len s Kuciakom. „Dnes ani zajtra a asi ani v najbližšej dobe sa mi nedovoláte. Prosím, ani mi nepíšte. Ani na Signál," napísala dnes na Facebooku. Novinári majú povinnosť chrániť svoje zdroje, preto je rozhodnutie polície prekvapujúce.

Holcová preto odmietla poskytnúť kódy do telefónu a šifrovacích aplikácií, polícia chce ochranu prelomiť. K situácii sa vyjadril aj redaktor TV Joj Arpád Soltész na svojej sociálnej sieti. Podľa neho Holcovú vypočúvalo šesť chlapov. „Nedostala jesť a bola jej zima," uviedol na Facebooku.

Vyhlásenie vydavateľov tlače a šéfredaktorov

So znepokojením sme prijali správu o tom, že polícia SR odobrala investigatívnej novinárke Pavlíne Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty a napriek jej nesúhlasu sa pokúša prelomiť jeho ochranu, čím môžu byť ohrozené zdroje jej informácií.

Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jednou z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci.

Platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií. Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie  Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva.

S ohľadom na to, že mnohé z podozrení, ktoré sa objavili po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej smerujú práve k predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, je dôsledná ochrana zdrojov dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Najmä, keď existuje dôvodné riziko zneužitia takýchto informácií.

Polícia a prokuratúra musí jasne vysvetliť svoj postup voči novinárke Pavlíne Holcovej, a rovnako na základe akého právneho základu a v akom rozsahu môže polícia a prokuratúra od novinára zisťovať zdroje jeho informácií.

Žiadame ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy. Sme pripravení poskytnúť vám pri tomto procese plnú súčinnosť, vrátane formulovania vlastných návrhov.

Viac o téme: Pavla HolcováÚrad špeciálnej prokuratúryJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu