Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európu trápia viaceré fenomény, Európska únia aj preto potrebuje zmeny, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Európu a svet trápia viaceré fenomény, vrátane oslabovania demokratických noriem, klimatických zmien či rastúcej inflácie. Aj preto Európska únia (EÚ) potrebuje zásadnejšie zmeny vo fungovaní. Myslí si to bývalý slovenský premiér a exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

"Ak je pravdou, že rešpekt a kredibilita EÚ vo svete skôr upadá, ako by narastala, tak potom je Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) dobrou iniciatívou. Veľké výzvy posledných rokov, ktorými boli globálna finančná kríza, mohutná imigračná vlna, ako i pandémia ochorenia COVID-19, a reakcie EÚ na tieto krízy svedčia o potrebe zmien, o potrebe reforiem. Tak na úrovni členských štátov EÚ, ako aj jej únijných inštitúcií," uviedol Dzurinda.

Spomína aj situáciu na Ukrajine či správanie sa Číny. "Súčasné napätie, spôsobené ruskou agresiou a vojenským tlakom voči Ukrajine, významné zmeny v globálnom geopolitickom priestore, najmä správanie sa Číny, vyžadujú dôraznejšiu odpoveď medzinárodného demokratického spoločenstva, vrátane Európy. A to nielen na diplomatickom poli, aj v oblasti bezpečnosti a obrany," podotkol. Európu aj svet podľa Dzurindových slov trápia ďalšie fenomény. "Ako je oslabovanie demokratických noriem a princípov, dopady klimatických zmien a technologického rozvoja, rastúca inflácia, ako aj zadlženosť našich ekonomík, či ´kultúrne vojny´ medzi liberálmi a konzervatívcami. Toto všetko odôvodňuje potrebu zásadnejších zmien vo fungovaní EÚ," vysvetlil Dzurinda.

Ako s tým naložia kompetentní a zodpovední?

Otázkou podľa neho zostáva, ako s ideami a návrhmi, ktoré v rámci CoFoE zaznievajú, naložia zodpovední a kompetentní. "Európsku úniu v posledných rokoch charakterizuje schopnosť prijímať vznešené plány a deklarácie, pričom ich realizácia spravidla zaostáva. Vážnosť aktuálnych výziev je však taká významná, že verím v pozitívny prielom - v ochotu a vôľu podstúpiť potrebné zmeny," doplnil Dzurinda.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ. Účastníci občianskych panelov sú zo všetkých 27 členských krajín, pričom odrážajú demografickú a sociálnu rozmanitosť EÚ.

Viac o téme: Mikuláš DzurindaEurópaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu