Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká akcia európskych policajtov: Rozbili bunku pašerákov ľudí z Balkánu do Nemecka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Julian Staehle/dpa via AP)

HAAG - Európsky policajný úrad Europol koordinoval rozbitie siete pašerákov ľudí, ktorí v nákladných vozidlách prevážali migrantov z Balkánu do Nemecka. S odvolaním sa na štvrtkové oznámenie Europolu o tom informovala agentúra DPA.

Policajti v Rumunsku, Srbsku a Británii v rámci spoločnej koordinovanej akcie zadržali na základe informácií od Európskeho strediska pre boj proti pašovaniu migrantov troch podozrivých prevádzačov, uviedla agentúra EÚ so sídlom v Haagu. Podozrivých zadržali 8. mája, pričom policajné úrady v rámci paralelného vyšetrovania zatkli ďalších piatich podozrivých v Srbsku.

Operáciu iniciovalo regionálne policajné oddelenie Spolkovej polície v Mníchove. Nasledovalo niekoľko mesiacov spoločnej práce policajných vyšetrovateľov v jednotlivých krajinách, ktorú koordinoval Europol.

Policajti odhalili mimoriadne sofistikovanú sieť s pomocníkmi používajúcimi niekoľko totožností a navyše rýchlo striedajúcich miesta pobytu. Títo sprostredkovatelia s bydliskom v EÚ majú podľa Europolu zvyčajne rovnakú štátnu príslušnosť ako pašovaní migranti.

Europol taktiež varoval pred rastúcim počtom prípadov, keď sa na prevážanie migrantov používajú nákladné vozidlá a kamióny. Ide však o spôsob, pri ktorom môžu byť ohrozené životy pašovaných osôb.

Viac o téme: PašeráciPolícia NemeckoEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu