Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Samosprávy sú pre štát kľúčový partner, tvrdí premiér: Paragraf 363 sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Samosprávy sú kľúčovým partnerom štátu. Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to zdôraznil v reakcii na stredajší protest pred Národnou radou SR, ktorým mestá a obce poukázali na legislatívu a kroky centrálnej moci, poškodzujúce samosprávy.

Heger vyzval na vecnosť a konštruktívnosť, a to aj pri diskusiách o kompenzačných mechanizmoch pri drahých energiách. "Nerobme z toho politiku," povedal. Upozornil, že je pripravený na diskusiu so samosprávami o konkrétnych problémoch, uistil že na budúcotýždňovom stretnutí chce s nimi hovoriť aj kompenzáciách pre menšie obce, ktoré môžu mať problémy s cash flow. "Určite im musíme podať pomocnú roku," uistil.

VIDEO Premiér pozýva samosprávy na rokovanie, verí v nájdenie možností pomoci

Premiér pozýva samosprávy na rokovanie, verí v nájdenie možností pomoci (Zdroj: Úrad vlády SR)

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v stredu zorganizovalo protestné zhromaždenie pred Národnou radou SR pod názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom. Upozornili ním na neriešené problémy samospráv a prístup centrálnej moci k mestám a obciam. Ostro kritizujú nielen spontánne prijímanú a nepremyslenú legislatívu, týkajúcu sa samospráv, ale i kompenzačné mechanizmy v rámci pomoci so zdražovaním energií. Prísľuby štátu sa podľa miest a obcí ukázali ako nedostatočné a nefungujúce. Zdôraznili, že v súčasnej situácii sú mnohé samosprávy, najmä menšie obce na pokraji ekonomického kolapsu. Od štátu požadujú, aby bral samosprávy ako naozaj relevantného partnera, nie ako niekoho, na koho sa obracia len vtedy, keď potrebuje pomôcť.

Paragraf 363 TP sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť

Súčasné znenie paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal dočasne poverený premiér SR Eduard Heger v reakcii na hodnotenie Via Iuris, že Slovensko nezvládlo splniť ani jedno z odporúčaní Európskej komisie v oblasti právneho štátu. "Som za zmenu tohto paragrafu. Je to agenda, ktorú si so sebou nesiem aj do ďalšieho volebného obdobia," poznamenal. Poukázal na to, že hnutie Sme rodina vetovalo zmenu tohto paragrafu, čo rešpektuje.

archívne video 

Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363 Trestného poriadku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Via Iuris kritizovala aj absenciu zákonov na ochranu novinárov. Heger reagoval, že v tejto otázke spravilo Slovensko výrazný posun. "Jednak sme schválili mediálny zákon, tiež infozákon a posilnili sme ochranu novinárov zákonmi," zdôraznil. V prípade ochrany LGBTI+ ľudí poukázal na legislatívu, ktorú je v súčasnosti možné pripomienkovať. "Je to návrh, ktorý je realistický a má šancu prejsť v parlamente," dodal. Legislatíva má zjednodušiť riešenie životných situácií navzájom blízkych osôb vrátane nezosobášených párov a LGBTI+ ľudí.

Naď vidí v oblasti právneho štátu oproti minulosti posun vpred

"Nie sme v ideálnom prostredí, tiež by som bol oveľa radšej, keby sme zmenili paragraf 363 alebo ho úplne zrušili," zdôraznil dočasne poverený šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Treba sa podľa jeho slov posunúť vpred i v otázke občianskych a ľudských práv. V oblasti právneho štátu však vidí oproti minulosti posun vpred.

VIDEO Paragraf 363 sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť, potvrdil Heger

Paragraf 363 sa zrejme v tomto volebnom období už nepodarí zmeniť, potvrdil Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas je presvedčený, že bude do leta schválená. "Ideme ju v krátkom čase po vyhodnotení rozporov predložiť na vládu a následne do Národnej rady SR," podotkol.

​​​​​​​

Samosprávy sú pre štát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VládaEduard HegerSamospráavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu