Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Reštaurácie sa OTVORIA od 3. januára: Je možné, že to bude len pre očkovaných! Rozhodne sa čoskoro

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda stále zvažuje možnosť, že by sa prevádzky po novom roku otvárali len pre ľudí zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, a nie v režime OP (očkovaní, prekonavší). Po stredajšom predvianočnom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Stať sa to môže aj v prípade avizovaného otvárania reštaurácií od 3. januára budúceho roka.

Minister vysvetlil, že otvorenie gastroprevádzok bude až k dátumu 3. januára 2022 preto, aby sa do konca roka čo najviac obmedzili kontakty. "Máme v súčasnosti asi 180-tisíc ľudí v čakárni, ktorých chceme zaočkovať – hlavne booster dávkami – a potrebujeme nejaký čas na to, aby získali imunitu," vysvetlil Lengvarský.

Situácia sa mierne zlepšila: Prevádzky sa otvoria od 3. januára, Lengvarský predstavil ďalšie novinky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zároveň si uvedomuje, že ekonomika trpí. Preto minister avizuje, že po novom roku, resp. po 9. januári sa možno otvorí aj viac druhov prevádzok. "Avšak určite budú len pre očkovaných a prekonaných a ešte stále zvažujeme možnosť, že budú len pre očkovaných, tam ešte musíme nastaviť pravidlá, pokiaľ sa tak rozhodneme. Bude to ešte otázkou najbližších dní," povedal minister.

Na margo presných pravidiel otvárania gastroprevádzok od 3. januára povedal, že otvoriť budú môcť len na úrovni 50 % kapacity a za dodržania prísnych hygienických podmienok. Na otázku, či sa teda môže stať, že aj reštaurácie budú v budúcnosti otvorené len pre zaočkovaných odpovedal, že sa to môže stať dokonca aj od 3. januára.

Ministerstvo dopravy bude pracovať na zvýšení pomoci gastru

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR bude pracovať na zvýšení pomoci pre gastrosegment a cestovný ruch, ktoré vypláca rezort tak, aby bola kompenzačná pomoc nad úrovňou desiatich percent fixných nákladov. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Zároveň vyzdvihol, že vláda prijala aj jeho pripomienku k odloženiu splatnosti odvodov na sociálne poistenie – okrem decembra sa splatnosť bude zrejme odkladať aj za január 2022.

Ministerstvo dopravy bude pracovať na zvýšení pomoci gastru (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Prijal som úlohu, že budeme pracovať na navýšení intenzity pomoci tak, aby bola nad 10 % kompenzácie fixných nákladov," vyhlásil minister s tým, že zástupcovia hotelov a reštaurácií mu majú poskytnúť tvrdé dáta, na základe ktorých sa zvýši intenzita pomoci tak, aby to bolo obhájiteľné pred Európskou komisiou (EK).

Reálne však takéto zmeny schémy štátnej pomoci trvajú šesť až osem týždňov, rezort však výzvy aj tak otvára spätne, takže minister si vie predstaviť, že sa takáto výzva otvorí niekedy začiatkom marca a bude pokrývať spätne december, január a február, ale už so zvýšenými intenzitami. Keď sa však k tomu priráta čas, kým sa tieto peniaze dostanú k adresátom, nie je to najrýchlejšia forma pomoci, preto Doležal poukazuje aj na pomoc vo forme odloženia splatnosti odvodov.

Minister dodal, že je spokojný s dohodou o otvorení reštaurácií od 3. januára budúceho roka. Ide podľa neho o veľký ústretový krok od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Viac o téme: OtvorenieReštaurácieVladimír LengvarskýOčkovaníAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu