Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hasičom a horským záchranárom sa od júla zvýšia platy: Minister vnútra by chcel viac

(Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - V nadväznosti na uzavreté kolektívne zmluvy sa hasičom a horským záchranárom od 1. júla zvýšia platy o tri percentá. Vyplýva to z nariadenia vlády o ustanovení stupnice platových taríf príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej služby (HZS), ktoré kabinet schválil v stredu.

Finančný dosah zvýšenia platových taríf hasičov a horských záchranárov na štátny rozpočet v roku 2022 predstavuje sumu 1,9 milióna eur, z toho mzdy 1,39 milióna eur. Trojpercentné zvýšenie je zahrnuté v rozpočte Ministerstva vnútra SR. 

Platy príslušníkov HaZZ a HZS sa tak od júla budú pohybovať od 711 eur pri najnižšej platovej triede a najkratšej praxi až po 1880 eur pri najvyššej platovej triede a vyše 32-ročných skúsenostiach.

Hasičom a horským záchranárom sa od júla zvýšia platy o tri percentá, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nepovažuje trojpercentné zvýšenie aj vzhľadom na infláciu za dostatočné. "Želal by som si, keby to zvýšenie bolo väčšie a nielen pre horských záchranárov a hasičov, ale aj pre policajtov. Samozrejme, na tom pracujeme a rokujeme intenzívne aj s ministerstvom financií," uviedol. Poukázal však na aktuálne možnosti rozpočtu. Deklaroval snahu do budúcnosti zabezpečiť jednotlivým zložkám adekvátne zvýšenie.   
 

Viac o téme: HasičiZáchranáriPlatyHZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu