Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Silná FOTO núti svet k debate o hodnotách: Dánsky policajt takto zabával sýrske dievčatko

Aj táto fotografia obletela svetové médiá Zobraziť galériu (3)
Aj táto fotografia obletela svetové médiá (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA/VIEDEŇ/KODAŇ - Napriek náročnej situácii v súvislosti s utečeneckou krízou, ktorá zamestnáva Európu už niekoľko mesiacov, stále sa nájdu muži a ženy zákona, ktorí si dokážu zachovať chladnú hlavu. Ako napríklad dánsky policajt na fotografiách v článku, či jeho rakúski kolegovia v Nickelsdorfe ležiacom kúsok od slovenských hraníc. Aj v ťažkej situácii v sebe našli kúsok humoru.

Fotografovi Clausovi Fiskerovi sa na ceste E45, ktorá leží severne od Padborgu, podarilo nafotiť sýrske dievčatko, dcéru utečencov smerujúcich do Švédska, ako sa hrá s príslušníkom dánskej polície. Schoval svoju obrúčku za chrbtom do jednej z dlaní a dievčatko hádalo, v ktorej ruke ju má.

Svoje meno prezradiť nechcel, tvrdil totiž, že tieto fotky „povedia príbeh samé za seba“. Dánsky policajt totiž urobil presne to, čo ho aj učili. Snažil sa len na chvíľu odviesť pozornosť nevinných detí od vojny a jej následkov. Očividne veľmi úspešne. Tieto fotografie obleteli svet, písalo sa o nich na všetkých kontinentoch.

 

Títo policajti žartovali s utečencami
Zobraziť galériu (3)
Títo policajti žartovali s utečencami  (Zdroj: Jan Zemiar)

Podobne sa zachovala aj dvojica rakúskych policajtov, ktorý strážili barikády pri Nickelsdorfe. Keď ich míňala skupinka mladých sýrskych utečencov smerujúcich do Viedne, ktorí mali za sebou naozaj nepríjemnú cestu cez Maďarsko, so smiechom ich upozornili: „Chlapci, ale Budapešť je opačným smerom.“ Napätú atmosféru tak uvoľnili dokonale, všetci sa rozosmiali.

Silná FOTO núti svet
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: UtečenciDánska políciaDieťa zo Sýrie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu