Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ceny ropy začali prudko klesať: TOTO sú dôvody! Invázia spôsobila šok, na lacnejší benzín či naftu si počkáme

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ceny ropy zaznamenali od začiatku vojny obrovský nárast, no v posledných dňoch klesá. Na cenách benzínu a nafty to však zatiaľ nevidíme. Zmení sa to? Analytici pre Topky vysvetľujú, ako ruská invázia šokovala trh. Ceny pohonných hmôt zrejme v nasledujúcich dňoch klesnú. No situácia je aktuálne naozaj nevyspytateľná.

Rusko čelí aktuálne historicky najtvrdším sankciám. Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 20 dní a lídri krajín sa na mierových rokovaniach stále nedohodli. Ceny ropy spočiatku prudko vyskočili, no aktuálne klesajú. Invázia bol pre trhy obrovským šokom. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej? Pre Topky odpovedali analityk INESS Martin Vlachynský, analytik poradenskej spoločnosti Finlord Borisu Tomčiak a analytik J&T banky Stanislav Pánis. 

Premiér Heger na margo cesty na Ukrajinu: To, že som nešiel, nebola otázka strachu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nervozita na trhu s ropou je obrovská, invázia spôsobila obrovský šok

Ceny ropy v posledných dňoch oproti prvým dňom vojny výraznejšie klesli. Aktuálne sa cena pohybuje tesne pod 100 dolárov za barel. Niektorí odborníci údajne dúfajú v pozitívny výsledok rokovaní. Čo tento výrazný pokles spôsobilo? Podľa analytika poradenskej spoločnosti Finlord Borisa Tomčiaka je nervozita na trhu s ropou obrovská. "Na začiatku marca vyskočila cena ropy Brent nad 135 USD za barel. Aktuálne je približne 99 USD za barel. Obchodníci sa obávali, že budú kompletne vypnuté dodávky ruskej ropy do Európy. To sa ale zatiaľ nestalo a zdá sa, že v najbližších dňoch nehrozí obmedzenie dodávok," uviedol pre Topky. 

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruská invázia bola aj podľa analytika INESS Martina Vlachynského pre trhy veľkým šokom. "Investori začali rýchlo hľadať alternatívy k ruským zdrojom, či nakupovať do zásoby, takže ceny vyleteli hore. Prvotný prach sa usadil, ropa naďalej prúdi a ceny zase poklesli. No vďaka vojne je miera nervozity vysoká a trend sa môže zase ľahko otočiť," povedal. 

Tri dôvody, prečo cena klesá

Ceny ropy v ostatných dňoch prudko klesajú a od minulotýždňového multiročného vrcholu stratili približne 25 percent. "Trhy započítavajú rastúcu pravdepodobnosť skorého ukončenia ukrajinského konfliktu diplomatickou cestou a lídri EÚ odmietli okamžité odstrihnutia sa od ruských energií. Kremeľ potvrdil, že neplánuje „zavrieť kohútiky“," uviedol pre Topky Pánis. 

Ceny ropy začali prudko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Ďalším dôvodom poklesu cien je, že niektorí členovia OPECu sú naklonení zvyšovať produkciu nad rámec súčasných dohôd. Posledným dôvodom sú podľa analytika J&T banky lockdowny v Číne kvôli koronavírusu. "Vyvolávajú obavy zo spomaľovania dopytu po komodite a Rusko potvrdilo, že bude podporovať uzavretie iránskej jadrovej dohody, čo by otváralo možnosť rýchleho návratu iránskej ropy na trhy," dodal na margo poklesu cien. 

Klesnú aj cen benzínu a nafty?

V mnohých krajinách sú aktuálne ceny pohonných látok pohybujú na maximách a ešte stále stúpaju. Na Slovensku je to momentálne okolo 1,7 eur za liter benzínu a niečo vyše 1,6 eur za liter nafty. Budú ceny opäť klesať s poklesom cien ropy? Podľa Tomčiaka nastane zlacnenie o niekoľko centov už v najbližších dňoch. "Ceny na čerpacích staniciach sa upravujú s niekoľkodňovým oneskorením oproti cenám ropy na burzách. Pri stanovovaní cien na čerpacích staniciach sa používajú niekoľkodňové priemery veľkoobchodných cien," povedal. 

Keby sa podľa neho používali denné ceny, tak na začiatku marca, keď sa cena ropy vyšplhala až nad 135 USD za barel, by museli byť ceny pohonných hmôt stanovené až do úrovne 1,85 eur za liter. Ceny benzínu a nafty narástli oproti susedným krajinám o dosť pomalšie a aj pokles bude oveľa pozvoľnejší, myslí si Vlachynský. "Cesta od burzy po nádrž auta je pomerne dlhá, naviac nafta či benzín sa veľkoobchodne nakupuje kombináciou dlhých aj krátkych kontraktov, nie za okamžitú cenu. Nezabúdajme, že pred necelými troma mesiacmi nestál barel ropy ani 70 dolárov," pripomenul analytik INESS.

Podľa Pánisa sa však v blízkej dobe pokles cien neprejaví. "Vzhľadom na špecifickú cenotvorbu na Slovensku, kde sa ceny na pumpách upravujú spravidla na týždennej báze a na základe niekoľkotýždňových kĺzavých priemerov, ktoré vyhladzujú extrémne pohyby, sa ostatný pokles cien na našich pumpách v zásade v blízkom čase podstatne neprejaví. Ak pretrvá dlhší čas, potom by sa zdražovanie u nás mohlo zastaviť," dodal. 

Budú ceny ropy klesať? Aktuálne je ťažké odhadnúť vývoj, keďže situácia sa mení

Budú teda ceny ropy aj naďalej klesať alebo je to len dočasný stav? Podľa analytika poradenskej spoločnosti Finlord je aktuálne stále veľmi ťažké odhadnúť ďalší vývoj. "Keďže situácia na Ukrajine a v oblasti medzinárodných sankcií proti Rusku je stále veľmi premenlivá. Zásoby ropy i ropných produktov sú nízke v celom svete," uviedol pre Topky s tým, že práve preto sa nedá očakávať prudké zlacnenie. "Najpravdepodobnejšie je prešľapovanie ceny ropy na súčasnej úrovni. Pokles by mohol nastať od mája, keďže sa očakáva ďalšie zvyšovanie produkcie kartelu OPEC a amerických ťažobných spoločností," dodal Tomčiak. 

Pánis predpokladá, že aj po deeskalácii napätia okolo Ukrajiny ostanú ceny na vyvýšených pravdepodobne trojciferných úrovniach. "Špeciálne, keď odznie nová vlna koronavírusu v Číne. Na trhu už dávno pred vypuknutím ukrajinského napätia existoval fundamentálny previs dopytu nad ponukou, čo tlačilo ceny ropy nahor. Dopyt po nej dynamicky rastie a jej spotreba sa čoskoro dostane na nové rekordy vďaka svižného rastu globálnej ekonomiky, ktorá sa dostáva už nad predpademické úrovne," vysvetľuje analytik. 

Okrem toho podľa neho dodatočný dopyt po komodite vytvára snaha o inflačné zaistenie sa, ako aj vysoké ceny ďalších energetických nosičov ako elektrina či plyn. "Ponuková strana, teda ťažba, však nestíha držať s dopytom krok, pre nízke investície do nových nálezísk ropy a plynu, s tým súvisiaci nízky priestor pre zvyšovanie ťažby (nielen) združením OPEC+ spolu s rýchlym poklesom globálnych komerčných zásob," dodal. 

Viac o téme: NaftaEkonomikaCenyBenzínRopaSankcieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu