Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zabraňujeme šíreniu prenosu HIV/AIDS z matky na dieťa

KAMBODŽA. 2014. MAGNA PMTCT koordinátorka v Kambodži počas návštevy pacienta u neho doma. (c) Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk
KAMBODŽA. 2014. MAGNA PMTCT koordinátorka v Kambodži počas návštevy pacienta u neho doma. (c) Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk (Zdroj: Magna)

Sopheaktra, MAGNA pôrodná sestra upiera zrak spoza jej okrúhlych oceľou orámovaných okuliarov na tehotnú ženu v siedmom mesiaci tehotenstva, sediacu oproti nej. SreyNeang, 19, sedí potichu a pokojne, ako všetky ostatné mladé ženy, ktoré sa prišli otestovať na HIV vírus.

Dnes prišlo do Chea Chumneas nemocnice v malom meste Takhmao, blízko pri Phnom Penh 14 žien. MAGNA pôsobí v tejto oblasti od roku 2003 poskytujúc liečbu HIV pozitívnym pacientom a vykonávaním PMTCT (Prevention of Mother To Child Transmission). Inak povedané, MAGNA sa snaží zabrániť prenosu HIV vírusu z HIV pozitívnej matky na jej dieťa.

V miestnosti býva väčšinou ticho, no odkedy je tento priestor plný budúcich mamičiek a ich partnerov, priestor ožil. Prenikavý hlas z televízie vysvetľuje detaily ohľadom dôležitej výživy matiek počas tehotenstva.

Špecializovaná MAGNA PMTCT sestra Sopheaktra testuje a poskytuje poradenstvo tehotným ženám už 9 rokov. Osem žien sa rozpráva v príjemnej atmosfére, sediac na lavičke pred jej ordináciou. Nahlas sa zasmejú, keď zdravotné sestry Sopheaktra a Bopha vyjdu von, aby edukatívne predviedli demonštráciu navliekania kondómu, kývajúc na ne s dreveným penisom.

Veľa zo žien pri vstupe do ordinácie testovania HIV vraví, že sa viac obávajú samotnej ihly, než výsledkov testu. Niektoré z nich nevidia žiaden zmysel v testovaní tvrdiac, že majú len jedného partnera. Ale Sopheaktra drží ich palce bezpečne, pripravené na jeden vpich. Kvapka krvi umiestnená na tri pásiky papiera: dva pre HIV test a jeden pre syfilis. Test trvá 10 minút. Pomaly sa objaví malá červená čiara. Všetko je stále v poriadku. Sopheaktra sa otočí na stoličke, aby preverila prúžky papiera. Všetky sú v jednej línii jeden vedľa druhého označené číslami. Zo štrnástich má päť žien dve čiarky. Dve čiarky znamenajú, že sú HIV pozitívne.

,,Nie je to jednoduché testovať ženy. Keď je test pozitívny, pomyslia si, oh teraz mnou bude môj manžel a ľudia z okolia opovrhovať‘. Prijímanie liečby do konca života pre nich tiež predstavuje strach. Pred každým testovaním vysvetľujeme, že im môžeme poskytnúť liečivo, ktoré im umožní prežiť život normálnej dĺžky i s vírusom HIV a zabráni prenosu vírusu z matky na dieťa. Počujúc tento výrok sa takmer vždy otestujú, vysvetľuje Sopheaktra.

Leakhena, útla žena, má iba jednu červenú čiarku. Keď jej to Sopheaktra oznámi, skloní hlavu a usmeje sa. Rozumie, že sa sem musí preventívne vrátiť v intervale troch mesiacov, ideálne ešte pred pôrodom, a že musí praktizovať bezpečný sex počas celého tehotenstva a počas dojčenia svojho dieťaťa. Keď vstane a vyjde von, radostne sa rozrozpráva. Ďalšia mladá žena, ktorá prichádza dnu sa tiež usmieva, avšak na jej testovacom prúžku sú dve červené čiarky. Je HIV pozitívna a v štvrtom mesiaci tehotenstva. Otec dieťaťa pracuje denne v továrni. Ako mnoho ostatných, mal nechránený sex so ženami. Veľa žien otehotnie a stane sa HIV pozitívnymi.

V súčasnosti MAGNA poskytuje zdravotnú starostlivosť približne 600 osobám a deťom v Kambodži a viac ako 1.000 novorodencom a ich matkám vystaveným riziku HIV od začiatku programu. Vírus môže byť prenesený na embryo počas tehotenstva prostredníctvom placenty matky, i keď väčšie riziko nákazy predstavuje pôrod, kedy dieťa prichádza do styku s matkinou krvou. Pomocou implementácie PMTCT prístupu, chce MAGNA poukázať na to, že je možné kompletne predísť prenosu HIV vírusu z matky na dieťa, a že vie udržať tieto matky v dobrom zdravotnom stave. Kombinácia antiretrovirálnych liečiv (ARV) môže zabrániť tomuto prenosu počas tehotenstva i počas pôrodu. No i keď matka s dieťaťom prejdú cez toto štádium, musia striktne sledovať vybraný model vyživovania a poskytovania liečiv.

Pre úspech liečby je nevyhnutné dozvedieť sa o stave novorodenca čo najskôr. Ak deti začnú poberať liečbu v správnom načasovaní, môžu sa vyhnúť množstvu zdravotných problémov vyplývajúcich z HIV vírusu a zvyčajne mávajú primeraný rast. Pokiaľ však neobdržia lekársku starostlivosť, 50% z nich sa nedožije viac ako dvoch rokov.

Tehotné ženy v Kambodži majú ešte väčší problém. Sú ním ich manželia a ich svokry, ktorým sa ženy boja povedať, že sú HIV pozitívne. ,,Nebola som na teste, lebo môj manžel tam nebol. Spravila som to až vtedy, keď ma MAGNA zdravotná sestra niekoľkokrát navštívila u mňa doma" vysvetľuje Srey Pal (meno bolo zmenené) popritom ako upokojuje svoje nepokojné plačúce 9-mesačné dieťa. Stav Srey Pal je vďaka ARV liečbe momentálne stabilizovaný. Jej malý chlapec je HIV negatívny, keďže spolu prešli celým postupom MAGNA PMTCT programu. ,,Keď teraz prímam liečbu, vidím jasnejšiu budúcnosť pre mňa a moju rodinu, pretože moje dieťa sa narodilo bez HIV; zoberiem na test aj svoje staršie dieťa aj môjho manžela. Uvedomujem si, že liečba, ktorú som začala je veľmi dôležitým krokom v mojom živote, no stigma je v Kambodži veľký problém aj po toľkých rokoch vzdelávania v krajine," priznáva Srey Pal.

Vo viacerých chudobných krajinách vrátane Kambodže je pre ženy ťažké urobiť antikoncepciu súčasťou vzťahu a ženy majú často problém s prístupom ku zdravotnej starostlivosti. Otázka zdravia ženy je často záležitosťou rodiny, potrebuje manželov súhlas- či už pri návšteve doktora alebo pri prímaní liečby, ktorá je otázkou života a smrti. Bez podpory rodiny, otestovanie a začatie liečby HIV/AIDS môže byť pre ženu veľmi náročné. Bez prenatálnej starostlivosti môže žena premeškať šancu byť otestovaná na HIV. Ak nevie svoj HIV status, nedostane sa ku ARV liečbe, ktorá jej umožňuje zdravé tehotenstvo a zabraňuje prenosu HIV na dieťa.

,,Bez liečby sa 25 až 40 % detí, ktorých matky sú HIV pozitívne, narodí infikovaných," vysvetľuje Ean Sokha, MAGNA PMTCT koordinátorka v Kambodži. ,,Cieľom nového PMTCT B+ programu, ktorý tu začal v roku 2012, je zaradiť všetky tehotné a dojčiace ženy, ktoré majú HIV na celoživotnú ARV liečbu, nezávisle od ich CD4 stavu. Toto zabráni prenosu HIV z matky na dieťa a rovnako zlepší zdravie matky, ochraňujúc tak ďalší plod a chráni aj HIV negatívnych partnerov. Je to úžasné preto, lebo keď sme začali program v roku 2006, podmienky na začatie liečby boli iné a prístup ku ARV liečbe bol veľkou výzvou."

Bon, MAGNA pediater v meste Takhmao triedi spisy pacientov. Predtým ako začala MAGNA svoje pôsobenie, bola Chea Chumneas nemocnica, kde sa liečia deti s HIV preľudnená, nedostatočne vybavená a nedisponovala dostatočným počtom zamestnancov. Dnes tu funguje pediatrické oddelenie, 24 hodín sedem dní v týždni. Je vybavené štandardným predpôrodným oddelením, ako aj pôrodným oddelením. Pred Bornovou čakárňou čaká dlhý rad opatrovateľov s deťmi. Väčšina detí je doprevádzaná starými rodičmi alebo vzdialenejšími príbuznými. Tieto HIV pozitívne deti raz vyrastú a povedú zmysluplný život. ,,Čelíme však problémom so staršou generáciou, ktorá je nevzdelaná. Musíme používať edukačné pomôcky ako obrázky, hodiny a kresby, aby sme im vysvetlili ako a kedy treba deťom dávať lieky. Je to aj tak úžasné, čo sú ochotní pre svoje vnúčatá urobiť," hovorí Born. Po tom, ako ich vlastné deti zomreli na HIV, tieto ženy prinášajú svoje vnúčatá na testy. Uisťujú sa, že dostávajú liečbu a starajú sa o ne. Poskytnúť profylaktickú liečbu novorodencom a deťom mladším ako jeden rok je náročné najmä z hľadiska dôvery, ktorou matky musia disponovať, keď idú denne ráno do práce a nechávajú svoje deti s rôznymi opatrovateľmi, niekedy so súrodencami.

Phana mal normálny pôrod, až na jednu výnimku: je liečený ARV liekmi, keďže jeho matka je HIV pozitívna. Doktori ako Bon musia pokračovať v jeho liečbe, aby predišli šíreniu vírusu. Phanova matka taktiež dlhodobo dostávala ARV liečbu, aby sa predišlo prenosu HIV z matky na dieťa (PMTCT). MAGNA otestovala Phana na HIV a výsledok bol HIV negatívny. Phana už ďalej nepotrebuje žiadne ARV liečenie.

Malý chlapec Phana je skutočným symbolom toho, že boj proti AIDS môže mať šťastný koniec. Tisíce detí sa každoročne narodia bez HIV, pretože ich matky boli liečené. V rozpätí rokov 2006 a 2014 zabránila MAGNA viac ako 2.800 novým HIV prípadom u detí pomocou antiretrovirálnej profylaktickej liečby HIV pozitívnej matky. Od začiatku pôsobenia MAGNA v Kambodži prešlo programom 1.300 HIV pozitívnych matiek. Výsledkom tohto programu je obrovský úspech, takmer 97% všetkých novorodencov je HIV negatívnych.

Čaká nás ešte dlhá cesta, aby sme dosiahli prvú generáciu novorodencov bez HIV. Viac ako polovica HIV pozitívnych tehotných žien dostáva PMTCT. Z toho však vyplýva, že sa každý rok ešte stále skoro 230.000 novorodencov nakazí vírusom HIV počas tehotenstva matky, pôrodu alebo dojčenia.

Boj s AIDS je v kľúčovom okamihu. Počet nových infikovaných osôb klesá sčasti preto, že viac a viac ľudí je liečených. Polovica redukcie HIV vírusu vo svete bola úspešne zaznamenaná v prostredia novorodeniatok počas posledných dvoch rokov. Práve oni sú kľúčovým faktorom k zastaveniu tejto pandémie.

Denisa Augustínová, MAGNA operačná riaditeľka pôsobí v Kambodži od roku 2002.

.

 

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu