Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Rázna reakcia opozície: Smer-SD napadne nové pandemické opatrenia na Ústavnom súde

Tlačová konferencia strany Smer-SD Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia strany Smer-SD (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD sa v pondelok (22. 11.) obráti na Ústavný súd (ÚS) SR pre dve vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré zavádzajú nové protipandemické opatrenia. Na tlačovej konferencii o tom informoval šéf strany Robert Fico. Vyhláškami sa podľa neho porušujú základné ľudské práva a zavádza sa "protiústavná segregácia". Žiadajú, aby ÚS rozhodol o protiústavnosti vyhlášok a pozastavil ich účinnosť.

Smer-SD v pondelok napadne nové pandemické opatrenia na Ústavnom súde (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ÚVZ vydal dve nové vyhlášky pre potreby zosúladenia s novou verziou COVID automatu. Upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí. "Po ich prečítaní sme úplne presvedčení, že sa na Slovensku zaviedla protiústavná segregácia. Vyhlášky jasne formulujú, čo je obchodný dom a že do neho od pondelka bude môcť vstúpiť len zaočkovaný človek a ten, čo prekonal ochorenie COVID-19. Osoba, ktorá má v ruke platný PCR test, sa do obchodného domu neodstane. Cieľom vyhlášok nie je bojovať proti pandémii, ale nahnať ľudí očkovať sa," vyhlásil Fico.

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyhlášky podľa neho bezdôvodne zasahujú do základných práv a slobôd ľudí a v praxi budú spôsobovať ústavnoprávne ujmy. Vyhláškou ÚVZ sa podľa neho nemôže obmedziť sloboda pohybu, zhromažďovania, tie sa môžu obmedziť len ústavným spôsobom.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Smer-SD podľa Fica podporuje opatrenia, ak nastane krízová situácia, no musia mať ústavný a zákonný rámec. Zopakoval, že právne postavenie očkovaných, testovaných a tých, ktorí prekonali ochorenie, musí byť rovnaké. Fico pripomenul, že vláda zlyhala v prevencii a práci s ľuďmi, ktorí zistili, že sú nakazení. "S týmito ľuďmi nikto nepracuje. Žiadame vládu, aby okamžite spustila preventívny program práce s ľuďmi od okamihu, ako sa dozvedia, že sú pozitívni," povedal. Štát by im podľa neho mal poskytnúť potrebnú liečbu a konzultáciu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyhlášky ÚVZ zverejnené vo Vestníku vlády SR budú účinné od pondelka 22. novembra. Z vyhlášok vyplýva, že režim kompletne zaočkovaní sa mení na režim OP (očkovaní, prekonaní). Prevádzky okrem esenciálnych obchodov majú byť pre režim OTP a režim základ v červenej až čiernej farbe zatvorené.

Viac o téme: OpatreniaSmer-SDÚstavný súdKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu