Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Dúbravách riešia problémy s medveďmi takmer na dennom poriadku: Teraz prišiel šok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia Vysoké Tatry)

DÚBRAVY – To sa tak často nevidí. V detvianskom okrese je dnes rušno. Môže za to nález, ktorý zrejme viacerých prekvapil. V intraviláne obce Dúbravy sa totiž našla uhynutá medvedica. Zatiaľ sa však nevie, na čo medvedica zomrela. Podľa starostky obce sú však problémy s medveďmi takmer na dennom poriadku.

Na prípad upozornili na sociálnej sieti Lesy Slovenskej republiky. Podľa ich slov bola medvedica nájdená v obci Dúbravy, časť Iviny, neďaleko kontajnera v intraviláne obce. Podľa prvotných odhadov vážil zhruba 130 kíl.

Archívne VIDEO Zvery sa vyskytujú aj pri ľudských obydliach: Prečo medvede strácajú svoju plachosť? 

Zvery sa vyskytujú aj pri ľudských obydliach: Prečo medvede strácajú svoju plachosť? (Zdroj: FB/Ministerstvo životného prostredia)

Na mieste je polícia, privolaní boli aj zástupcovia Štátnej ochrany prírody, Chránená krajinná oblasť (CHKO) Poľana a užívateľ poľovného revíru Lesy SR , OZ Kriváň,“ informovala štátna firma s tým, že na miesto bol privolaný aj Zásahový tím medveďa hnedého, ktorý sa zatiaľ na miesto nálezu nedostavil. Obhliadku zvieraťa by mal vykonať veterinár.

S narastajúcou populáciou medveďa hnedého možno očakávať viac prípadov napadnutia hospodárskych zvierat a je vyššia pravdepodobnosť stretu s človekom. Nedávno v obci Kozelník pri Banskej Štiavnici medveď strhol jalovicu,“ uzavreli Lesy SR.

V Dúbravách riešia problémy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / LESY Slovenskej republiky)

Dlhodobé problémy

Starostka Dúbravy Grňová potvrdila, že v obci majú s medveďmi problémy. „V Ivinách je medveďov veľa. Včera som nahlasovala na CHKO Poľana, že sa na Ivinách v danej oblasti pohyboval medveď. Obyvatelia tvrdili, že aj s mláďatami. A práve dnes mi jeden obyvateľ povedal, že jemu pravdepodobne medveď usmrtil barana, ale nenahlasoval to, pretože je okolo toho veľa papierovačiek, čiže si náhradu škody neuplatňoval,“ vysvetlila pre Topky.sk šéfka samosprávy.

V Dúbravách riešia problémy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako dodala, podľa prvotných informácií nemôže za smrť medveďa cudzie zavinenie. To, čo je príčinou smrti, priblíži pitva. Na mieste sa okrem CHKO Poľana nachádza aj kriminálka a štátna polícia, ale aj šéf poľovníckeho zväzu revíru Poľana. „Medveď bol nájdený na ceste, ktorá je používaná na zvoz dreva a obyvatelia ju používali ako skratku. V Ivinách totižto máme predajňu rozličného tovaru, ktorá je otvorená trikrát do týždňa, naposledy bola v pondelok, v utorok bola zatvorená. Nevieme tak, povedať, koľko tam ten medveď ležal. To, že bol nájdený pod cestou, kde sa nachádza kontajner, platí,“ povedala Grňová.

V Dúbravách riešia problémy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Poukázala na to, že tento rok sa prvýkrát stretli tým, že im medvede liezli do kontajnerov. A to z dôvodu, že v Ivinách majú veľkoobjemové kontajnery. Vedela, že príde ten čas, kedy medvede začnú kontajnery zaujímať, ale doteraz to riešili inak. Potravu hľadali najmä na poli, kde je zasiata kukurica. „V marci som podávala žiadosť na environmentálny fond, aby sme dostali uzatvárateľné kontajnery, teda také, ktoré medveď nemá šancu otvoriť. Doteraz sa k našej žiadosti nevyjadrili, ale verím, že sa tak čoskoro stane. Pretože takéto kontajnery sú pre nás potrebné, keďže obec je na lazoch a je husto osídlená,“ uzavrela šéfka samosprávy.

ŠOP: Prípady boli dva

Štátna ochrana prírody v reakcii na úmrtie medvedice uviedlo, že za 24 hodín riešili až dva prípady. Prvý riešili v utorok podvečer zamestnanci Správy Národného parku Muránska Planina. Uhynutého šesťročného a približne 200-kilového samca medveďa našli turisti. "Nachádzal sa v Zadnej Suchej v doline Trsteník (katastrálne územie Šumiac, časť Červená Skala) štyri metre od vyznačeného turistického chodníka. Privolaný veterinárny lekár zviera obhliadol a zistil, že nemalo žiadne vonkajšie zranenia - na tele neboli viditeľné stopy po nábojoch, ani po boji s iným medveďom," uviedli zo Štátnej ochrany prírody.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Privolaný veterinár preto odobral biologické vzorky, ktoré určia, či medveď nebol otrávený. "V prípade, že by sa ako príčina smrti potvrdila otrava,  orgány činné v trestnom konaní  začnú trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, ale aj možného zločinu nedovolenej výroby a držania vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a prečinu pytliactva. V takomto prípade by páchateľovi hrozil trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov," dodali.

Druhý prípad sa týkal dnešného nálezu v obci Dúbravy. Išlo o 110-kilovú uhynutú medvedicu, ktorá podľa veterinára zahynula následkom strelného poranenia. "Vec sa bude preto riešiť ako pytliactvo. Ani v jednom z týchto prípadov nešlo o synantropné medvede, teda jedince, ktoré stratili svoju plachosť, a tým by sa stali nebezpečné pre človeka," uzavreli. 

Viac o téme: MedveďStarostkaDúbravyMedveciaMŕtvy medveďElena GrňováIvinyProblémy s medveďmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu