Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Uhliarik má tri rodinné domy, Chmel nevlastní ani byt

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najviac majetku spomedzi nových ministrov v kabinete Ivety Radičovej má podľa majetkových priznaní za uplynulý rok, ktoré zverejnil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik z KDH. Ten priznal tri rodinné domy, jeden polyfunkčný dom a budovu zdravotníckeho zariadenia.

Okrem toho je majiteľom jednej zastavanej plochy a nádvoria i dvoch záhrad. Minister zdravotníctva má vklad v banke, vlastní dve spoločnosti s ručením obmedzeným a na krku má hypotekárny úver. Pred nástupom do funkcie podnikal v zdravotníctve. Dva rodinné domy s pozemkami a dve stavby na rekreáciu s pozemkami priznal šéf rezortu obrany Ľubomír Galko (SaS). Okrem toho vlastní aj garáž s pozemkom. Z hnuteľného majetku, ktorého hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy, uviedol v majetkovom priznaní hotovosť, no tiež si zobral niekoľko hypotekárnych úverov.

Médiami označovaný za najbohatšieho ministra Juraj Miškov (SaS), ktorý riadi rezort hospodárstva, uviedol v priznaní vlastníctvo jedného bytu a jedného rodinného domu využívaného ako chalupa. V hnuteľnom majetku priznáva akcie v akciovej spoločnosti, hotovosť a účet v banke, dve majetkové práva a dva úvery. Pred ministrovaním viedol úspešnú reklamnú agentúru. Bývalý novinár, dnešný minister kultúry Daniel Krajcer vlastní podľa výpisu dve vinice a zastavané plochy a nádvoria. V hnuteľnom majetku priznal auto, úspory, podiel v s.r.o., ale aj dve pohľadávky z pôžičky. Ďalší zástupca SaS, minister práce Jozef Mihál vlastní dva byty a jeden rodinný dom. Mihál je spoločníkom v s.r.o., má hotovosť prevyšujúcu 35-násobok minimálnej mzdy a hypotéku. Vicepremiér pre ľudské práva Rudolf Chmel nehnuteľný majetok nevlastní, z hnuteľného uviedol autá a peniaze. Počet áut však nekonkretizoval. Majetkové priznanie ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) výbor spracováva.

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík, ktorý netají, že ročne zarobí 150-tisíc eur, priznal dva byty a tri stavebné pozemky. V hnuteľnom majetku uviedol hotovosť, účty, cenné papiere, vlastníctvo auta a splátky za podiely. Ministri za SaS neuvádzajú v majetkových priznaniach príjmy za minulý rok. Podľa šéfky výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Renáty Zmajkovičovej túto povinnosť nemajú, no niektorí noví verejní činitelia to robia aj bez toho. Nejde o príjmy z verejnej funkcie, ale o iné príjmy. Napríklad poslanec za Smer-SD Viktor Stromček, ktorý v predchádzajúcom volebnom období pôsobil ako vedúci kancelárie Úradu vlády SR, priznal iné príjmy vo výške 52 746 eur. Zákonodarca je majiteľom štyroch bytov, záhrad, zastavaných plôch a nádvorí. Jeho hnuteľný majetok tvoria úspory v banke, podiel v obchodnej spoločnosti, vybavenie domácnosti a úvery.

Medzi parlamentnými nováčikmi sú viacerí, ktorí určite nepatria medzi chudobných. Napríklad Ondrej Matej z SDKÚ-DS, ktorý svoje minuloročné príjmy tiež nezverejnil, je majiteľom rodinného domu, chalupy, dvoch bytov, z toho jedného aj s garážou, ako aj piatich záhrad, orných pôd a piatich zastavaných plôch a nádvorí. Matej vlastní auto aj motorovú loď. Poslanec pochádzajúci z Prešova má úspory, no spláca aj lízing na auto a má hypotéku na byt i účelový spotrebný úver na kúpu bytu. V minulosti Matej pôsobil ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Slovensko. Vlastníctvo motorového člnu priznal budúci minister životného prostredia József Nagy z Mostu-Híd, ktorý má aj rodinný dom so záhradou, tri byty, zastavané plochy a nádvoria, auto, päť podielov v s.r.o., peniaze v banke, akcie a cenné papiere. Tiež sa však nevyhol pôžičkám.

Obyčajní ľudia, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke SaS, neuvádzajú veľké majetky. Výnimkou je Martin Fecko z Prešova, ktorého zoznam nehnuteľného majetku patrí k najdlhším. Uvádza v ňom takmer sto plôch orných pôd, rodinný dom, desiatky trvalých trávnatých porastov, viacero zastavaných plôch a nádvorí, hospodárske budovy ako maštaľ, koniareň či kravín. Igor Matovič už niekoľkokrát povedal, že všetko prepísal na manželku a v majetkovom priznaní uvádza iba peniaze na účtoch. Jozef Viskupič priznal byt, auto, vybavenie domácnosti, hotovosť na účtoch a cenné papiere. Erika Jurinová má zariadenie domu, vlastní bežný účet, cenné papiere a auto. Podobne ako viacerí zákonodarcovia spláca hypotéku. Medzi menej majetných poslancov sa podľa majetkových priznaní radí Martin Poliačik zo SaS, ktorého jediným majetkom je iba hypotéka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu