Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Premiér Heger odovzdal prezidentke meno nového ministra školstva

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Premiér Eduard Heger ponúkol v pondelok (26. 9.) popoludní prezidentke SR Zuzane Čaputovej na uvoľnený post ministra školstva, vedy, výskumu a športu nového nominanta. Pre TASR to potvrdil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

"Termín vymenovania nového ministra školstva ešte nie je stanovený," priblížil Strižinec. TASR v tejto súvislosti oslovila aj Úrad vlády SR, ten zatiaľ na otázky nereagoval. Po odchode SaS z vlády zostal post ministra školstva neobsadený. Riadením rezortu je nateraz dočasne poverený premiér.

Archívne VIDEO Premiér Heger predstavil troch nových ministrov

Premiér Eduard Heger predstavil troch nových ministrov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 12:42 Podľa informácií Aktuality.sk by sa mal novým ministrom školstva stať Ján Horecký, ktorý v minulosti pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl. Združenie v roku 2020, v čase, keď už Horecký nebol jeho šéfom, poslalo rezortu školstva pod vedením Branislava Gröhlinga otvorený list.

V hre bolo niekoľko mien

Opozícia kritizuje, že post ministra školstva ostal neobsadený. V hre bolo niekoľko mien. Spočiatku sa hovorilo o tom, že ministrom školstva by sa mohol stať súčasný šéf školského výboru Richard Vašečka. Ten však podľa našich informácií ponuku po vlne kritiky odmietol. Ďalším menom, ktoré sa skloňovalo, bol Daniel Bútora, ktorý však nič nepotvrdil. Zvažovať podľa našich informácií mali aj Miroslavu Hapalovú, bývalú šéfku Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ). Vymenovanie ministra školstva trvá už niekoľko dní. Najprv sa koalícia na mene nezhodla, čo kritizovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

Prezidentka potom odletela na služobnú cestu do Spojených štátov, čo bol dôvod, prečo premiér ako zastupujúci minister školstva nové meno neprezradil, čakal, kým sa vráti. Aktuálne najhorúcejším kandidátom na post ministra je riaditeľ trebišovskej školy Slavomír Partila. To, že je v užšom výbere kandidátov potvrdil aj minister práce Milan Krajniak. Jeho stranícky šéf Boris Kollár uviedol, že by bol rád, ak by šlo o človek z konzervatívneho prostredia. 

Viac o téme: Minister školstvaZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu