Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Iniciatíva Pomoc pre gastro: Hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií. Uviedla to Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, pri hodnotení možnosti od 3. januára poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov.

"Podnikatelia v gastre sa, samozrejme, tešili na to, že konečne budú môcť vo svojich prevádzkach privítať hostí. Situácia po pondelkovom (3. 1.) otvorení v Tatrách však nebola úplne taká, akú očakávali tamojší prevádzkovatelia. Prvotné reakcie máme tie, že hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií, v pondelok, navyše, situáciu na horách skomplikovalo počasie, pre silný vietor vypli lanovky," spresnila.

Viacerí neotvorili

Vo viacerých kútoch Slovenska podľa nej tiež pretrváva obava, čo sa bude diať na budúci týždeň a či gastroprevádzky niekde opäť nezavrú, keďže nie sú jasné podmienky. "V Bratislave sme mali odozvu, že sú aj podniky, ktoré neotvorili, keďže viacerým sa to neoplatilo aj vzhľadom na dovolenky a prázdniny počas tohto týždňa," priblížila Koreny.

Podnikatelia preto podľa jej slov využili ešte tento týždeň na inventúry alebo na kontroly stavu zásob po lockdowne. Zmätočné to bolo tiež v nákupných centrách vo foodcourtoch – niekde sa už návštevníci mohli najesť pri stoloch, niekde stále len vydávali zabalené jedlo.

Očakávajú kompenzácie

"Čo však hodnotia reštaurácie pozitívne, je ochota hostí preukazovať sa preukazmi o očkovaní či prekonaní. Uvádzajú však aj to, že prišli o podstatnú časť príjmov z vianočných večierkov a silvestrovských zábav. Preto sú podľa nich kompenzácie a schémy na podporu gastra stále veľmi dôležité a nevyhnutné," dodala Koreny.

Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od 3. januára môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.

Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Viac o téme: OpatreniaReštauráciePandémiaHostiaPomoc pre gastro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu