Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vládna kríza im vzala krídla: Týchto poslancov už v pléne neuvidíte, prácu im zoberú Hegerovi ministri

Viacerí poslanci budú musieť opustiť svoje lavice. Zobraziť galériu (10)
Viacerí poslanci budú musieť opustiť svoje lavice. (Zdroj: TASR/Martina Kriková, Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vládna kríza pochovala navždy ich nádeje ešte počas tohto volebného obdobia rozhodovať o zásadných veciach krajiny. Nie, nehovoríme o padnutej vláde premiéra Eduarda Hegera a jeho ministroch, ale o niekom inom. Vracajúci sa ministri totiž idú do parlamentu a tam doslova "vykopnú" z poslaneckých kresiel svojich náhradníkov. Práve títo poslanci sú ľudia, o ktorých sme v úvode hovorili a môžu zabudnúť na to, že ešte do volieb zasadnú v parlamente do lavíc v pléne. Sú medzi nimi aj známe tváre.

archívne video

Ak vznikne úradnícka vláda bez konzultácie s NR SR, nezíska dôveru, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kto vlastne končí?

Aby sme to dali na pravú mieru, hneď v úvode pripomenieme, že konce poslancov sa týkajú tých z klubov OĽaNO, Sme rodina a jedinej poslankyne za Za ľudí, ktoré už ani nedisponuje poslaneckým klubom pre nedostatok poslancov.

Na snímke 16. schôdza parlamentu v Bratislave v stredu 21. októbra 2020
Zobraziť galériu (10)
Na snímke 16. schôdza parlamentu v Bratislave v stredu 21. októbra 2020  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Klub OĽaNO

Podstatou poslaneckých náhradníkov je dôležitý fakt, a síce, aby poslanci boli ešte súčasťou spomínaných klubov. Takí poslanci, ktorí o pár dní prídu o prácu sa nachádzajú aj v najväčšom parlamentnom klube OĽaNO.

Jedným z nich je aj poslanec Vladimír Zajačik z 53. miesta kandiátky OĽaNO, ktorý v parlamente funguje ako náhradník za ministra vnútra Romana Mikulca. Ten ho svojím návratom do parlamentu odprevadí z pléna.

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Vladimír Zajačik - OĽaNO č. 53)

Kozarec odchádzal a zase sa vracal do parlamentu ako na klavír

Ďalším odídencom z parlamentu bude Sebastián Kozarec z 51. miesta kandidátky OĽaNO. Cesta a poslanecká kariéra Kozareca je mimoriadne zaujímavá, keďže už pôsobil v roku 2020 ako náhradník za vtedajšieho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, neskôr po Krajčího návrate v marci 2021 po vládnej kríze opäť musel opustiť poslanecké rady, a následne sa opäť v júni toho istého roka vrátil do parlamentu ako náhradník na neuplatňovaný mandát Igora Matoviča.

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Matovič si opäť miesto zobral pre seba koncom roka 2022, keď skončil ako minister financií a následne sa Kozarec opäť vráti vo februári 2023 po tom, čo sa stal novým štátnym tajomníkom pre šport poslanec OĽaNO Richard Nemec. No teraz sa Kozarec opäť bude musieť už po tretíkrát otočiť na päte a prenechať miesto vracajúcemu sa premiérovi Eduardovi Hegerovi.

Porúčať sa bude musieť tiež poslanec Vojtech Tóth z 52. miesta kandidátky OĽaNO. Ten o miesto v pléne príde na úkor Jána Budaja, ktorý sa vráti z ministerstva životného prostredia do poslaneckých lavíc.

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Vojtech TÓTH - Viac pre Východ)

Odchod možno zaznamená aj poslanec Peter Cseh, ktorý mal na kandidátke OĽaNO 54. miesto. V parlamente ho nahradí Andrej Stančík, no to len v prípade, ak sa budú robiť čistky na pozíciách štátnych tajomníkov na ministerstve zahraničných vecí, kde Stančík momentálne pôsobí.

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Odchádza aj Gyimesi

Veľkú pozornosť však púta odchod kontroverzného poslanca a čerstvého odídenca z klubu OĽaNO Györgyho Gyimesiho. Ten pôsobil ako náhradník za ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati).

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Naď sa z konca Gyimesiho až prehnane teší

Naď už nemá dlhodobo dobré vzťahy z Gyimesim a vyostrila ich aj prebiehajúca vojna na Ukrajine, kde podľa Naďa Gyimesi nemá diplomatický prehľad. Zostrih z toho, ako Naď zareagoval Gyimesiho odchodm, bol tak mimoriadne virálny, že sa dostal až na satirickú stránku Zomri. 

Klub Sme rodina 

Situácia sa po návrate ministrov zmení aj v klube Sme rodina, kde sa z exekutívy vracajú vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý a minister práce Milan Krajniak. Tí v parlamente nahradia poslancov Jozefa Hlinku a Evu Hudecovú. Hlinka mal na kandidátke Sme rodina 17. miesto a Hudecová 18. miesto.

Zľava poslanci Sme rodina Jozef Hlina a Eva Hudecová.
Zobraziť galériu (10)
Zľava poslanci Sme rodina Jozef Hlina a Eva Hudecová.  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Jediná poslankyňa Za ľudí príde po Remišovej návrate o miesto

Najväčšiu smolu má však poslankyňa Miriam Šuteková, ktorá pôsobí už ako jediná poslankyňa Za ľudí v parlamente a aj tá príde o možnosť Slovensko zastupovať v pléne. Jej miesto totiž po odchode z MIRRI nahradí odchádzajúca vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Šuteková mala na kandidátke Za ľudí v roku 2020 16. miesto.

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Veľa rokovaní už aj tak nezostávalo

Ak sa zameriame na to, že dočasná vláda bude Slovensko viesť už len necelého polroka a v parlamente zostávajú už len 2 schôdze, pričom jedna z nich bude v septembri len povinnou jazdou bez zásadného rokovania. Ak vynecháme platovú otázku, nedá sa povedať, že by títo odídenci z parlamentu do volieb "o niečo zásadné prišli". V parlamente momentálne beží 90. májová schôdza.

Vládna kríza im vzala
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: NávratMinistriHegerKrajniakMikulecRemišováParlamentMiriam ŠutekováNaďPeter CsehGyörgy GyimesiGyi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu