Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mostu už pretiekol pohár: Gyimesi a postoj SMK ich definitive katapultuje von z Aliancie!

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Platforma Most-Híd odchádza z mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia. Uviedli predstavitelia platformy po pondelkovom (15. 5.) grémiu Aliancie, na ktorom sa nedohodli na obsadení kandidátnej listiny. Most-Híd tvrdí, že platforma SMK trvá na tom, aby bol György Gyimesi na kandidátke Aliancie. Gyimesi ohrozuje hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej Most-Híd podľa svojich slov nemôže zotrvať.

"Vulgarizácia politiky a politický štýl, ktorý bývalý poslanec OĽANO predstavuje, ohrozuje pôvodné hodnotové ukotvenie Aliancie, preto v nej nemôžeme zotrvať," vyhlásil predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó. Dodal, že na základe utorkového uznesenia prijatého najvyšším rozhodovacím orgánom platformy odchádzajú z Aliancie. Most-Híd skonštatoval, že zástupcovia SMK nekompromisne trvajú na kandidatúre Gyimesiho za Alianciu v predčasných parlamentných voľbách aj za cenu toho, že tým Most-Híd definitívne vytesnia z Aliancie. "Odchádzame z Aliancie, ale neodchádzame z politiky. Príbeh strany Mosta-Híd pokračuje vo štvrtok ustanovujúcim snemom strany," dodal predstaviteľ Mosta-Híd László Sólymos.

Predseda Aliancie Krisztián Forró zároveň informoval, že všetky tri platformy predložili svoje kandidátne listiny. "K dohode zatiaľ nedošlo. Súčasťou kandidátnej listiny, ktorú predložila platforma SMK, je aj György Gyimesi na 150. mieste," priblížil. Podpredseda Aliancie Szabolcs Mózes už skôr vyhlásil, že odchod jednej z platforiem by znamenal zánik Aliancie. Zdôraznil, že je kľúčové, aby strana zostala jednotná.

Aliancia vznikla zo strán Most-Híd, Spolupatričnosť a SMK, ktoré sa stali jej platformami. SMK cez víkend uviedla, že sa dohodla s Gyimesim na spolupráci a má byť na 150. mieste kandidátky Aliancie. Ešte predtým Most-Híd deklaroval, že nebude súčasťou Aliancie, za ktorú bude kandidovať Gyimesi. Aliancia mala o návrhu kandidátky rozhodnúť v pondelok (15. 5.), čo sa nestalo. Do konca mája mala návrh kandidátky odobriť republiková rada Aliancie.

Platforma nemôže odísť zo strany

Forró v reakcii na rozhodnutie Mosta-Híd reagoval, že platforma nemôže odísť zo strany. "Môžu ju opustiť jedine jednotlivci. Zatiaľ sme však žiadne žiadosti nedostali. V platforme Most-Híd sú naďalej aktívni členovia. O konečnej podobe kandidátnej listiny rozhoduje republiková rada strany," uviedol.

Šéf Aliancie považuje tvrdenie o odchode platformy zo strany za nepravdivé. "Predsedníctvo platformy Most-Híd okresu Trebišov uviedlo, že v súlade s rozhodnutím svojho predsedníctva zostáva v platforme v rámci Aliancie. Okrem toho desať okresných zástupcov platformy Most-Híd sa taktiež zaviazalo, že chcú pokračovať v práci v Aliancii," deklaroval v stanovisku Forró s tým, že tí, ktorí jednotu opúšťajú, ju oslabujú a musia niesť dôsledky.

Viac o téme: Most-HídAlianciaGyörgy Gyimesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu