Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo vedia vedci o vakcínach proti COVIDU po pol roku očkovania v praxi? VEĽKÉ ZHRNUTIE

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prišlo s veľkým zhrnutím tých najdôležitejších poznatkov, ktoré nadobudli vedci o vakcínach proti covidu-19 po pol roku očkovania v praxi. V článku nájdete odpovede na nasledujúce otázky: Ako účinné sú vakcíny v reálnej praxi? Ako účinné sú vakcíny proti mutáciam koronavírusu? Ako dlho vydrží imunita po očkovaní? Do akej miery očkovanie bráni šíreniu nákazy? Čo vieme o bezpečnosti vakcín?

Dokopy už bolo po celom svete podaných viac ako dve miliardy dávok vakcín proti covidu-19. „Po pol roku globálneho masívneho očkovania máme k dispozícii veľké množstvo dát, štúdií a poznatkov z reálnej praxe z očkovania v rôznych krajinách,“ uviedol na úvod svojho príspevku na sociálnej sieti rezort zdravotníctva. „Pochybnosti o vakcínach proti covidu boli pochopiteľné počas minulého leta, kedy prebiehali klinické skúšania. Ale ak vám ešte aj dnes niekto tvrdí, že ide o "experimentálne vakcíny", ktoré nie sú dostatočne overené a vyskúšané, možno mu chýbajú informácie, ktoré sme zhrnuli na tomto mieste,“ doplnili odborníci z ministerstva.

Očkovanie proti COVIDU s odstupom rokov: Odborníci poskytli jasnú odpoveď, naša imunita hlási dobré správy

Ako účinné sú vakcíny v reálnej praxi?

Odborníci vyzdvihujú dánsku štúdiu, ktorá ukázala, že vakcíny od Pfizer/BioNTech mali 90-percentnú účinnosť pri očkovaní zdravotníkov a 64-percentnú účinnosť pri očkovaní seniorov v domovoch sociálnych služieb.

Ďalej argumentujú dátami z očkovania v Izraeli – zistili 95-percentnú účinnosť vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech sedem dní po podaní druhej dávky vakcíny, a anglický Úrad verejného zdravotníctva reportoval 85-90 percentnú účinnosť vakcíny od AstraZeneca pri predchádzaní symptomatického priebehu ochorenia po dvoch dávkach vakcíny.

Archívne video: Profesor Krčméry zodpovedal kľúčové otázky o očkovaní proti covidu-19

Profesor Krčméry zodpovedal kľúčové otázky o očkovaní proti covidu-19 (Zdroj: FB/MZ SR)

Ako účinné sú vakcíny proti mutáciam koronavírusu?

Dáta z Kataru ukázali, že po dvoch dávkach vakcíny Pfizer/BioNTech klesla šanca nakaziť sa juhoafrickou mutáciou koronavírusu o 75 percent a ešte vo väčšej miere chránilo očkovanie pred ťažkým priebehom.

Anglický úrad verejného zdravotníctva zas zistil, že dve dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech alebo od AstraZeneca sú účinné na 88 % (Pfizer) respektíve 60 % (AstraZeneca) proti symptomatickému priebehu covidu pri indickej mutácii koronavírusu.

Ako dlho vydrží imunita po očkovaní?

Údaje z klinického skúšania, ktoré zverejnili výrobcovia vakcín, podľa rezortu ukazujú, že vakcíny poskytujú vysokú mieru ochrany aj po šiestich mesiacoch.

Do akej miery očkovanie bráni šíreniu nákazy?

Izraelskí vedci zistili, že očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech znižuje množstvo vírusu u infikovaných ľudí až 4,5-násobne, čo naznačuje, že pri nich bude nižšia pravdepodobnosť šírenia infekcie v ich okolí.

Anglický úrad verejného zdravotníctva vydal štúdiu, podľa ktorej už jedna dávka vakcíny od Pfizer/BioNTech alebo od AstraZeneca znižuje pravdepodobnosť šírenia vírusu pri infikovaných ľuďoch v rámci jednej domácnosti až do 50 percent.

Archívne video: Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita a kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Čo vieme o bezpečnosti vakcín?

Ministerstvo zdôrazňuje, že masívne očkovanie po celom svete potvrdilo bezpečnosť vakcín proti covidu-19. Vedľajšie účinky, ktoré sa objavujú pri očkovaní stoviek miliónov ľudí, sú známe z príbalových letákov vakcín a vo všeobecnosti predstavujú len minimálne riziko.

„Jediný typ vedľajšieho účinku, ktorý nebol známy po klinických skúšaniach, je vzácny typ krvných zrazenín, ktoré sú spájané s vakcínami od AstraZeneca alebo Johnson&Johnson. Dôvod, prečo sa tento typ vedľajšieho účinku neobjavil už počas klinického skúšania, je, že k nemu dochádza extrémne zriedkavo,“ zdôvodnili odborníci z rezortu.

Ako ďalej podotkli, riziko anafylaktickej reakcie je pri vakcínach proti covidu porovnateľné ako pri iných vakcínach. „To znamená extrémne nízke. Priemerný risk anafylaktickej reakcie pri očkovaní je 1,3 prípadu na milión očkovaní, pri vakcínach proti covidu (Pfizer) je to 4,7 prípadu na milión očkovaní,“ skonštatovali. „Preto by sa očkovať nemali ľudia, ktorí už anafylaktický šok po akejkoľvek vakcíne mali aj v minulosti a ľudia, ktorí sú alergickí na ktorúkoľvek zložku vakcíny proti covidu-19. Okrem tohto však na vakcíny proti covidu neexistujú iné kontraindikácie, dodali. 

Zostáva posledných šesť krajín, v ktorých ešte stále neprebieha očkovanie proti koronavírusu: Severná Kórea, Haiti, Tanzánia, Čad, Burundi a Eritrea. „Všetky ostatné krajiny sveta sa predbiehajú v tom, kto čo najrýchlejšie zaočkuje čo najväčšiu časť svojho obyvateľstva. Najviac zaočkované krajiny budú najlepšie chránené pri príchode ďalšej vlny koronavírusu, budú mať menej úmrtí, menej prísne opatrenia a menšie škody na ekonomike. Krajiny, ktoré dosiahnu veľmi vysokú úroveň zaočkovania budú pravdepodobne potrebovať len minimálne opatrenia a budú mať veľkú výhodu oproti málo zaočkovaným krajinám. Ak ste tak doteraz neurobili, prihláste sa na očkovanie, o týchto vakcínach dnes už vieme naozaj veľa, sú účinné a bezpečné, preto sa nimi očkuje čoraz viac krajín a čoraz rýchlejšie,“ apeluje na verejnosť rezort zdravotníctva.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu