Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Vláda schválila zmeny v opatreniach: Čo všetko sa ešte pred sviatkami zmení?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa od štvrtka menia z 25 štvorcových metrov na osobu na 15 štvorcových metrov na osobu. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Zmena vyplynula z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktoré reagovalo na aplikačnú prax. V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 štvorcových metrov na osobu. "Vraciame sa tak k zaužívanému kapacitnému limitu 15 štvorcových metrov na osobu," uviedol ÚVZ SR.

Zo zoznamu rizikových krajín pre omikron vypadli tri krajiny

V zozname rizikových krajín v súvislosti s novým koronavírusovým variantom omikron po novom nie sú Seychely, Izrael a Hongkong. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá je účinná od štvrtka. Domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa po novom podľa ÚVZ nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku a Zimbabwe.

Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na Slovensko. V prípade testovania sa karanténa končí po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. Tieto lehoty platia podľa ÚVZ iba v prípade, ak sa u osôb neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

KORONAVÍRUS Vláda schválila zmeny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia s kontraindikáciou očkovania budú fungovať v režime OP

Osoby, ktoré sa nemôžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, budú môcť fungovať v rámci režimu OP, teda ako zaočkovaní a tí, čo prekonali COVID-19. Okrem certifikátu o výnimke z očkovania potrebujú aj výsledok testu. Vykonanie PCR testu bude u takýchto ľudí bezplatné. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) zároveň v tejto súvislosti vydal nové vyhlášky. Účinnosť zmien je od štvrtka (23. 12.).

Podľa aktuálneho usmernenia môžu osoby s kontraindikáciou očkovania získať certifikát o výnimke z očkovania. Ten vydá lekár a zároveň ich zaeviduje do systému. Spolu s testom budú takéto osoby fungovať v režime OP. Negatívny výsledok PCR testu nesmie byť podľa ÚVZ starší ako 72 hodín a výsledok antigénového testu starší ako 48 hodín.

Usmernenie vydané rezortom zdravotníctva definuje trvalé či dočasné kontraindikácie, ale aj kontraindikácie očkovania konkrétnymi vakcínami. Usmernenie je účinné od stredy a je zverejnené na stránke ministerstva zdravotníctva.

Posúdiť kontraindikáciu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môže podľa MZ lekár – špecialista, všeobecný lekár pre dospelých alebo všeobecný lekár pre deti a dorast. "Každý, komu lekár vydá certifikát o výnimke z očkovania, bude zaevidovaný v systéme. Centrálna evidencia kontraindikovaných osôb prispeje k tomu, aby kontraindikácia očkovania proti ochoreniu COVID-19 bola dostatočne a zodpovedne posúdená v kontexte súčasného rizika ochorenia COVID-19. Zodpovednosť za nesprávne alebo falošne stanovenú kontraindikáciu nesie lekár. Certifikát obsahuje aj QR kód," priblížila Eliášová.

PCR test bude pre ľudí s kontraindikáciou plne hradený pri registrácii prostredníctvom korona.gov.sk. "Pri dočasnej kontraindikácii sa do dokladu uvedie potrebné prehodnotenie pretrvávania kontraindikácie ihneď po stabilizácii stavu, respektíve minimálne raz za tri mesiace," uzavrela hovorkyňa MZ.

KORONAVÍRUS Vláda schválila zmeny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

Rezort zdravotníctva opakovane vyzýva na bezplatné testovanie po príchode z Británie, Dánska a Nórska

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR opakovane vyzýva všetkých, ktorí sa vracajú zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Dánska a Nórska, vrátane plne zaočkovaných, aby sa prihlásili na bezplatné PCR testovanie. Dôvodom je omikron variant nového koronavírusu, ktorý sa vo Veľkej Británii (VB) stal dominantným a výrazne zhoršuje situáciu v Dánsku aj v Nórsku. Informovala o tom hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

"MZ vyzýva všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí sa vracajú z týchto krajín domov, aby na stránke www.korona.gov.sk požiadali o vyšetrenie PCR testom. Tento test im bude vykonaný bezplatne," spresnila Eliášová.

Pri registrácii na stránke je potrebné označiť dôvod vyšetrenia "Prišiel som zo zahraničia" a z ponuky krajín vybrať Spojené kráľovstvo, Dánsko alebo Nórsko. "Vzhľadom na rýchlo sa šíriacu mutáciu omikron vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách je nevyhnutné, aby sa osoby po návrate až do doručenia výsledku testu zdržiavali v karanténe a nestretávali sa s nikým mimo svojej domácnosti," zdôraznila Eliášová.

KORONAVÍRUS Vláda schválila zmeny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Od 3. januára môžu byť v režime OP otvorené prevádzky verejného stravovania

Od pondelka 3. januára už môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. 

Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou.

Viac o téme: ZmenyOpatreniaTestovanieOčkovanieSviatkyKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu