Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenská komora učiteľov dúfa, že Ján Horecký bude ministrom všetkých zamestnancov v školstve

Nový minister školstva Ján Horecký Zobraziť galériu (2)
Nový minister školstva Ján Horecký (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Slovenská komora učiteľov (SKU) dúfa, že nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký bude ministrom všetkých zamestnancov v školstve, nielen určitej skupiny. V reakcii na vymenovanie Horeckého na post šéfa rezortu školstva to uviedol prezident SKU Vladimír Crmoman.

Všetko ostatné bude podľa Crmomana závisieť od toho, ako bude mať Horecký rozviazané ruky a či bude môcť riešiť najdôležitejšie problémy v školstve. Ide napríklad o zvýšenie atraktivity učiteľského povolania, aby mal v školách kto učiť. Ďalej to je podľa šéfa SKU riešenie finančného posilnenia škôl. "Náklady školám veľmi stúpli, zvyšujú sa ceny," povedal prezident SKU. 

Mojím veľkým cieľom je, aby školstvo nepripomínalo charterový let, tvrdí nový minister školstva Horecký (Zdroj: Topky/Maarty)

Komora dúfa, že nový šéf rezortu školstva príde na ministerstvo takpovediac "s kufríkom, v ktorom bude mať víziu" a zakrátko ju predstaví. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (4. 10.) vymenovala nového ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Jána Horeckého. Po demisii Branislava Gröhlinga (SaS) bol dočasne poverený riadením rezortu školstva predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). 

Horecký urobí všetko pre to, aby sa žiadna škola nemusela zatvárať 

Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký urobí všetko pre to, aby sa žiadna škola nemusela zatvárať. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom sa zúčastnil v úlohe šéfa rezortu školstva prvýkrát.

Horecký neplánuje žiadnu inú alternatívu než to, že by školy zostali otvorené. "Urobím všetko pre to, aby žiaden rektor, dekan, riaditeľ školy či zriaďovateľ na to nemal dôvod, respektíve nutnosť. Každá škola, vzdelávacie a školské zariadenie musí mať dostatok prostriedkov na prevádzku," povedal Horecký.

Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého  (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister reagoval aj na otázku, čo s vysokými školami, ktoré žiadajú o splnenie troch podmienok na dofinancovanie vysokého školstva, inak 17. novembra zatvoria svoje brány a prestanú plniť svoje poslanie. "Nie som vládcom tohto sveta a keď nejaký rektor zavrie vysokú školu, ja mu to nemôžem zakázať," uviedol. Pripomenul, že Ministerstvo financií SR v piatok (30. 9.) uvoľnilo takmer 17 miliónov eur pre verejné vysoké školy. Finančné prostriedky sú určené na kompenzáciu zvýšených cien energií.

Vašečka: To, že sa ministrom školstva stal Horecký, je dobrá správa pre školstvo 

To, že sa novým ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR stal Ján Horecký, je dobrá správa pre školstvo. Uviedol to predseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (OĽANO). 

Prezidentka vymenovala nového ministra školstva Jána Horeckého (Zdroj: Topky/Maarty)

"My, čo pracujeme v oblasti výchovy a vzdelávania, poznáme Janka ako skúseného a odborne zdatného človeka, ktorý je otvorený na podnety z praxe a na rozumné inovácie," povedal šéf parlamentného školského výboru. Novému ministrovi praje zároveň veľa síl a trpezlivosti. "V rámci vzájomnej spolupráce ho v jeho neľahkej úlohe v čase hodnotovej i ekonomickej krízy naplno podporím," dodal. 

Bývalý šéf rezortu školstva Gröhling sa vyjadruje o budúcom ministrovi Jánovi Horeckom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Minister školstvaRichard VašečkaSlovenská komora učiteľovJán Horecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu