Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po zemetrasení v Alžírsku 1250 obetí: Ľudia zomierali v posteliach, ako pri bombardovaní Európy!

Škody po obrovskom zemetrasení. Zobraziť galériu (4)
Škody po obrovskom zemetrasení. (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA/ALŽÍR - Pred 61 rokmi, 9. septembra 1954, postihlo provinciu Chlef na severe Alžírska zemetrasenie o sile 6,8 stupňa Richterovej stupnice. V jeho dôsledku prišlo o život 1250 ľudí a zranilo sa ich ďalších 3000. Oblasť bola doslova v ruinách. Išlo dovtedy o najhoršie zemetrasenie v histórii na africkom kontinente.

Pohyb tektonických dosiek pod pohorím Atlas má na svedomí každoročné menšie či väčšie zemetrasenia v Alžírsku, ale to, ktoré prišlo v roku 1954, malo predsa len iný priebeh. Podľa United States Geological Survey sa epicentrum nachádzalo v hĺbke deväť kilometrov a otrasy boli také silné, že spôsobili zosuvy v Stredozemnom mori, ktoré sa postarali o prerezanie piatich podmorských telefónnych káblov. Aj vďaka tomuto prerušeniu spojenia dokázali vedci presne určiť, kedy prepukla ničivá skaza.

Zemetrasenie zasiahlo provinciu Chlef o 2.17 h. ráno miestneho času a prvotné otrasy trvali 12 sekúnd. Počet obetí najprv stanovili na 396, neskôr sa odhady zvýšili na približne 800, ale konečný výsledok bol ešte hrozivejší: 1250 mŕtvych. Okrem toho si prírodný úkaz vyžiadal aj 3000 zranených a zdevastoval celú provinciu. Niektoré obete boli pochované zaživa v posteliach.

Kňazi pred zničeným kostolom.
Zobraziť galériu (4)
Kňazi pred zničeným kostolom.  (Zdroj: profimedia.sk)

Otrasy sa potom rozšírili na západ k Mostaganemu, na juh do Tiaretu, a na východ k Tizi Ouzou. Spôsobili viditeľné praskliny v krajine pozdĺž masívu Dahra a tí, čo prežili, opísali, že im padanie sutín pripomínalo "bombardovanie miest v Európe".

United States Geological Survey zaradilo zemetrasenie z roku 1954 medzi najsmrteľnejšie v histórii a agentúra AFP hlásila, že to bolo najhoršie zemetrasenie v severnej Afrike. Orléansville, ako sa vtedy Chlef menoval, bol spustošený a jeho pätina úplne zničená. Hoci Alžírsko malo vypracované stavebné predpisy pre prípady zemetrasení už v roku 1717, práve rok 1954 priniesol komplexné reformy pre seizmicky odolné prevedenie.

Po zemetrasení v Alžírsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po zemetrasení v Alžírsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Zemetrasenie Alžírsko1954
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu