Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarské fórum už zmenilo názov, je pripravené ďalej diskutovať

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné Maďarské fórum už oficiálne zmenilo názov na "Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana". Zmenu zaevidoval rezort vnútra v registri politických strán začiatkom mája. Predstavitelia zoskupenia týchto strán Zsolt Simon (Maďarské fórum) a Pavel Macko (ODS) deklarovali pripravenosť diskutovať o spolupráci s ďalšími subjektmi, s ktorými majú rovnaké ciele a základné hodnoty.

"Musíme viesť dialóg. Nie je to o tom, s kým sa ideme alebo nejdeme spájať. Je to o tom, aby sme začali spolupracovať," reagoval na otázky o prípadnej spolupráci s ďalšími subjektmi Simon. Podčiarkol, že o ďalšom postupe budú rokovať v rámci zoskupenia, ktoré už vytvorili. Macko doplnil, že už teraz tvoria jeden blok viacerých strán. Podľa jeho slov sú ďalej otvorení rokovať so všetkými, ktorí prechovávajú ich hodnoty a ciele.

Archívne video

Chystá sa rekonštrukcia areálu Úradu vlády: zlepší technický stav sietí, zvýši i bezpečnosť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade, ak by z mimoparlamentnej Aliancie odišli niektoré osobnosti, Simon nevylúčil rokovania s nimi. Zdôraznil potrebu rovnakých hodnôt. Podotkol, že nechce prispievať k rozpadu Aliancie a nevie, či a kto všetko by z nej mohol odísť. Poukázal však na nezhody v jej vnútri a podčiarkol, že maďarská komunita nemôže stavať svoju budúcnosť na hádkach.

O spoločnej kandidátke Maďarské fórum pôvodne rokovalo s Alianciou. Jej republikové predsedníctvo v záujme vytvorenia spoločnej kandidátky odsúhlasilo aj rozšírenie názvu na Aliancia-Maďarské fórum. Napokon sa nedohodli. László Sólymos z platformy Most-Híd v rámci Aliancie presadzoval spoločný postup a odmietal byť na kandidátke s poslancom Györgyom Gyimesim. Ten by však mohol kandidovať za Alianciu zo 150. miesta, rokovania ešte neukončili. Aliancia si je vedomá toho, že by ju napokon mohli opustiť niektorí členovia.

Viac o téme: Predčasné voľbyZsolt SimonMaďarské fórum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu