Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hotová pohroma: Známemu členovi Smeru Ľubošovi Blahovi zrušili účet na Facebooku!

Blaha na Facebooku skončil. Zobraziť galériu (4)
Blaha na Facebooku skončil. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už toho mali vo vedení spoločnosti Meta asi plné zuby, a tak začali konať. Známemu a kontroverznému politikovi Smeru-SD Ľubošovi Blahovi po niekoľkých rokoch a niekoľkých stovkách statusov napokon zrušili účet na sociálnej sieti Facebook. Deje sa tak dnes poobede a poslanec zrejme očakával, že k tomu dôjde.

archívne video

Smer-SD ide do petičnej akcie, chce referendum s jedinou otázkou (Zdroj: Facebook/SMER-SD)

Po vyhľadaní stránky Ľuboša Blahu na Facebooku, ktorá mala mimochodom podľa posledných metadát viac ako 127-tisíc lajkov, sa nezobrazia už viac jeho statusy.

Hotová pohroma: Známemu členovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Google)

Namiesto toho sa zobrazí klasická prihlasovacia webstránka sociálnej siete, čo znamená už len jedine - stránka viac neexistuje.

Hotová pohroma: Známemu členovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Šikanovanie, obťažovanie, dezinformácie o covide a mnoho iného

Pre portál Denník N sa vedenie spoločnosti k zrušeniu Blahovho účtu vyjadrilo jednoznačne. "Táto stránka bola odstránená pre opakované porušovanie našich pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov, šikanovania a obťažovania, podnecovania k násiliu a šírenia dezinformácií o covide-19,“ informovalo verejnosť tlačové oddelenie Facebooku.

Verejnosť už bola v posledných niekoľkých rokoch do značnej miery oboznámená s obsahom, ktorý na sociálnej sieti Blaha šíril a bolo aj veľa takých ľudí, ktorí dostali po komentároch či iných akciách na jeho statusoch okamžitý ban. Nemali teda ani možnosť sa ohradiť voči jeho stanoviskám pod statusmi.

Hotová pohroma: Známemu členovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Nie je to prvý trest

V prípade kontroverzného politického predstaviteľa Smeru zďaleka nejde o prvý trest, ktorý zo strany Mety prišiel. Už v apríli totiž dostal 30-dňový zákaz pridávať fotografie pod statusy a tento týždeň v pondelok mu sociálna sieť neumožnila uverejniť už ani video. "Žiaľ, nemôžem sem zavesiť toto video, pretože ma Američania opäť blokujú," napísal Blaha ešte v pondelok. "Odkedy americkí kongresmani na žiadosť Naďa požiadali fejsbúk, aby blokoval Slovákov s iným názorom, som prakticky pod neustálym blokom," napísal poslanec.

Na slovenskej politickej scéne bol na Facebooku na samom vrchole vplyvu

Blaha týmito slovami zrejme zareagoval na amerických kongresmanov. Tí sa ešte v máji začali zaujímať o vážnu dezinformačnú a proruskú kampaň na Facebooku na Slovensku. Spoločnosť Meta preto požiadali, aby riešila tento závažný problém.

Tak či onak bol Blaha jednou z najvýraznejších politických osobností na sociálnej sieti Facebook s najvyšším vplyvom a zásahom príspevkov spomedzi všetkých. Jeho vplyv a počet lajkov bol vyšší ako napríklad Milana Uhríka či Milana Mazureka."Aj keď sme otvorenou platformou pre všetky myšlienky, chceme, aby sa ľudia cítili vítaní a v bezpečí. Preto máme prísne pravidlá o tom, čo je a čo nie je na Facebooku povolené,“ dodal Facebook.

Podľa Blahu je zrušenie účelové, komunikovať plánuje inde

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) považuje zrušenie jeho stránky na sociálnej sieti za účelové. "Je to splnenie pokynu koaličných politikov, aby zavreli ústa opozičnému politikovi, ktorý mal veľký výtlak na sociálnej sieti," uviedol Blaha na tlačovom brífingu. Na zrušenie stránky upozornil Denník N.

Poslanec Luboš Blaha reaguje na zrušenie účtu na Facebooku (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Vymazanie vníma ako zásah do slovenskej politiky. "Nie je to vypnutie drobného užívateľa, je to zásah do slovenskej politiky. Máme tu kampaň v rámci referenda, máme tu reálny koalično-opozičný boj," dodal. Poukázal pritom na to, že jeho stránka mala najviac interakcií spomedzi všetkých stránok slovenských politikov.

Avizoval, že sa nebude doprosovať o vrátenie jeho stránky, ale bude komunikovať prostredníctvom iných platforiem.

Viac o téme: účetKontoFacebook Smer-SDĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu