Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Takto vznikol slávny Fantozzi: Taká strašná nuda, že...

Paolo Villaggio Zobraziť galériu (8)
Paolo Villaggio (Zdroj: Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica)

RÍM - Štúdium práva vymenil za prácu v BBC a neskôr dobrodružstvo ako lodný navigátor. Lenže potom skončil Paolo Villaggio za stolom ako účtovník a táto nuda sa mu vôbec nepozdávala. Vždy chcel ľudí zabávať, a tak vytvoril postavu Fantozziho.

Paolo Villaggio sa narodil 30. decembra 1932 ako jeden z dvojičiek. S bratom Pierom boli úplne rozdielni. Ako postavou, tak aj záujmami a zameraním. Vyšší a štíhlejší Piero sa stal uznávaným matematikom a profesorom na vysokej škole. Malý a tučný Paolo štúdium práva nedokončil

Zamieril do Anglicka, kde pracoval pre BBC. Neskôr dokonca pracoval ako navigátor v holandskej lodnej spoločnosti. Po návrate do Janova sa pokúsil byť spevákom. Nakoniec sa stal úradníkom, no po piatich rokoch nudnej práce sa rozhodol pre kariéru kabaretného komika. Jeho historky z kancelárie účtovníka mali úspech, čo ho neskôr inšpirovalo k tomu, aby vytvoril postavu smoliara Huga Fantozziho.

Takto vznikol slávny Fantozzi:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Maura International Films )

Takto vznikol slávny Fantozzi:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Maura International Films )

Taliani dokonca bežne používajú výraz "fantozziano", ktorým opisujú niečo trápne alebo smiešne.  Príbehy účtovníka Fantozziho boli sfilmované vo viacerých počinoch. Keďže Paolo Villaggio bolo v očiach divákov zafixovaný ako zabávač, nemal v podstate šancu získať od režisérov iné, než komediálne úlohy.

Napriek tomu sa mu ale podarilo dostať aj do umelecky hodnotnejších filmov. Napríklad režisér Federico Fellini mu zveril zložitejšiu úlohu vo svojom poslednom filme Hlas luny. 

Roberto Benigni a Paolo Villaggio
Zobraziť galériu (8)
Roberto Benigni a Paolo Villaggio  (Zdroj: Films A2)

Na sklonku života trápili Paola zdravotné problémy súvisiace s cukrovkou. Vo veku 84 rokov zomrel 3. júla 2017 v nemocnici v Ríme, kde bol hospitalizovaný niekoľko dní. 

Viac o téme: Paolo Villaggio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu