Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológia varujú: Pre niektoré okresy vydali výstrahy pred dažďom i búrkami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - V niektorých okresoch západného Slovenska sa môže výdatnejšie rozpršať, na východe treba počítať miestami s búrkami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

V Trnavskom kraji môže dážď potrápiť okresy Piešťany, Skalica a Senica, v Nitrianskom kraji okresy Topoľčany a Zlaté Moravce a v Trenčianskom kraji okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Podľa meteorológov môže napadnúť miestami 25 až 50 milimetrov zrážok. "Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

S búrkami treba počítať v Košickom kraji v okresoch Michalovce a Sobrance a v Prešovskom kraji v okresoch Humenné, Snina, Stropkov a Vranov nad Topľou. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môže napadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok, vietor môže dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. "Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," pripomína SHMÚ. Výstrahy pred búrkami platia v stredu predbežne do 18.00 h, výstrahy pred dažďom platia od 22.00 h do štvrtka (5. 8.) do 22.00 h.

Meteorológia varujú: Pre niektoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na väčšine Slovenska sa môže vo štvrtok výdatne rozpršať

Na väčšine územia Slovenska sa môže vo štvrtok (5. 8.) poriadne rozpršať, očakávané sú výdatnejšie dažde i búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého i druhého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Výstrahy druhého stupňa pred dažďom platia pre Trenčiansky, Banskobystrický a Žilinský kraj. Podľa meteorológov môže v severnejších okresoch napadnúť od 20 do 60 milimetrov zrážok, na juhu od 30 do 70 milimetrov zrážok. "Tento úhrn predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," konštatuje SHMÚ. Výstrahy prvého stupňa pred dažďom platia pre Trnavský kraj, kde sa očakáva 25 až 50 milimetrov zrážok.

Na východe Slovenska treba počítať s búrkami, výstrahy prvého stupňa platia pre celý Prešovský a Košický kraj. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," podotýka SHMÚ.

Viac o téme: DážďBúrkyMeteorológoviaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu