Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mestské dopravné podniky štát pre výpadky v KORONAVKRÍZE doteraz neodškodnil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mestským dopravným podnikom v Bratislave, Žiline, Prešove a Košiciach štát doteraz nekompenzoval výpadky v príjmoch pre koronakrízu. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že štát inak postupoval pri súkromných poskytovateľoch verejnej dopravy, ktorých odškodnil.

"Od roku 2021 upozorňujeme, že mestské dopravné podniky, ani v spolupráci s mestami, nedokážu vzniknutú situáciu riešiť. Straty, ktoré v podnikoch v tomto období vznikli, museli mestá uhradiť zo svojich rozpočtov," informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Následky týchto jednorazových výdavkov znášajú podľa jej slov dodnes. Ako tvrdí, je to aj jeden z dôvodov, prečo schvaľovanie rozpočtov na tento rok bolo v dotknutých mestách mimoriadne zložité.

archívne video 

V pandémii musí byť finančná pomoc cielená, zhodli sa Jurzyca a Lexmann (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Je nepredstaviteľné, aby nastala situácia, že by mnohí obyvatelia nemali možnosť využiť mestskú hromadnú dopravu na cestu do práce, nemocníc či na zabezpečenie si svojich akútnych potrieb z dôvodu pretrvávajúcich finančných ťažkostí alebo zvýšenia cestovného, ktoré nebudú vedieť zaplatiť," podotkla Piršelová. Ministerstvo financií v roku 2021 ponúklo na upokojenie situácie v dopravných podnikoch mestám Bratislava, Košice, Prešov a Žilina pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Mesto Bratislava ponuku štátu odmietlo s tým, že chce rovnocennú pomoc, akú dostali aj súkromné dopravné firmy.

Viac o téme: KrízaŠtátKoronavírusDopravné podniky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu