Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollár otvorene o príchode Tabák a Hatrákovej do Sme rodina: Dvere majú otvorené!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, archív R. T.)

BRATISLAVA – K otázke vydania Roberta Fica na prípadné väzobné stíhanie boli za jedno. Je možné, že už čoskoro budú sedieť v jednom poslaneckom klube. Dve poslankyne Národnej rady SR – Katarína Hatráková a Romana Tabák – museli nedávno baliť kufre. Za nepodporenie vydania Fica dostali v poslaneckom klubu OĽaNO vyhadzov a pridali sa tak do radov nezaradených poslancov. Nemusia tam však skončiť natrvalo. Dvere im u seba otvoril šéf strany Sme rodina Boris Kollár.

Šéf parlamentu sa oboch poslankýň otvorene zastal v relácii TA3 V politike. Obhajoval najmä Katarínu Hatrákovú, v súvislosti s ktorou uviedol, že čo sa týka sporného hlasovania, Hatráková si ešte pred ním veci vopred naštudovala a radila sa tiež s ústavnými právnikmi. „Musím sa jej zastať, lebo je to poslankyňa Národnej rady a ja som predseda Národnej rady. Viete, to je jeden slušný človek,“ vyhlásil Kollár a nevylúčil, že nakoniec ona ako aj ďalšia odídenkyňa z klubu OĽaNO Romana Tabák neposilnia rady Sme rodina.

Tlačový brífing strany Sme rodina po obvinení poslanca Martina Borguľu.
Zobraziť galériu (2)
Tlačový brífing strany Sme rodina po obvinení poslanca Martina Borguľu.  (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

O možnom príchode oboch poslankýň neprehovoril Kollár prvýkrát. Zatiaľ, čo ešte minulý týždeň v súvislosti s možným príchodom Hatrákovej povedal, že „dvere jej zatvárať nebude,“ dnes o oboch poslankyniach vyhlásil, že „keby mali záujem prísť do nášho klubu, majú dvere otvorené.“ Zdôraznil tiež, že by bolo veľmi zlé, keby tieto dve poslankyne prešli do opozičných radov a oslabili tak celú vládnu koalíciu.

V rozhovore, ktorý absolvoval Kollár počas týždňa v rádiu Expres vyhlásil, že „v nejakom čase bude mať náš klub 20 alebo 21 poslancov.“ Aktuálne má Kollárova Sme rodina v parlamente 17-členný poslanecký klub. Znamenalo by to príchod troch či štyroch nových poslancov. 

Archívne video: OĽaNO sa po hlasovaní ohľadom Fica chce vysporiadať s poslankyňami Tabák a Hatrákovou

OĽaNO sa po hlasovaní ohľadom Fica chce vysporiadať s poslankyňami Tabák a Hatrákovou, odchod Sme rodina však nechcú (Zdroj: Topky/Maarty)

Sme rodina a dve odídenkyne z OĽaNO mali rovnaký alebo veľmi podobný postoj pri hlasovaní o žiadosti Generálnej prokuratúry SR o vydanie súhlasu na vzatie Roberta Fica do väzby. Fico je obvinený z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Ako poslanec však nemôže byť bez súhlasu parlamentu vzatý do väzby.  Z prítomných 150 poslancov však hlasovalo za jeho vydanie "iba" 74, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov. Potrebný bol pritom súhlas nadpolovičnej väčšiny, teda 76 poslancov. Zatiaľ čo Sme rodina a Katarína Hatráková sa zdržali, Romana Tabák bola síce v rokovacej sále, no nehlasovala.

Viac o téme: Poslanecký klubBoris KollárSme rodinaKatarína HatrákováRomana Tabák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu