Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Eduard Heger o boji za demokraciu: Je nekonečný a vyžaduje si zapojenie každého z nás

Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Boj za demokraciu je nekonečný a vyžaduje si zapojenie každého jedného z nás. Pri príležitosti 75. výročia februárového prevratu v roku 1948 to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Položením venca k pamätníku na Jakubovom námestí v Bratislave si v stredu uctil pamiatku obetí totalitného režimu.

"Spomienka na výročie komunistického prevratu nás utvrdzuje v presvedčení, že jedine demokratický a pluralitný politický systém a fungujúci právny štát dokáže garantovať a udržať občianske slobody. A zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv," skonštatoval Heger s pripomenutím toho, aké dôležité je každodenne sa podieľať na jeho zachovávaní a podpore.

VIDEO Paragraf 363 sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť, potvrdil Heger

Paragraf 363 sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť, potvrdil Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér tiež poznamenal, že februárový prevrat zanechal v našej spoločnosti hlboké politické, duchovné, morálne aj hospodárske škody. Pripomenul, že komunistický režim prenasledoval, nespravodlivo väznil či mučil, ale aj popravoval svojich odporcov. "Nech je pre nás táto spomienka mementom, že boj za demokraciu je nekonečný a vyžaduje si zapojenie každého jedného z nás," zdôrazni Heger.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Slovensko si pripomína 75 rokov od nastolenia vlády komunistického režimu

V týchto februárových dňoch si Slovensko pripomína 75 rokov od nastolenia vlády komunistického režimu. Československo bolo rozhodnutím víťazných veľmocí druhej svetovej vojny zaradené do sovietskeho bloku. Februárový prevrat z roku 1948 bol vyústením politiky komunistickej strany, ktorej vedenie sa systematicky pripravovalo na prevzatie absolútnej moci v štáte. Komunistický režim následne na dlhé desaťročia znemožnil občanom rozhodovať o spravovaní štátu v slobodných voľbách a spustil vlnu masového teroru a perzekúcií proti skutočným aj domnelým odporcom.

VIDEO Premiér Eduard Heger vyzdvihol úlohu Ústavného súdu chrániť ústavnosť v SR

Premiér Eduard Heger vyzdvihol úlohu Ústavného súdu chrániť ústavnosť v SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

 

Premiér vyzdvihol úlohu Ústavného súdu chrániť ústavnosť v SR

Ústavný súd (ÚS) SR chráni na Slovensku ústavnosť a zohráva kľúčovú úlohu v tom, aby mohlo byť plnohodnotne demokratické. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to povedal vo svojom príhovore počas osláv 30. výročia Ústavného súdu SR.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ukazujete nám správny kompas pri legislatíve, ktorú tvoríme," odkázal Heger sudcom Ústavného súdu. Podotkol, že vláda musela počas pandémie nového koronavírusu prijímať legislatívu, s ktorou Slovensko nemalo predtým skúsenosti. "Aj tu ste nám boli oporou a držali ste ústavnosť tejto legislatívy," dodal.

Spravodlivosť je plne funkčná vtedy, keď je slepá

Vyslovil želanie, aby malo Slovensko v každej inštitúcii takú oporu, akú nachádza v Ústavnom súde. "Spravodlivosť je plne funkčná vtedy, keď je slepá. Keď nerobí rozdiely medzi občanmi, keď nepozerá na to, či je človek bohatý alebo chudobný," zdôraznil. 

VIDEO Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger si uctil pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger si uctil pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Súčasťou osláv, ktoré sa v stredu konajú v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave, je aj uvedenie publikácie s názvom Ústavný súd Slovenskej republiky (1993 - 2023) - Ústavné súdnictvo v premenách času. Ústavný súd SR je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti. Skladá sa z 13 sudcov, ktorých vymenúva prezident SR na návrh Národnej rady SR na 12 rokov. Rozhoduje v pléne (všetkých 13 sudcov) alebo v senáte, ktorý sa skladá z predsedu senátu a dvoch sudcov.

Ústavný Súd je orgánom s obrovskou možnosťou vplývať na charakter štátu

Ústavný súd (ÚS) SR je orgánom verejnej moci s obrovskou možnosťou vplývať na charakter štátu. Rozhoduje o množstve otázok zásadného významu, zďaleka nie iba politických, ale aj ekonomických, sociálnych, národných či náboženských. Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta to povedal v stredu počas osláv 30. výročia začiatku činnosti Ústavného súdu SR.

VIDEO Z mnohých rozhodnutí Ústavného súdu vnímame už len ich odlesk, tvrdí Fiačan

Z mnohých rozhodnutí Ústavného súdu vnímame už len ich odlesk, tvrdí Fiačan (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Verím, že Ústavný súd bude počas nadchádzajúcich desaťročí a storočí naďalej plniť svoju funkciu nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti tak zodpovedne, ako to bolo doteraz. Že bude kvalitou svojej rozhodovacej činnosti neustále napredovať pri plnení svojho jedinečného a nezameniteľného poslania," zdôraznil Šikuta v rámci príhovoru v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.

Dynamika rozhodovacej činnosti Ústavného súdu je podľa jeho slov dlhodobo a stabilne vysoká i plynulá. "Jej dôsledkom do budúcna by mala byť všeobecná akceptovateľnosť rozhodnutí všetkými účastníkmi konania vrátane najvyšších funkcionárov orgánov verejnej moci SR," podotkol. Poukázal na to, že viacerí sudcovia Ústavného súdu predtým dlhodobo pôsobili na Najvyššom súde.

Kľúčovým poslaním Ústavného súdu je právna ochrana predovšetkým ľudských práv a základných slobôd

Šéf Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď uviedol, že ústavné súdnictvo v modernom ponímaní vzniklo na území súčasného Slovenska v roku 1920. Zdôraznil, že kľúčovým poslaním Ústavného súdu je právna ochrana predovšetkým ľudských práv a základných slobôd. "Tiež zabezpečenie ich rešpektovania nielen zo strany subjektov súkromno-právnej povahy, ale predovšetkým zo strany štátu a orgánov verejnej moci," doplnil. Ústavný súd SR je nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti. Skladá sa z 13 sudcov, ktorých vymenúva prezident SR na návrh Národnej rady SR na 12 rokov. Rozhoduje v pléne (všetkých 13 sudcov) alebo v senáte, ktorý sa skladá z predsedu senátu a dvoch sudcov.
 

Viac o téme: BojPamätníkDemokraciaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu