Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dinuš sa vyjadril k abdikácii na post riaditeľa: Súvisí to s vydaním Blahovej knihy?

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Abdikácia Petra Dinuša na post riaditeľa Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) nesúvisí s vydaním knihy Petra Vidovana Lenin a 21. storočie, ktorú mal údajne podľa DenníkaN napísať Ľuboš Blaha. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré v sobotu poskytol Dinuš.

"Podal som ju niekoľko dní pred tým, než Denník N vo svojej nenávistnej kampani vytvoril z vydania tejto publikácie kauzu," uviedol Dinuš. Ako ďalej tvrdí, kniha vyšla štandardným spôsobom na základe riadnej zmluvy medzi vydavateľstvom SAV VEDA a Ústavom politických vied SAV. Z funkcie riaditeľa Ústavu politických vied SAV odstúpil na znak nesúhlasu s dlhoročnými politickými tlakmi spojenými s pôsobením Ľuboša Blahu (Smer-SD) v SAV. "Ktoré na našom pracovisku vyvolávajú strach a obavy o ďalšiu existenciu Ústavu politických vied SAV a jeho zamestnancov," dodal.

Podľa Denníka N knihu vydanú vo vydavateľstve akadémie VEDA napísal poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha pod pseudonymom Peter Vidovan. "Spôsob vydania tejto publikácie považuje vedenie SAV za neštandardný," povedala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková. Vydanie knihy v pôvodnom znení mal podľa Gálikovej presadiť Dinuš, a to aj napriek odporu redakčnej rady. Tým stratil dôveru vedenia akadémie. SAV potvrdila, že v histórii vydavateľstva VEDA nevyšla vedecká kniha pod pseudonymom. Jej vedeckú hodnotu dalo vedenie akadémie posúdiť.

Viac o téme: KnihaPeter Dinuš Abdikácia Peter Vidovan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu