Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Súd rozhodol o šoférovi z auta smrti: Dědeček je vinný! Za mrežami si posedí dlhé roky

Dušan Dědeček Zobraziť galériu (5)
Dušan Dědeček (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vodič Dušan Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy sa dnes postavil pred súd a spoznal svoj trest. Za životy piatich študentov dostal 15 rokov za mrežami v Ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

14:00 Prokurátor a zástupcovia poškodených si zobrali lehotu na odvolanie. Rozsudok preto nie je právoplatný. Obhajoba sa práva na odvolanie vzdala. Rodina považuje trest za nízky. 

Prokurátor po vynesení rozsudku v prípade nehody Dušana Dědečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

 

 

Obhajca Dušana Dědečka po vynesení rozsudku

Obhajca Dušana Dědečka po vynesení rozsudku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

13:30 Sudca Mestského súdu Bratislava I rozhodol, že Dušan Dědeček je vinný zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia.

Sudca Dědečka odsúdil na 15 rokov odňatia slobody v Ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, zákaz vedenia motorových vozidiel na 10 rokov a ochranný dohľad po dobu troch rokov. S nárokom na náhradu škody odkázal sudca poškodených na civilný proces. 

11:50 Rozsudok bude o 13:00.

11:43 "Mňa nesmierne mrzí, že sme sa tu dnes museli stretnúť kvôli tragickej udalosti, ktorú som spôsobil. Ktorú Slovensko nezažilo a verím, že sa nikdy nezopakuje. Ja som si nezaslúžil život a uvedomujem si, že žiadne slová ani činy nezmierňa vašu bolesť. Chcem a budem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie, aj keď to nejde. Prosím, prepáčte a odpustite," povedal Dědeček v záverečnej reči. 

Rodiny mŕtvych študentov, ktorých zrazil Dušan Dědeček (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:10 Prokurátor v záverečnej reči navrhol, aby bol Dušan Dědeček vinný z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. Prokurátor povedal, že Dědeček nespĺňa kritéria na uloženie trestu odňatia slobody na doživotie. Navrhol trest odňatia slobody na nie menej ako 15 rokov vo výkone trestu s minimálnym stupňom stráženia, ochranný dohľad na 3 roky a zákaz viesť motorové vozidlá na 7 rokov.

11:09 Prítomná je aj manželka Dušana Dědečka. Počas pojednávania sedí vzadu a potichu plače. 

AKTUÁLNE Súd rozhodol o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

10:33 Súd prijal Dědečkove vyhlásenie o vine a treste. Vykoná preto len dokazovanie k trestu či náhrade škody, ktorú si uplatňovali poškodení. Dědečkov obhajca doteraz nesúhlasil s právnou kvalifikáciou obžaloby. Tým, že Dědeček vyhlásil, že je vinný, tak s ňou súhlasí. Vinia ho zo všeobecného ohrozenia a pri tejto kvalifikácií skutku mu hrozí trest odňatia slobody až na doživotie.

archívne video

Nehoda na Zochovej ulici v Bratislave si vyžiadala päť obetí a desať vážne zranených ľudí (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

10:17 Na pojednávaní sa nachádza aj syn Dušana Dědečka Lukáš Dědeček, na sebe má respitátor. Aj on bol so svojím otcom v aute ako spolujazdec v čase nehody a rovnako bol pod vplyvom alkoholu.

10:12 Poškodení si uplatňovali náhrady škody majetkovej aj nemajetkovej ujmy. Obžalovaný Dušan Dědeček potom vyhlásil, že je vinný. 

09:40 Prokurátor odmietol dohodu o vine a treste. Obžalovaný Dušan Dědeček s dohodou o vine a treste naopak súhlasil. 

09:00 Na Mestskom súde Bratislava I sa začalo pojednávanie s Dušanom Dědečkom, ktorý minulý rok vo vysokej rýchlosti a pod vplyvom alkoholu zabil na zastávke Zochova 5 študentov. Na pojednávaní sú prítomné aj rodiny mŕtvych študentov a svedkovia nehody. Keď eskorta priviedla Dědečka do pojednávacej miestnosti, ozval sa plač.

Začína sa súd, na ktorý príchádzajú rodiny a obhajcovia obetí nehody zo Zochovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dědeček je vo väzbe osem mesiacov, aj napriek tomu, že niekoľkokrát žiadal o prepustenie. Nebolo mu vyhovené. Skutok je kvalifikovaný ako trestný čín všeobecného ohrozenia, za čo mu hrozí trest odňatia slobody až na doživotie.

Dušan Dedeček prichádza na súdne pojednávanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dušan Dedeček
Zobraziť galériu (5)
Dušan Dedeček  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)
Dušan Dedeček
Zobraziť galériu (5)
Dušan Dedeček  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pojednávanie sa začína o deviatej hodine na Mestskom súde Bratislava I. Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal na Dušana Dědečka obžalobu v závere marca pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v nepriamom úmysle. Dědeček pod vplyvom alkoholu šoféroval vlani 2. októbra neskoro večer auto, ktoré narazilo v centre Bratislavy do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova.

Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych študentov a niekoľko zranených. Dušan Dědeček je väzobne stíhaný od októbra 2022 pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti. Pre trestný čin všeobecného ohrozenia mu hrozí podľa Trestného zákona trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo až doživotie.

archívne video

Vodič Dušan Děděček z tragickej nehody v Bratislave zostáva vo väzbe (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Viac o téme: NehodaSúd Dušan Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu