Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelety dronov nad vojenskými objektmi sa majú zakázať

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov, nad vojenskými objektmi a priestormi, ako aj vojenskými konvojmi a transportmi sa majú zakázať. V prípade porušenia by mohli zakročiť profesionálni vojaci a vojenskí policajti. Za priestupok má hroziť pokuta do 500 eur, v blokovom konaní a rozkaznom konaní do 300 eur. Vyplýva to z novely zákona o Ozbrojených silách SR a Vojenskej polícii, ktorú v stredu schválila vláda.

"Legislatívne úpravy sa navrhujú vzhľadom na nárast počtu nepovolených preletov bezpilotných lietadiel cez vzdušný priestor nad viacerými vojenskými objektmi," zdôvodnil rezort. Ako vysvetlil, v aktuálnej bezpečnostnej situácii ovplyvnenej konfliktom Ruska a Ukrajiny nevytvárajú platné zákony dostatočné podmienky na zabezpečenie ochrany pred nežiaducou činnosťou dronov.

Hranica 120 metrov má platiť aj pri vojenských konvojoch a transportoch

Bezpilotné lietadlá má byť zakázané používať do výšky 120 metrov nad úrovňou zeme alebo do výšky hornej hranice príslušnej časti obmedzeného vzdušného priestoru zriadeného na ich ochranu v prípade vojenských objektov a priestorov, ktoré sú označené zákazom fotografovania. Hranica 120 metrov má platiť aj pri vojenských konvojoch a transportoch presúvajúcich sa po trase, ktorá bola zverejnená prostredníctvom webového sídla ministerstva obrany. Výnimku by mohlo udeľovať ministerstvo obrany.

Profesionálni vojaci, ako aj vojenskí policajti by v súvislosti so zmenami mali mať oprávnenie prerušiť činnosť bezpilotného lietadla. Navrhovaná účinnosť zákona je 1. januára 2023.

Viac o téme: PreletyVojenské objektyDronyJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu