Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vytočená prezidentka po referendových otázkach od Smeru: Jasný právny názor, tu nastáva problém

Zuzana Čaputová hovorí, že predložené referendové otázky spolu súvisia, čo by po právnej stránke nemali. Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová hovorí, že predložené referendové otázky spolu súvisia, čo by po právnej stránke nemali. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Navrhnuté referendové otázky od strany Smer-SD sa vzájomne podmieňujú, čo zákon neumožňuje. V stredajšom vyhlásení to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že vypíše referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s Ústavou SR.

VIDEO Vyhlásenie prezidentky:

Prezidentka reaguje na referendové otázky, ktoré jej doniesli predstavitelia opozície (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka hneď v úvode prejavu pripomenula, že viackrát takéto "poradenské" právne služby poskytovať nebude.

Navrhnuté referendové otázky predložené stranou Smer-SD v súvislosti s plánovanou petičnou akciou sa vzájomne podmieňujú, čo zákon zakazuje. V stredajšom vyhlásení to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že vypíše referendum s akoukoľvek otázkou, ak bude v súlade s Ústavou SR.

"Otázky sú sformulované tak, že ak dopadne dobre prvá otázka, tak potom platí druhá otázka. Neviem si predstaviť väčší príklad vzájomnej podmienenosti, ako je táto," vyhlásila Čaputová. Odkázala pritom na zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý takúto formuláciu referendových otázok vylučuje.

Vytočená prezidentka po referendových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prvá otázka navrhnutá Smerom-SD do petičnej akcie sa podľa prezidentky týka toho, či si občania želajú zmeniť ústavu tak, aby sa mohlo referendum skrátiť volebné obdobie. V druhej otázke sa chceli pýtať, či v prípade platnosti výsledku v prvej otázke si želajú vypísanie predčasných volieb voči konkrétnemu parlamentu.

Prezidentka dodala, že ak by dostala petíciu iba s prvou otázkou, vypísala by ho. Po prípadnej zmeny ústavy by tiež nemala problém ani s druhou otázkou. Odporúča však pri príprave akejkoľvek petičnej akcie smerujúcej k referendu, aby organizátori otázky konzultovali s ústavnými právnikmi. "Vytvárajú sa totiž veľké očakávania verejnosti, tlak na prezidentku, dávajú sa ultimáta, čo je úplne absurdné," podotkla.

Hlava štátu tiež skonštatovala, že prezident nie je právnou poradňou. K téme sa podľa svojich slov vyjadruje len preto, že na Slovensku rezonuje, ale aj z rešpektu k ľuďom, ktorí podpísali na jar petíciu za vyhlásenie predčasných volieb.

Prezidentka chce zmariť referendum, povedal Fico

Prezidentka Zuzana Čaputová je opäť pripravená zmariť referendum o predčasných voľbách, vymyslela "smiešnu kľučku". Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na vyjadrenie hlavy štátu o navrhovaných dvoch referendových otázkach. Skonštatoval, že problém sa dá jednoducho vyriešiť dvoma samostatnými petičnými hárkami.

Vytočená prezidentka po referendových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

"Pani prezidentke odkazujeme, že predovšetkým musí odpovedať na žiadosti poslancov NR SR. Odkazujeme prezidentke, že berieme na vedomie jej odpoveď, že je opätovne pripravená zmariť referendum o predčasných parlamentných voľbách. Odpovedáme jej, že ak si myslí, že s právnickými kľučkami na nás príde, že to je veľmi jednoduché - jedna otázka bude na jednom petičnom hárku, druhá otázka na druhom hárku. V ten istý jediný deň sa môžu konať dve referendá o dvoch petíciách, ktoré budú podpísané potrebným počtom hlasov," uviedol Fico.

Hlava štátu podľa šéfa Smeru-SD definitívne stratila charakter nadstraníckeho ústavného činiteľa. Podstatu veci vidí Fico v tom, že prezidentka referendum jednoducho nechce. Myslí si, že inak by sa dal problém ľahko vyriešiť.

Naša nezodpovednosť je na pleciach zdravotníkov

Čaputová tiež dúfa, že vláda prijme odvážne a ambiciózne opatrenia, ktoré budú chrániť ľudí. Uviedla to v stredu vo svojom vyhlásení.

Vytočená prezidentka po referendových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dnes máme rekordný počet nakazených ľudí po celú dobu našej skúsenosti s covidom. Situácia je mimoriadne vážna," poznamenala hlava štátu. Zároveň poďakovala lekárom, zdravotníkom aj záchranárom za ich prácu. Na ich pleciach je teraz podľa Čaputovej "naša nezodpovednosť".

Prezidentka v utorok (9. 11.) vo videu na sociálnej sieti uviedla, že Slovensko sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou ocitlo v momente, keď je potrebné urobiť ťažké rozhodnutie. Je presvedčená, že v súčasnom období už nejde o politické rozhodnutie, ale o otázku prežitia.

SaS oceňuje stanovisko prezidentky

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) oceňuje odvážne stanovisko prezidentky Slovenskej republiky, ktorá poukázala na nezmyselnosť referendových otázok od poslancov Smeru.

"Prezidentka Zuzana Čaputová správne pomenovala dôvody, pre ktoré sa nemôže referendum vypísať a pre ktoré by bolo referendum v rozpore s Ústavou SR a zákonmi. Otázky v referende sa nesmú podmieňovať a je smutné, že to nevie práve Robert Fico, ktorý tu uráža všetkých a šermuje ústavnosťou a právnym poriadkom," uviedol štátny tajomník MZVEV Martin Klus.

Vytočená prezidentka po referendových
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ReferendumPrezidentkaOtázkySmer-SDZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu