Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politici si pripomínajú Deň víťazstva nad fašizmom: Boj proti totalitarizmu a agresii sa neskončil

Politickí lídri si pripomínajú Deň víťazstva nad fašizmom Zobraziť galériu (3)
Politickí lídri si pripomínajú Deň víťazstva nad fašizmom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Skutočný mier nie je možný bez slobody a demokracie, a preto sa o ne vždy musíme usilovať. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny. V sviatočný deň vyšli pokladať vence aj ďalší politici.

"Historická skúsenosť z druhej svetovej vojny, ale aj zo všetkých ďalších vojnových konfliktov potvrdzuje, že zdrojom konfliktov nebývajú národy či štáty, ale režimy pošliapavajúce ľudské slobody a práva, schopné vyvolať nenávisť. Či to boli režimy fašistické, komunistické alebo rôzne autoritárske režimy 21. storočia," skonštatovala Čaputová. Pripomenula, že počas druhej svetovej vojny prišlo o život viac ako 50 miliónov ľudí. Počtom obetí a krutosťou išlo o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva. "Naše územie a územie východnej Európy oslobodzovala najmä sovietska Červená armáda za pomoci domáceho odboja, 1. československého armádneho zboru a rumunskej armády," povedala hlava štátu s tým, že protihitlerovskú koalíciu tvorili aj ďalšie veľmoci.

Kladenie vencov k hrobu neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave

Kladenie vencov k hrobu neznámeho vojaka na Rázusovom nábreží v Bratislave (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Koniec 2. svetovej vojny bol nepochybne úľavou pre celý svet. Jej následkami boli desiatky miliónov vyhasnutých ľudských životov, spustošená Európa, zločiny proti ľudskosti, hrôza, teror, strach a nedôvera. Deklarovali sme, že toto sa už nesmie nikdy opakovať, že chceme žiť v mieri. No znova stojíme pred obrovskými hrozbami a výzvami," uviedol na sociálnej sieti dočasne poverený premiér Eduard Heger. Ako dodal, rovnako, ako pred druhou svetovou vojnou, aj teraz naberajú na sile klamstvá a dezinformácie, ktoré sú tak mocné, že vyvolávajú spoločenskú nenávisť. 

VIDEO Eduard Heger okomentoval rozpad vlády a Deň víťazstva nad fašizmom

Eduard Heger okomentoval rozpad vlády a Deň víťazstva nad fašizmom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"A preto rovnako ako vtedy potrebujeme v sebe nájsť odvahu a ľudskosť, aby sme neprepadli falošným víziám, ktoré sa nám podsúvajú. Každá doba má svojich hrdinov, ktorí sa postavia za správne hodnoty. Hitlerova nenávisť nespojila len jeho nasledovateľov. Spojila aj stranu dobra. Preto aj dnes sa v čase kríz musíme spojiť. Aby všetky tieto jazvy našej histórie neboli zbytočné. Len tak nezopakujeme chyby a môžeme budovať slobodný svet, v ktorom sa navzájom rešpektujeme," uzavrel. 

 

KLAMSTVÁM MUSÍME ČELIŤ S ODVAHOU A ĽUDSKOSŤOU Koniec 2. svetovej vojny bol nepochybne úľavou pre celý svet. Jej...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, May 8, 2023

Musíme byť ostražití, povedal Káčer

Boj proti totalitarizmu a agresii sa neskončil. Musíme byť ostražití a pozorne sledovať akékoľvek pokusy o narušenie medzinárodného poriadku. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny to uviedol dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Víťazstvo nad fašizmom bolo podľa Káčera nevyhnutným predpokladom demokratického rozvoja Európy. Bez neho by nebolo možné vystavať budúcnosť na princípoch ľudských práv, slobody jednotlivca či spravodlivosti. "Preto nezabúdajme na tých, ktorí v boji proti fašizmu položili životy, osobitne na našom území. Bojovníkov Slovenského národného povstania či vojakov sovietskej a rumunskej armády, ktorí padli v boji za slobodu a demokraciu," povedal.

Politickí lídri si pripomínajú Deň víťazstva nad fašizmom
Zobraziť galériu (3)
Politickí lídri si pripomínajú Deň víťazstva nad fašizmom  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odkazom minulosti je podľa šéfa rezortu diplomacie v prvom rade potreba vzoprieť sa zlu a neprehliadať jeho rozpínanie. Skonštatoval, že aj v súčasnosti čelíme výzvam, ktoré sú v niektorých ohľadoch podobné tým, ktorým čelili naši predkovia počas druhej svetovej vojny.

"Dnes by sme mali pamätať nielen na naše hrdinky a hrdinov, ktorí bojovali za slobodu a mier, ale aj na tých, ktorí za tieto hodnoty bojujú dnes. A v boji proti útlaku ich aj naďalej všestranne podporovať," povedal Káčer.

Výzva pre ľudí od Naďa

Minister obrany Jaroslav Naď po kladení vencov poznamenal, že je dôležité si pripomínať hrdinov, ktorí za nás v minulosti položili životy, aby sme mohli žiť slobodne a v demokracii. "O to viac ma prekvapuje, že akoby istá časť spoločnosti v súčasnosti volala po extrémizme. Nie je možné, aby sme ľudí, ktorí spochybňujú Slovenské národné povstanie a boj proti fašizmu, volili do parlamentu a nedajbože aj do vlády. Dnes sme položili vence za hrdinov, ktorí padli za našu vlasť a áno, spomíname aj na tých hrdinov, ktorí dnes, rovnako ako naši predkovia proti fašizmu, bojujú proti agresívnemu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, keď zabíja nevinných ľudí na Ukrajine rovnako, ako ich Hitler zabíjal u nás," povedal Naď.

Vyjadrenie Jaroslava Naďa k rozpadu vlády a Dňu víťazstva nad fašizmom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Všetkých ľudí požiadal, aby sme sa správali tak, aby sme neumožnili nástup novodobého fašizmu. Naď v reakcii na nedeľné udalosti, kedy premiér Eduard Heger požiadal o vzatie poverenia prezidentkou, povedal, že už vie, kto bude jeho nasledovníkom a s výberom prezidentky Zuzany Čaputovej je spokojný. Meno však nechcel prezradiť, uviedol však, že ide o človeka, ktorého priniesol na ministerstvo obrany a považuje ho za odborníka. Po tom, ako sa vráti do parlamentných lavíc, by sa svojho poslaneckého mandátu mal vzdať Gyorgy Gyimesi. "Ak sa mi tohto človeka podarí poslať kade ľahšie z poslaneckých lavíc, bude to jeden z mojich najkrajších dní," uzavrel. 

Svetové spoločenstvo musí spraviť všetko pre to, aby sa mier vrátil, tvrdí Veronika Remišová

Celé medzinárodné spoločenstvo musí spraviť všetko pre to, aby sa mier vrátil do Európy, aby bolo rešpektované medzinárodné právo a vojnoví zločinci boli odsúdení a spravodlivo potrestaní. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny.

Ľudia podľa Remišovej verili, že hrôzy vojny sa už nikdy nemôžu zopakovať, no na území Ukrajiny je 15 mesiacov vojna, ktorej dôsledky pociťujú všetci. "Mnohí stále odmietajú prijať fakt, že z národa, ktorý nás v roku 1945 oslobodil od fašizmu a nacistov, je dnes agresor. Ruské okupačné vojská na Ukrajine bombardujú mestá a dediny, rabujú, zabíjajú ženy, deti a dopúšťajú sa najohavnejších vojnových zločinov," poukázala Remišová.

Tvrdí, že Rusko sa tiež vyhráža použitím jadrových zbraní a rozpútaním globálneho konfliktu. "Pre mier v Európe i vo svete je to extrémne nebezpečná situácia. (...) Mier agresora nie je mier, ale diktát," poznamenala šéfka Za ľudí. Slovensko podľa nej spolu so spojencami od začiatku stojí pri Ukrajincoch v ich boji za slobodu.

Slovenskej politike chýbajú hodnoty Dňa víťazstva nad fašizmom, myslí si Hlas-SD

Slovenskej politike podľa strany Hlas-SD chýbajú hodnoty Dňa víťazstva nad fašizmom. Úcta, dôstojnosť i národná súdržnosť sa za vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera z politiky úplne vytratili. Strana to uviedla pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny.

"Hovorím o úcte, dôstojnosti, národnej súdržnosti a rešpektovaní historických faktov. Iba s týmito hodnotami má Slovensko nádej na lepšiu budúcnosť," povedal počas osláv štátneho sviatku v Banskej Bystrici líder Hlasu Peter Pellegrini.

Zároveň odmietol prepisovanie historických faktov len na základe aktuálnej politickej situácie. "Hlas nebude s nikým diskutovať o tom, či fašizmus bol alebo nebol zlo. Jasne hovoríme, bol a bude to zlo v akejkoľvek svojej podobe," povedal Pellegrini.

Pripomenul, že Slovensko od fašizmu oslobodila Červená armáda, rumunská armáda i príslušníci 1. československého armádneho zboru."V mene úcty k desaťtisícom padlých hrdinov, ktorí pri oslobodzovaní Slovenska položili svoje životy, nespochybňujme ich hrdinstvo len preto, že sa nám to práve politicky hodí," požiadal Pellegrini.

Boris Kollár si Deň víťazstva nad fašizmom pripomenul na bratislavskom Slavíne

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) si Deň víťazstva nad fašizmom pripomenul na bratislavskom Slavíne, kde je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní hlavného mesta. "Naši predkovia a ich rovesníci z rôznych krajín sveta bojovali za mier, ktorý, ako sme už aj dnes zistili, nie je istotou," uviedol na sociálnej sieti.

 

Dnes, 8.maja, si pripominame vyrocie konca najnicivejsej vojny, ktora zobrala zivot priblizne 60 milionom ludi. Den...

Posted by Boris Kollar on Monday, May 8, 2023

Pre Európu sa 8. máj 1945 stal jedným z najdôležitejších dní. Do histórie sa zapísal ako deň ukončenia najničivejšej vojny, ktorá zobrala život približne 60 miliónom ľudí, poukázal Kollár. "Nezabúdajme si pripomínať aj takéto dni, ktoré sú súčasťou našej histórie, pretože tie tvorili našu súčasnosť. Vezmime si z nich ponaučenie, aby sme pre budúce generácie vytvorili lepšiu budúcnosť," podotkol.

Sloboda a mier nie sú samozrejmosťou a obete fašizmu nám to budú pripomínať, povedal Robert Fico

Sloboda a mier nie sú samozrejmosťou a obete fašizmu nám to budú navždy pripomínať. Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny to na sociálnej sieti uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Strana si pamiatku uctila na Slavíne v Bratislave, kde sú pochovaní vojaci Červenej armády.

 

SLOBODA A MIER NIE SÚ SAMOZREJMOSŤOU A OBETE FAŠIZMU NÁM TO BUDÚ NAVŽDY PRIPOMÍNAŤ Dnes nie je len voľný deň, dnes je...

Posted by Robert Fico on Monday, May 8, 2023

Odkaz výročia je podľa Fica znovu aktuálny. "Vojenský cintorín vo Zvolene a mnoho ďalších po celom Slovensku, kde je pochovaných tisíce vojakov našich osloboditeľov z Červenej armády, nám budú navždy pripomínať, že s vojnou vždy prichádza len nešťastie a s mierom prosperita," povedal Fico.

Boj s fašizmom je aj dnešná úloha

Mikuláš Dzurinda pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej  poukázal, že boj s fašizmom a jeho klonmi nie je históriou, ale aj dnešnou úlohou. Agresia a vojna nie je len realitou, ale aj výraznejším prvkom v premýšľaní niektorých politikov a ich voličov. "Slovensko nie je ani agresívne, ani populistické, ani egoistické a politici, ktorí ho ťahajú týmto smerom, nesmú byť úspešní," podotkol.

Viac o téme: PoliticiSviatokKladenie vencovDeň víťazstva nad fašizmom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu