Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Systém S-300 už je na Ukrajine! Premiér Heger to potvrdil: Slovensko už má náhradu, povedal Naď

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: OS SR, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA/KYJEV - O systéme protivzdušnej obrany sa hovorí už niekoľko týždňov. Minister obrany Jaroslav Naď doteraz stále hovoril, že Slovensko sa nevzdá systému, kým nebude mať náhradu. O tom sa malo rokovať. Systém S-300 je už prekvapivo na Ukrajine.

Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 je už na Ukrajine. Informovala o tom TV Markíza. Tajný presun mal trvať dva dni. Informáciu najprv potvrdil premiér Eduard Heger a neskôr aj minister obrany Jaroslav Naď. Slovensko už má náhradu.

VIDEO Premiér Eduard Heger potvrdil, že SR darovalo Ukrajine systém S-300

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Aktualizovanie 19:13 "Chcem poďakovať slovenskej vláde za poskytnutie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine," uviedol Biden s tým, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho o to viackrát osobne žiadal. Biden zdôraznil, že darovanie systému S-300 bolo možné aj vďaka tomu, že Washington súhlasil s presunom svojho raketového systému Patriot na Slovensko, aby bola naďalej zaistená jeho bezpečnosť.

Aktualizované 18:36 USA umiestnia v SR jednu batériu raketového systému Patriot

Spojené štáty umiestnia na Slovensku jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom. Oznámil to v piatok americký minister obrany Lloyd Austin po tom, ako Bratislava súhlasila s darovaním svojho systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Austin vo vyhlásení spresnil, že systém na Slovensko príde v najbližších dňoch.

MIMORIADNE Systém S-300 už
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 18:33 Biden poďakoval Slovensku za darovanie systému S-300 Ukrajine

Americký prezident Joe Biden poďakoval v piatok slovenskej vláde za to, že Ukrajine darovala systém protivzdušnej obrany S-300, vyhlásil Biely dom.

Aktualizované 16:27 Darovanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine neohrozuje bezpečnosť Slovenskej republiky. Pre Povedal to bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

Tvrdí, že protivzdušná obrana štátu je v súčasnosti vďaka systému Patriot na oveľa vyššej úrovni, akú by si SR vedela zabezpečiť samostatne kedykoľvek predtým. "Netreba chápať darovanie tohto systému ukrajinskej strane ako ohrozenie bezpečnosti SR. Využitie systému S-300 na našom území bolo časovo obmedzené technickou životnosťou, ktorá končila," podotkol. Ďalej uviedol, že v súčasnosti chránia slovenský vzdušný priestor tri batérie systému Patriot. "To znamená trojnásobný počet batérií oproti systému S-300, ktorý sme mali v počte jednej batérie," zdôraznil.

Aktualizované 16:15 Systémy protivzdušnej obrany Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba. Uviedol to bezpečnostný poradca a generál v zálohe z Česka Andor Šándor.

Tvrdí, že každý z nich má svoje silnejšie a slabšie stránky. Systém Patriot však podľa neho z pohľadu rakiet poskytuje Slovensku adekvátnu náhradu. Zdôraznil, že protivzdušná obrana je tvorená nielen raketovými systémami, ale aj vojenským letectvom. "V prípade Slovenska a biednej prevádzkyschopnosti stíhačiek MiG-29 nemožno vôbec hovoriť o tom, že by bola slovenská protivzdušná obrana veľmi kvalitná," povedal. Jej jednotlivé celky nemožno podľa neho vytrhávať z celého systému. "Musí byť ucelený na to, aby splnil ochranu protivzdušnej obrany celého štátu," dodal.

Andor Šándor
Zobraziť galériu (7)
Andor Šándor  (Zdroj: archív A.Š.)

Aktualizované 15:32 Darovaním S-300 pomáhame znížiť počet civilných obetí na Ukrajine, uviedla prezidentka Čaputová

Darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v piatok. "Systém protivzdušnej obrany chráni mestá a obce pred útokmi z neba – pred raketami, leteckými útokmi a pred bombardovaním. Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny," vyhlásila Čaputová.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala nominovaných v rámci podujatia Dobrovoľník roka
Zobraziť galériu (7)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala nominovaných v rámci podujatia Dobrovoľník roka  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Aktualizované 15:16 S-300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní, nikoho neohrozuje, napísal na sociálnej sieti Ivan Korčok.

"Nech Rusko skončí vojnu, prestane útočiť na Ukrajinu a nebude tu debata o S 300. Zároveň, nemôže byť ani reči o tom, že poskytnutím S-300 oslabili našu protivzdušnú obranu, pretože v týchto dňoch sme získali ďaleko sofistikovanejší systém protivzdušnej obrany," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok s tým, že sa tak definitívne odpútavame od dlhoročnej závislosti na ruskej technike.

 

Zdôrazňujem: #S300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní, nikoho neohrozuje. Nech Rusko 🇷🇺 skončí...

Posted by Ivan Korčok on Friday, April 8, 2022

Aktualizované 15:12 O bezpečnosť Slovenska sa nemusíme obávať, uviedol minister obrany. Náhrada za S-300 by mala na Slovensko doraziť budúci týždeň.

Aktualizované 14:50 "Vraj idú odvolávať vládu kvôli pomoci Ukrajine. Výborne - demaskovali sa!" napísal Juraj Šeliga na sociálnej sieti.

 

Fico asi zmeškal private jet ✈️ a tak poslal prokremeľského tragéda koktať pred kameru 🙄 Vraj idú odvolávať vládu, kvôli pomoci Ukrajine. Výborne - demaskovali sa! Prokremeľská opozícia!

Posted by Juraj Šeliga on Friday, April 8, 2022

Aktualizované 14:43 Robert Fico na tlačovke nebol, šéf Smeru reagoval prostredníctvom videa na Facebooku. Na tlačovke miesto neho vystúpil s horlivým prejavom Ľuboš Blaha. Smer avizuje, že podá návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

Aktualizované 14:20 Slovensko má náhradu, S-300 nahradí jeden z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany

Ministerstvo obrany potvrdilo, že Slovenská republika darovala systém S-300 Ukrajine. Podľa stanoviska rezortu ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým SR ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu. 

Naď potvrdil, že Slovensko darovalo S-300 Ukrajine, nahradiť ich má jeden z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany Patriot (Zdroj: MO SR)

"Samozrejme, v prvom rade myslíme na bezpečnosť Slovenska a našich obyvateľov, preto sme tento krok spravili až v momente, kedy sme mali za systém S-300 potvrdenú adekvátnu náhradu, presne tak, ako sme to avizovali. Pôjde už o štvrtú batériu jedného z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany Patriot od našich spojencov, ktorými tak bude pokryté územie SR. V porovnaní so systémom S-300 sovietskej výroby s minimálnou možnosťou servisovania a končiacou technickou životnosťou je to skvelá správa pre Slovensko a zároveň veľká pomoc pre Ukrajinu," priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď. 

Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená štvrtou batériou systému Patriot, ktorá dorazí na Slovensko v priebehu nasledujúceho týždňa a ostane na našom území tak dlho, ako to bude potrebné, dodal rezort.

Aktualizované 14:01 Šéf Smeru Robert Fico ohlásil tlačovú konferenciu, na ktorej bude na presun reagovať. Ešte predtým zverejnil aj status na sociálnej sieti. "Čaputová s Hegerom nás otvorene ťahajú do vojny na Ukrajine. Darovanie multimiliónového systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine je vojnovým činom s nedoziernymi následkami pre Slovensko," napísal a ľudí vyzval, aby išli na Slavín protestovať.

Aktualizované 13:55 SNS vyzýva premiéra, aby podal demisiu

Mimoparlamentná SNS vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby okamžite odstúpil zo svojho postu. Dôvodom je darovanie protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Heger je podľa SNS prvým premiérom v histórii republiky, ktorý s vládou bezprecedentne ohrozil bezpečnosť Slovenska.

Heger sa stal podľa Andreja Danka užitočným idiotom (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

"Je to najväčší podvod voči občanom Slovenskej republiky, aký mohol ústavný činiteľ spáchať. Dovolil vyviezť protivzdušný systém S-300 na Ukrajinu. Hodnota systému S-300 je niekoľko 100 miliónov eur," skonštatovala strana. Tvrdí, že nakladať so systémom mimo územia SR je v rozpore so všetkými medzinárodnými záväzkami. "Dodávanie ťažkých zbraňových systémov je dobrodružstvom, na ktoré táto vláda nemala žiaden mandát," poznamenala SNS.

Aktualizované 13:54 "Slovensko stojí pri Ukrajine," reagoval minister zahraničia Ivan Korčok. 

Aktualizované 13:45 "Snáď to zločincov z Kremľa aspoň trochu odradí od ďalšieho páchania zločinov u našich susedov," reagoval štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.

MIMORIADNE Systém S-300 už
Zobraziť galériu (7)

Aktualizované 13:33 Visegrad24 na Twitteri zverejnil video, ktoré dostali cez týždeň od železničiara. "Pred niekoľkými dňami Visegrad24 dostal toto video z presunu od železničiara, ale nezverejnil ho, pretože to nebola verejná správa," uvádzajú na Twitteri.

Aktualizované 13:02 Premiér Eduard Heger potvrdil, že systémy S-300 Slovensko darovalo Ukrajine

"Môžem potvrdiť, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine," uviedol premiér s tým, že ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým SR, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom.

Protivzdušná obrana je už na východe SR: Prvé ZÁBERY! Ozbrojené sily ich presunuli do palebných postavení (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu. Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine," povedal. "Rovnako ubezpečujem, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov," dodal Heger.

Hlas považuje presun systému S-300 na Ukrajinu za ohrozenie obranyschopnosti SR (Zdroj: Hlas-SD)

Aktualizované 12:45 Minister obrany Jaroslav Naď doteraz opakoval stanovisko, že S-300 poskytneme Ukrajine len v prípade, že Slovensko dostane adekvátnu náhradu. Malo ísť o systémy Patriot, o ktorých sa malo rokovať s USA. Rokovania však ani jedna strana nekomentovala. Neskôr sa objavili informácie, že Pentagon pracuje na tom, aby vyhovel ponuke Slovenska poslať na Ukrajinu protilietadlové systémy S-300. Zákonodarcom to povedal vysoký predstaviteľ Pentagonu. Rezort obrany však vtedy informáciu pre Topky poprel a uviedol, že žiadna ponuka na stole nie je. 

Aktualizované 12:37 Reakcia strany Hlas-SD

Strana Hlas-SD považuje medializované informácie o presune systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska a za podvod súčasnej vlády SR na svojich vlastných občanoch. "Minister obrany Naď zdôrazňoval, že S-300 bude vyradený z výzbroje ozbrojených síl SR iba vtedy, ak bude zaň zabezpečená adekvátna náhrada. Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov. Je zrejmé, že doteraz rozmiestnené Patrioty plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300," uviedla strana v stanovisku a vyzvala ministra Naďa, aby vysvetlil tento "nezmyselný krok" vedúci k zníženiu úrovnej bojovej pripravenosti ozbrojených síl SR.

S-300 mali chrániť hranicu na východe

Ozbrojené sily začiatkom týždňa informovali o tom, že prostriedky protivzdušnej obrany sú na východe Slovenska a majú brániť hranicu. OS SR ich postupne presunuli do palebných postavení príslušné systémy tak, aby pokryli čo najväčšiu časť východnej hranice.

"Príslušníci našej brigády v praxi uplatňujú skúsenosti získané počas náročného výcviku. V zaujatých postaveniach sme pripravení zabezpečiť ochranu územia východného Slovenska," uviedol veliteľ 11. brigády vzdušných síl OS SR Jozef Paňko.

MIMORIADNE Systém S-300 už
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: OS SR)

Postavenia prostriedkov sú podľa OS SR vzhľadom na členitosť východného Slovenska zvolené tak, aby boli čo najlepšie využité ich spôsobilosti a maximalizovaný dosah vo všetkých výškach. "Zároveň sa ospravedlňujeme obyvateľom za určité obmedzenia spôsobené počas presunov ťažkej techniky, avšak túto činnosť robíme z dôvodu zabezpečenia ich ochrany," dodal vtedy hovorca MO SR Štefan Zemanovič.

Viac o téme: Ministerstvo obranyOzbrojené sily SRJaroslav NaďS-300
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu