Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vytvorte si doma správne hygge (+ RECEPT)

Kniha Hygge PR článok Zobraziť galériu (2)
Kniha Hygge

Hygge v sebe zahŕňa útulnosť a pohodu, srdečnosť, družnosť a spriaznenosť.

Kniha Hygge je aj hľadanie útechy a vzpruhy v prírode, nachádzanie potešenia v aktivitách pod šírym nebom, oslava drobných radostí každodenného života i prejav láskavosti voči sebe aj iným.

Signe Johansenová je absolventka prestížnej kuchárskej školy Leiths a autorka píšuca o jedle. Skúma tajomstvá severského života a radí, ako si ich osvojiť, nech bývate kdekoľvek na svete.
Jej kniha Hygge obsahuje aj 50 receptov inšpirovaných škandinávskou kuchyňou, naučí vás vychutnať pobyt pod šírym nebom a nezabúda ani na potešenie z fiky – stretnutia pri dezerte s kávou.
Stačí málo a hygge sa stane súčasťou vášho života kedykoľvek a kdekoľvek.

Vypočujte si AUDIO úryvok.
Z knihy číta Lucia Hurajová:

RECEPT z knihy HYGGE: Kardamómové šišky s pomarančovým medom

15 – 20 šišiek

Na 1. fázu

150 g polohrubej múky

20 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného)

150 ml vody

Na 2. fázu

150 ml plnotučného mlieka

2 ČL čerstvo mletého kardamómu

15 g čerstvého droždia

350 g hladkej špaldovej múky

200 g polohrubej múky

100 g jemného bledohnedého krupicového cukru

10 g morskej soli

6 vaječných žĺtkov

Na 3. fázu

75 g masla, nakrájaného na 1cm kocky

Na záverečnú fázu

1 liter rastlinného oleja na vyprážanie

Na podávanie pomarančový med

Robievali sme ich na našich podujatiach vo večernom klube EatScandi, pretože už veľmi málo ľudí pečie doma vlastné šišky. Bol to zvláštny pocit a cítili sme sa ako v siedmom nebi, keď nám hostia povedali, že sú to tie najlepšie, najjemnejšie vyprážané šišky, aké kedy ochutnali. Pripúšťam, že domáce šišky skutočne vyžadujú trochu úsilia, ale ak ste boli niekedy zvedaví, ako sa pripravujú, nalieham na vás, dajte im šancu – na fiku sú neprekonateľnou maškrtou.

1. fáza: Suroviny zmiešame vo veľkej nádobe a šľaháme 5 minút na hladkú tekutú pastu. Nádobu prikryjeme a dáme nabok na teplé miesto. Cesto necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým sa na ňom nezačnú tvoriť bubliny a nezdvojnásobí veľkosť.

2. fáza: Mlieko s kardamómom zohrievame, kým nezovrie, potom ho dáme nabok na chladné miesto, aby vychladlo na teplotu nižšiu ako 50 °C. Pri tomto kroku sa vyžaduje trpezlivosť, pretože kvasinky zabíja teplota nad 50 °C. Ak sa ponáhľame, mlieko môžeme preliať z jedného hrnca do druhého a niekoľkokrát to zopakovať, čo urýchli proces chladenia. Čerstvé droždie rozdrobíme do múky a pridáme do prvej nádoby spolu s vychladnutým kardamómovým mliekom a ostatnými prísadami z tejto fázy. Dobre miesime 10 – 15 minút alebo kým cesto nie je hladké a po dotyku neodskočí späť. Cesto by malo byť pomerne pevné a nie príliš klzké alebo voľné (také bude až po pridaní masla).

3. fáza: Ide o najdôležitejšiu fázu celého postupu, neunáhlime ju teda. Do cesta treba pridávať maslo vždy po jednej kocke a pred pridaním ďalšej kocky maslo úplne zapracovať. Viem, znie to prehnane presne, ale záleží na tom. Ak sa s touto fázou budeme náhliť, skončíme s mastnou hmotou, no my predsa chceme hladké a vláčne cesto na vyprážanie. Trochu driny – tento proces bude trvať nanajvýš 10 minút – a potom si môžeme oddýchnuť, kým cesto bude odpočívať ďalších 30 – 45 minút. (Určite ho nezabudnime zakryť, aby nevyschlo.)

4. fáza: Keď sme si už dali šálku kávy a rukám sme umožnili zotaviť sa, cesto dáme na čistú pracovnú plochu a stierkou na cesto alebo ostrým nožom rozporciujeme na rovnako veľké guľôčky. Ak chceme byť úplne presní, cesto môžeme odvážiť a hmotnosť vydeliť počtom šišiek, ktoré máme v úmysle pripraviť. Tento údaj použijeme na stanovenie hmotnosti každej guľôčky. Každú guľôčku cesta položíme na dlaň a krúživým pohybom po pracovnej ploche vytvarujeme peknú hladkú šišku. Šišku dáme na plech na pečenie alebo na podnos, prikryjeme vlhkou utierkou a celý postup zopakujeme s ostatnými guľôčkami cesta. Plech na pečenie alebo podnos necháme v technickej miestnosti alebo teplej izbe ďalších 30 – 45 minút na dokysnutie šišiek. Pripravené na vyprážanie budú vtedy, keď zdvojnásobia svoju veľkosť a cesto po dotyku skočí späť.

5. fáza: Do fritézy, veľkej hlbokej panvice alebo indukčného hrnca nalejeme olej (z bezpečnostných dôvodov by nemal siahať vyššie ako do tretiny celkovej výšky panvice) a pripravíme si teplomer na cukor alebo digitálny kuchynský teplomer na kontrolu teploty oleja. Potrebuje vystúpiť na 160 °C , čo je optimálna teplota na vyprážanie šišiek. Dávajme na to pozor a poruke majme pripravené tieto pomôcky: dlhú ohňovzdornú rukavicu, veko, ktoré v prípade vyšľahnutia plameňa úplne zakryje panvicu, a dlhú dierovanú alebo sitovú naberačku. Navyše ventiláciu máme pustenú na plné obrátky, inak nám kuchyňa a celá domácnosť budú po vyprážanom ceste zapáchať ešte deň či dva!

Začneme vyprážať šišky a pozorne sledujeme teplotu, aby nevystúpila nad 170 °C alebo neklesla pod 150 °C. (Ak olej začne priveľmi dymiť, okamžite vypneme zdroj tepla a za žiadnych okolností nenalejeme na rozpálený olej vodu.) Šišky z každej strany vyprážame 2 minúty (ak sú malé) a 3 – 4 minúty (ak sú veľké), môžeme ich prevracať dierovanou naberačkou. Na oboch stranách by mali vyzerať rovnako a mať zlatistú bledohnedú farbu.

Keď sú šišky celkom upečené, dierovanou naberačkou ich opatrne vyberieme z oleja a položíme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný olej. Šišky preložíme na osobitný tanier a hojne pokvapkáme lahodným medom z pomarančových kvetov.

6. fáza: Heuréka! Naše šišky sú hotové, môžeme si zablahoželať. Je to veľký okamih, ak ste ich ešte nikdy nerobili, dúfam, že ich budete mať tak radi ako ja. Rozpálený olej nezabudnime po skončení vyprážania vypnúť.

Obmeny: Šišky sme často obaľovali kardamómovým alebo škoricovým cukrom – stačí miska s krupicovým cukrom zmiešaným s ľubovoľným množstvom korenia (ja ho mám rada veľa – hovoríme o jednej polievkovej lyžici –, ale vy možno nebudete takí dychtiví po plnej dávke korenia) a šišky ešte za tepla poobracať v cukre. Môžete ich plniť džemom, ako je slivkový, čerešňový, čučoriedkový, marhuľový alebo malinový, a, samozrejme, aj ozdobiť akoukoľvek polevou, ktorú máte k dispozícii. Pre mňa je väčšina cukrových poliev odporne sladká, takže sa tejto možnosti vyhýbam. Vy však do misky s práškovým cukrom pokojne pridajte kalištek brandy, whisky, likéru Grand Marnier alebo rumu a potom možno budete niečomu na stope…

Kniha Hygge sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Viac o téme: Kniha Hygge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu