Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Návrh jazykového zákona rozširuje rómčinu na úradoch

Vicepremiér Chmel
Vicepremiér Chmel (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vicepremiér Rudolf Chmel a strana Most-Híd dnes predložili na verejnú diskusiu návrh novely zákona o používaní národnostných jazykov. Novela má umožniť používanie menšinových jazykov v stovkách nových obcí.

„Je to dôležitý bod programu našej strany i programového vyhlásenia vlády,“ uviedol na tlačovej besede predseda Mostu Béla Bugár. Návrh novely zákona je zverejnený na internetovej stránke vicepremiéra i strany. Verejná diskusia k návrhu sa má skončiť začiatkom decembra. „V polovici decembra by sme návrh dali našim koaličným partnerom. Máme záujem, aby zákon išiel do parlamentu na februárovú schôdzu,“ vyhlásil Bugár.

Podľa Bugára Chmel buduje svoj úrad od 1. novembra a nemá legislatívny odbor. Preto sa dohodli, že „naši experti pracovali na tejto novele.“ Zdôraznil, že takýto komplexný návrh zákona o používaní jazykov menšín nikdy pripravený nebol. Novela je podľa Bugára v súlade s ústavou i všetkými medzinárodnými dohovormi. „Snažili sme sa do návrhu implementovať európsku chartu menšinových jazykov,“ dodal.

Podľa vicepremiéra Rudolfa Chmela novela zákona o používaní jazykov národnostných menšín spôsobí, že jazyky menšín sa budú môcť v úradnom styku používať vo viacerých obciach. Odhaduje, že pribudne táto možnosť v 250 obciach.

Maďarčinu môže v úradnom styku dnes používať príslušník maďarskej menšiny vo viac ako 500 obciach a tento počet by sa mal po novele zvýšiť približne o 25. Počet obcí, kde sa bude môcť používať rómčina, sa zvýši približne o sto.

Kvórum pre používanie jazykov menšín v obci sa má znížiť z 20 na 10 percent. „Na znížení kvóra by sme mali dbať, ak sme skutoční demokrati. Desať percent je hranica asimilovateľnosti menšiny,“ vyhlásil Chmel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu