Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európe vyčítajú, že stratila pamäť: Utečenecká kríza pripomína temné obdobie dejín!

Vlak z Budapešti skončil v Bicske. Zobraziť galériu (4)
Vlak z Budapešti skončil v Bicske. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku boli stovky migrantov obklopených ozbrojenými policajtmi nalákaní do vlaku s prísľubom slobody, namiesto toho ich ale viezli do prijímacieho tábora. V Českej republike polícia prinútila viac ako 200 migrantov, aby vystúpili z vlaku, a na ruky im nezmazateľnou fixkou písali identifikačné čísla. Prestali s tým až vo chvíli, keď niekto poznamenal, že sa to podobá tomu, ako nacisti označovali väzňov v koncentračných táboroch. Európania čelia jednej z najhorších humanitárnych kríz, ktorá kontinent zasiahla od druhej svetovej vojny. Mnoho z nich pritom vyzerá, ako by nevideli, že obrázky z posledných týždňov pripomínajú to najčernejšie obdobie ich dejín.

Chlapec (13) dokonale vystihol podstatu utečeneckej krízy: VIDEO jedinej vety, ktorá hovorí za všetko

Ploty s ostnatým drôtom vyrástli na hraniciach Grécka, Bulharska, Maďarska a Francúzska. Mnoho politických vodcov ešte priživuje narastajúci nacionalizmus tým, že vykresľuje migrantov ako nebezpečných ľudí na okraji spoločnosti, ktorých cudzia kultúra a moslimské náboženstvo by mohli zničiť ich drahocenné tradície.

"Bolo desivé, keď som videl tie zábery, na ktorých polícia píše ľuďom na ruky čísla," hovorí hlavný rabín v Maďarsku Robert Frolich. "Pripomenulo mi to Osvienčim. A tiež posielať ľudí do vlaku za prítomnosti ozbrojených stráží, aby ich odviezli do tábora, kde sú zatvorení? Samozrejme, že mi to pripomína holokaust," pokračoval.

Ako napísal americký denník The New York Times, táto migračná kríza nie je žiadnou genocídou. Ide o to, ako na kontinente registrovať, ubytovať, presídliť alebo navrátiť do vlasti stovky tisíc migrantov a utečencov, čo je logisticky veľmi náročné. Avšak možno vôbec prvýkrát od doby, kedy boli Židia prenasledovaní nacistickým Nemeckom, sa objavilo aj toľko fotografií pochádzajúcich z Európy, na ktorých sú ľudia zatváraní do vlakov, deti sú odovzdávané cez ostnaté drôty a muži vo vojenských uniformách ženú zástupy unavených mužov, žien a detí .

Tieto fotografie možno zároveň odhaľujú aj hlbšiu pravdu o Európe a jej na prvý pohľad vyzerajúcej nepripravenosti na krízu: Kým tam neustále vychvaľujú ľudské práva a humanizmus, zároveň je to miesto, ktorého mnoho častí odmieta imigráciu a rozmanitosť. Výsledkom je, že niektorí potom reagujú spôsobom, ktorý pripomína tie najtemnejšie obdobia, ktoré kontinent zažil.

Európe vyčítajú, že stratila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Musia byť veľmi zábudliví, pretože robil by to niekto, kto má nejakú historickú pamäť?" pýta sa šéf organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch Kenneth Roth. "Je to naozaj neuveriteľné. Tie zábery vlakov ničomu nepomôžu, naopak len vyvolajú nočné mory spojené s holokaustom," dodal.

Rabína Frolicha obzvlášť zasiahli lži, ktoré boli použité na manipuláciu s utečencami. "Povedali im, že ten vlak ide do Rakúska a potom ich namiesto toho vzali do tábora," opísal rabín. "Nemyslím si, že polícia dostala od vlády inštrukcie, aby to takto vykonala, ale je to veľmi podobné tomu, čo sa dialo Židom v štyridsiatych rokoch," dodal.

Predseda pražskej Židovskej obce Ján Munk bol pri hodnotení situácie s číslami na rukách zhovievavejší. "Rozumiem tomu, prečo polícia označovala migrantmi číslom," povedal. "Sú pod veľkým tlakom a v strese a jednoducho si neuvedomili, aké by to mohlo mať konotácie. Bolo to nechutné a pripomenulo mi to čísla v Osvienčime, ale viem, že to nerobili zámerne," dodal.

Pre niektorých je však fakt, že to nebolo urobené zámerne, ešte desivejšie vzhľadom na to, že ide o oblasti, kde za holokaustu dochádzalo k najväčším zverstvám. "Možno to bolo tak, že jednoducho nevedeli. Ale tá necitlivosť a to neuvedomenie si toho, čo ich postup vyvolal, je ohromujúci. Je to jednoducho odporné," povedal k tomu Jonathan Greenblatt z americkej židovskej Ligy proti hanobeniu (ADL).

Neznamená to, že by bol holokaust zabudnutý alebo ignorovaný. Na európskom kontinente ho pripomínajú pamätníky takmer v každom väčšom meste. A tento rok v lete napríklad rumunský prezident podpísal zákon, ktorý označuje za nelegálne akékoľvek popieranie holokaustu a vystavovanie fašistických symbolov.

Európe vyčítajú, že stratila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Maďarský parlament v piatok schválil prvú polovicu z upravovaných zákonov týkajúcich sa utečencov, ktoré okrem iného umožňujú vznik takzvaných tranzitných zón pozdĺž hranice so Srbskom. Do týchto zón, ktoré musia byť vo vzdialenosti 60 metrov od hranice, budú novo prichádzajúci migranti posielaní až do tej doby, kým nebude ich prípad vyriešený. Takéto prípady budú musieť byť vyriešené do ôsmich dní, v prípade odvolania to budú ešte tri dni navyše.

Ak sa zistí, že už cestou do Maďarska vysídlenci prešli cez krajinu, ktorá je označená ako "bezpečná", čo sa s veľkou pravdepodobnosťou stane, budú poslaní späť.

Ak každý deň prichádza okolo 3000 migrantov, za desať dní by mohlo v táboroch byť až 30.000 ľudí. "Nemôžem tomu hovoriť inak ako koncentračné tábory," uviedol Gábor Gyulai z Helsinského výboru pre ľudské práva v Budapešti. "Títo utečenci dorazia, budú v hroznom stave, a vy ich umiestnite do tohto koncentračného tábora?" dodal.

Očakáva sa, že druhú časť zákonov o utečencoch schváli maďarský parlament tento týždeň. Polícia a armáda tak získajú oveľa viac právomocí, vrátane práva vstúpiť do akéhokoľvek domu pri pátraní po migrantoch, ktorí by sa tam mohli skrývať.

Na tejto historickej strate pamäti je podľa mnohých zarážajúce najmä to, že k nej dochádza v krajinách, ktoré počas druhej svetovej vojny najviac trpeli a pochádzalo z nich najviac utečencov. Podľa Kennetha Rotha z Human Rights Watch sa Európe po vojne dostalo "humanitárnej pomoci a prijatie utečencov". "Je to ako keby mali krátku pamäť vzhľadom na to, že sa tu neobjavuje pocit, že by Európa, teraz zdravá a úspešná, niečo dlhovala iným ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi," hovorí Roth.

Európe vyčítajú, že stratila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ako v tejto súvislosti poznamenal Gábor Gyulai, prvou veľkou operáciou, ktorou sa v minulosti zaoberal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, bolo riešenie situácie 200.000 utečencov po tom, čo bolo Sovietskym zväzom v roku 1956 potlačené povstanie v Maďarsku.

"Je ťažké pochopiť, ako je možné, že to ľudia vymazali z pamäte tak rýchlo," poznamenáva Andrew Stroehlein z organizácie Human Rights Watch. "Všetci hovoríme, že sme sa z histórie poučili. Ale keď sa snažíme odohnať tých zúfalých ľudí, ktorí utekajú pred obrovskými hrôzami, tak to len naznačuje, že sme sa nepoučili vôbec," dodal.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu