Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobití ľudia z maďarských hraníc: Obeťou brutality slovenská novinárka aj srbský minister

Toto nie je Sýria, ale maďarsko-srbské hranice, hlásia na sociálnych sieťach a vo svetových médiách pri tejto fotografii.
Toto nie je Sýria, ale maďarsko-srbské hranice, hlásia na sociálnych sieťach a vo svetových médiách pri tejto fotografii.

HORGOŠ – Rozhodnutie maďarského premiéra Viktora Orbána o postavení plotu po takmer celej dĺžke južnej hranice nepotešilo Srbov, Chorvátov ani Slovincov a už vôbec nie Brusel či OSN, no najmä poriadne rozzúrilo samotných utečencov. Nájdu sa však aj skupinky, ktoré mu naopak vyjadrujú podporu, ako napríklad asi stovka mužov v susednom Česku, ktorá utečencom včera v noci odkázala "Allah, bež domov, tu býva Ježiš".

Sýrčanka počas zásahu začala rodiť

Priamo na maďarsko-srbských hraniciach sa situácia vyostruje, okrem iného jedna zo sýrskych migrantiek začala rodiť priamo uprostred policajného zásahu. Za veľmi nešťastné rozhodnutie označujú viacerí odborníci použitie slzného plynu v dave so ženami a deťmi, pri stretoch polície s nahnevanými manželmi a otcami sa následne zranilo najmenej tristo ľudí.

Migranti majú podľa srbských lekárov tržné rany, modriny a popáleniny, najväčšie škody urobil slzný plyn. Jedného zo sýrskych utečencov museli s vážnym zranením hlavy previesť do nemocnie. Podľa nemeckého denníka Bild sa zranili aj štrnásti policajti, srbské úrady oznámili, že počas nepokojov sa viaceré rodiny s maloletými deťmi roztrhli.

Srbského ministra zasiahol slzný plyn

Podľa iného zdroju počas noci ešte asi 30 mužov protestovalo na maďarsko-srbskej hranici. Slzným plynom, ktorý na nich použila polícia, bol podľa srbských médií zasiahnutý aj srbský minister sociálnych vecí Aleksandar Vulin. Srbi si už pozvali maďarského veľvyslanca na koberček, a to najmä preto, že maďarskí policajti akosi zabudli, že majú ochraňovať len svoju časť hranice.

Slzný plyn proti utečencom použili aj na srbskom území, preto diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami dostávajú zabrať. Potvrdil to práve Vulin, ktorý zrejme počas svojej návštevy kritických miest takého násilie nečakal: „Je šokujúce, že Maďari použili slzný plyn na našom území.“ Maďarskí policajti zbili dokonca aj novinárov, podľa českej tlačovej agentúry išlo o Srbov, no zadržaná bola aj redaktorka Denníka N Tímea Beck spolu s ďalšími dvoma novinármi.

Zbili a zadržali slovenskú redaktorku 

Podľa spravodajského servera Heti Válasz šlo o austrálskeho novinára Warrena Richardsona, ktorého maďarskí policajti kopali do hlavy, hrude a nohy, poľský reportér Jacek Tacik utrpel poranenie hlavy, silne krvácal a museli ho hospitalizovať. Denník N uviedol, že ich reportérka dostala obuškom do chrbta i nohy. Novinárom nasadili putá a celú noc ich zadržiavali na policajnej stanici v Segedíne.

„Všetko sa stalo, keď sme so skupinou novinárov sledovali, ako sa masa utečencov snaží dostať na maďarskú stranu cez plot. Pomáhala som vstať jednej rodine zo zeme, keď ma strhli policajti, začali udierať obuškom, zviazali mi veľmi natesno ruky plastom a hodili ma na zem,“ opísala svoje zatknutie Tímea Beck pre Denník N. Polícia trojicu novinárov zadržala údajne s podozrením z ilegálneho prekročenia hraníc. 

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland pení: „Maďarsko má povinnosť chrániť tých, ktorí potrebujú ochranu. Hranice nemožno úplne uzavrieť. Pre Európu je to obrovský krok späť...“ Chorvátsko so Slovinskom sa vo veľkom pripravujú na presmerovaný nápor utečencov. Reportér TV JOJ Jozef Kačmáry, ktoré sa nachádza na srbsko-chorvátskych hraniciach prináša vlastný postreh: „Excelentne to zvládajú, situáciu majú pod kontrolou. Neviem, či ale niekto čakal tento nápor.“ 

Chorváti čelia náporu migrantov

Viaceré zdroje uvádzajú, že noc bola pokojná, no sociálne siete už ponúkli aj video, na ktorom vidno sýrskych utečencov ako pod rúškom tmy prichádzajú do Chorvátska. Tam ich však vo veľmi pokojnom prostredí naložili do vlakov a odviezli do Záhrebu. Do Chorvátska prišlo počas stredy takmer 1200 migrantov z krajín Blízkeho východu.

Viac o téme: KrízaUtečenciMigrantiMaďarsko-srbské hranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu