Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z V4 chceme urobiť partnera veľkých európskych krajín, uviedol Pellegrini

Premiér SR Peter Pellegrini počas rokovaní v Sofii.
Premiér SR Peter Pellegrini počas rokovaní v Sofii. (Zdroj: TASR/AP)

SOFIA – Vyšehradská štvorka (V4) musí byť hráčom s európskou silou, spájajú nás viaceré záujmy a chceme z tejto skupiny spraviť rešpektovaného partnera pre veľké európske krajiny. Po stretnutí premiérov V4 v bulharskej Sofii, kde sa vo štvrtok koná neformálny summit EÚ a západného Balkánu, to uviedol predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

"Na týchto stretnutiach sa rodia spoločné postoje k viacerým témam a vďaka tomu vieme aj pre Slovensko vyrokovať viac," konštatoval premiér. Cieľom summitu EÚ a západného Balkánu je potvrdiť európsku perspektívu balkánskych krajín, ktoré nie sú súčasťou EÚ, ale bez konkrétnych dátumov a záväzkov.

Slovensko na stretnutí reprezentuje premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Pred odchodom zdôraznil, že lídri EÚ by mali vyslať jasný signál, že Únia vidí budúcnosť uvedených krajín v EÚ. Zároveň pripomenul, že v týchto krajinách sú veľmi aktívni iní hráči, ako je Čína, Rusko, a preto by EÚ mala primerane vyvažovať tieto záujmy. Summit v Sofii je prvým podujatím na vysokej úrovni medzi EÚ a krajinami Balkánu za posledných 15 rokov.

Viac o téme: Peter PellegriniSummit EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu